Prezident chce jmenovat Fialu premiérem v neděli. Podle ministerstva zdravotnictví má být Zeman v izolaci, jmenovat může on-line

Brífink Petra Fialy k nedělnímu jmenování předsedou vlády (zdroj: ČT24)

Petr Fiala (ODS) by měl být jmenován premiérem v neděli. Oznámil to mluvčí prezidenta republiky s tím, že v sobotu bude hlava státu propuštěna z nemocnice, kde je kvůli pozitivnímu testu na koronavirus. Plánované jmenování potvrdil i Fiala. Ten uvedl, že nezná hygienická opatření, která Hrad pro jmenování připravuje. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová však řekla, že by Miloš Zeman vzhledem k prokázané nákaze novým koronavirem měl být v izolaci. Podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) by mohl Zeman jmenovat nového premiéra on-line. S jeho výrokem souhlasí i šéf lékařského konzilia prezidenta republiky Tomáš Zima.

Podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) bude prezident republiky převezen z Ústřední vojenské nemocnice do Lán v sobotu ve čtyři hodiny. Druhý den plánuje jmenovat Babišova nástupce. 

„Prezident republiky Miloš Zeman jmenuje Petra Fialu do funkce předsedy vlády v neděli dne 28. listopadu 2021 v 11:00 hodin na zámku v Lánech, za dodržení platných hygienicko-epidemiologických opatření,“ oznámil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Jsem rád, že si pan prezident uvědomuje závažnost situace, uvědomuje si nutnost, aby byla v České republice rychle jmenována vláda, která odpovídá výsledku voleb a bude mít důvěru v Poslanecké sněmovně,“ reagoval Fiala. Konkrétní podoba ceremoniálu bude podle něj jasná až později v pátek nebo v sobotu.

V neděli by chtěl Petr Fiala s prezidentem také dohodnout, jakým způsobem si Miloš Zeman promluví s kandidáty na ministry, a stanovit harmonogram jmenování celé vlády. Původně se chtěl prezident s každým kandidátem sejít osobně, první rozhovory se měly konat v pondělí a pokračovat dva týdny.

„Jsme připraveni od 16. listopadu převzít vládu. Myslím – a budu o tom znovu přesvědčovat pana prezidenta – že je v zájmu všech, aby tady co nejdřív byla nová vláda,“ podotkl Fiala. Zároveň slíbil, že nejpozději v pondělí bude seznam ministerských kandidátů opět úplný. Nominace na post ministra průmyslu a obchodu se ve čtvrtek vzdal místopředseda STAN Věslav Michalik.

Pravidla izolace platí pro každého, upozornila hlavní hygienička

Fiala dodal, že procedura jeho jmenování premiérem musí na jedné straně splňovat hygienická pravidla, protože je prezident pozitivní na koronavirus, ale na druhé straně i požadavky kladené ústavou na jmenování předsedy vlády. Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář uvedl, že má představu, jak by mohlo jmenování nového premiéra vypadat, ale musí ji ještě konzultovat s Milošem Zemanem, což se stane v sobotu po jeho propuštění z nemocnice. 

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová však zdůraznila, že pro všechny nakažené i bez příznaků platí povinnost čtrnáctidenní izolace a výjimky neexistují. Podobně se vyjádřil ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že „pravidlo platí všeobecně, pro každého“ a byl o tom zpravem Mynář. V rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál Svrčinová upřesnila, že izolaci ukončuje lékař, ten je ale vázán jejím metodickým nařízením. Stanovení jakékoli výjimky by Svrčinová považovala za špatný signál k veřejnosti.

„I u osob, které nemají klinické příznaky onemocnění covid-19, ale byly pozitivně testovány, trvá izolační doba minimálně čtrnáct dní. O jejím prodloužení rozhoduje ošetřující lékař, který buď v propouštěcí zprávě (…), nebo při hovoru s pacientem řekne, jak dlouho si myslí, že by měl ještě zůstat v izolaci,“ řekla České televizi.

Dodala, že s prezidentem se může setkat ošetřující personál, ale člověk v izolaci by se měl co nejméně stýkat i s lidmi ze společné domácnosti. Dodala, že hovořila s Mynářem, nekonzultovali však podobu žádného ceremoniálu. „Nic jsme neřešili, jenom to, že jsem mu zopakovala, že platí metodický pokyn, kde minimální doba izolace je čtrnáct dní,“ podotkla Svrčinová.

Vojtěch jmenování premiéra neblokuje, je pro online variantu

Adam Vojtěch odmítl, že by se jeho resort snažil zabránit jmenování nového premiéra. „Může proběhnout distanční formou. Člověk, který je pozitivně otestován na přítomnost viru SARS-CoV-2, to znamená má pozitivně diagnostikovánu nemoc covid-19, musí být čtrnáct dní od pozitivního testu v izolaci a nesmí být v kontaktu s jinými osobami, než jsou rodinní příslušníci, potažmo zdravotničtí pracovníci,“ prohlásil. I podle Babiše „není podle ústavy potřeba, aby to (jmenování) bylo kontaktem“.

Také mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke zdůraznila, že při pozitivitě na koronavirus „hygienicko-protiepidemická opatření jasně říkají, že by takový pacient měl být v izolaci“. Tím se podle ní nemocnice při prezidentově nynější hospitalizaci řídí.

Vedoucí lékařského konzilia prezidenta republiky a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima v Událostech, komentářích řekl, že existuje celá řada prostředků, jak může být člověk izolován a zároveň být v kontaktu s ostaními. „Pan prezident je schopen vykonávat úřad a opakovaně projevil zájem jmenovat pana Fialu premiérem. Jednání mohou probíhat přes kameru, může být  použito plexisklo. Z hlediska jeho zdraví nic nepřekáží tomu, aby nekomunikoval se svým okolím. Jsou prostředky, jak se setkat s člověkem, který je nakažen, aby se neinfikoval ten druhý. Kdyby tomu tak nebylo, tak v nemocnicích už nemáme sestry, lékaře ani ošetřovatele.“

Jak může prezident pracovat v přísné izolaci? (zdroj: ČT24)

Z nemocnice se prezident vrátí v sobotu

Jitka Zinke uvedla, že Miloš Zeman dostal protilátky, které by měly zabránit těžkému průběhu covidu-19, a že je stále bez příznaků nemoci. „Je to určitě také v důsledku toho, že je plně očkován, a dokonce mu byla podána i třetí dávka,“ podotkla. Babiš je přesvědčen, že „kdyby nebyl naočkovaný, byl by v ohrožení života“.

Boris Šťastný ze společnosti Senior Home Group, která bude o Zemana pečovat na lánském zámku, ujistil, že je firma připravena starat se i o pacienta nakaženého koronavirem. Všeobecné sestry, které mají na zámku pracovat, budou podle něj vybaveny patřičnými ochrannými pomůckami včetně účinných respirátorů nebo ochranných obleků.

Podle Zimy se Zemanovi daří dobře a covid-19 nijak neovlivňuje jeho zdravotní stav. „Zastával jsem názor, aby byl několik dní doma na propustce a pak se vrátil do nemocnice, ale pan prezident projevoval vůli, že chce domů, což je velmi lidské. Každý člověk chce z nemocnice domů. Přál si to i on, byl poučen, v Lánech je zabezpečena velmi kvalitní lékařská péče a profesor Zavoral tam bude jezdit pravidelně.“

Zima dodal, že Zeman bude moct vykonávat svůj úřad tak, jako ho vykonával už v Ústřední vojenské nemocnici. „To, co je pro nás hlavní, je, aby rekonvalescence byla postupná, aby se pracovní zátěž v uvozovkách zvyšovala postupně,“ doplnil. Na otázku, zda bude lékařské konzilium prezidenta pravidelně informovat o jeho zdravotním stavu, Zima odpověděl, že to v plánu nemají. „Myslím si, že pan prezident občanům o svém zdraví poví sám, jako to udělal i teď z nemocnice.“ 

V nemocnici byl Zeman už od října

Původně prezident plánoval jmenovat Petra Fialu – který v říjnu dovedl k volebnímu vítězství koalici SPOLU sdružující ODS, KDU-ČSL a TOP 09 – premiérem v pátek v poledne. Znemožnil to pozitivní test na koronavirus. Zeman byl od 10. října hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici, lékaři jej propustili ve čtvrtek dopoledne s tím, že v Lánech se o něj budou starat  zdravotní sestry soukromé společnosti patřící do skupiny Penta.

Krátce po příjezdu byl však pozitivně testován na nový typ koronaviru a večer se vrátil do nemocnice. Test Zeman podstoupil poté, co nechala firma pověřená péčí o něj preventivně otestovat zaměstnance prezidentské kanceláře, kteří jsou s ním ve styku, a jedna zaměstnankyně byla pozitivní. Mluvčí ÚVN doplnila, že prezident byl testován jednak kvůli podezření a zároveň i proto, že je to běžný krok při předání do domácího ošetřování.

Kromě prezidenta podstoupilo podle Mynáře testy i 24 pracovníků Kanceláře prezidenta republiky, výsledky rychlých testů byly negativní. Šli i na PCR testy, jejich výsledky zatím nejsou k dispozici.