Přednostně dostávají vakcínu i lidé pečující o děti s Downovým syndromem, nárok má ale jen jeden člen rodiny

Na očkování proti koronaviru se mohou registrovat lidé dlouhodobě pečující o chronicky nemocné a mentálně postižené. Jsou mezi nimi i rodiče, kteří se starají o děti s Downovým syndromem a kteří takovou možnost požadovali hned po spuštění očkování. Jako pečovatel se podle ministerstva ovšem počítá jen jedna osoba v rodině. Rodiče dětí s chronickým onemocněním upozorňují, že pouze jeden naočkovaný člen domácnosti dítě neochrání.

„Od konce dubna se k přednostnímu očkování mohou registrovat také osoby blízké, které pečují o osoby závislé na péči ve 3. a 4. stupni závislosti. Ministerstvo zdravotnictví zaslalo kódy na krajské Úřady práce, které tito lidé použijí při registraci na očkování v centrálním registračním systému,“ potvrdila mluvčí resortu Jana Schillerová.

Přednostní nárok na vakcínu tedy mají i pečovatelé o lidi s Downovým syndromem, kteří v něj však doufali dříve. Rodiny i organizace, které pečující osoby sdružují, v uplynulých měsících kritizovaly ministerstvo, že se na ně s očkováním zapomnělo. Jako pečovatel je navíc brána jen jedna osoba v rodině. „Z logiky věci by bylo lepší naočkovat celou rodinu,“ uvedla  jednatelka spolku DownSyndromCZ Lenka Kratochvílová.

Podobně situaci vidí i členka spolku a matka dívky postižené Downovým syndromem Gabriela Šálková. Největší problém by podle ní mohl nastat, kdyby rodiče nebo osoby pečující o dítě s chronickým onemocněním skončili v nemocnici. „Co se stane s tím downíkem, když oba pečovatelé skončí s těžkým průběhem v nemocnici. Sám zůstat nemůže a kam ho pak máte odvézt, když je v karanténě,“ podotkla Šálková.

Odkázala navíc na studii od skupiny EPI-PHARE, podle které jsou lidé s Downovým syndromem jednou z nejrizikovějších skupin. „Podle té studie mají sedmkrát vyšší riziko hospitalizace a 23krát vyšší riziko úmrtí,“ shrnula.

Co by mohl lidem s Downovým syndromem covid-19 udělat, se obávají zejména rodiny s malými dětmi, které se zatím očkovat nemůžou. O to více se zlobí na vládu, jak nastavila přednostní očkování pro pečovatele. „Jsme šestičlenná rodina. Pokud se naočkuje pouze jeden jakožto pečovatel, tak to dítě přece nebude vůbec chráněné,“ upozornila paní Gabriela, která pečuje o devítiletou dceru s Downovým syndromem.

Ročně se celosvětově rodí asi sto tisíc dětí s Downovým syndromem. V Česku se každoročně rodí kolem 50 dětí s touto diagnózou. Jedno dítě s Downovým syndromem tedy připadá na každé dva tisíce zdravých dětí.