Poslanci se sejdou na mimořádné schůzi. Očekává se dlouhá debata o rodičovském příspěvku

Události: Poslanci se sejdou na mimořádné schůzi (zdroj: ČT24)

Po více než měsíci se v úterý znovu sejdou poslanci. Na programu mimořádné schůze svolané z podnětu zástupců koalice je dvanáct bodů. Dolní komora bude řešit například zdanění zisků velkých nadnárodních firem, navyšování rodičovského příspěvku nebo novelu o léčivech. Podle opozice by se ale měly návrhy řešit na běžných, nikoliv na mimořádných schůzích.

„Nebudu zastírat, že řádné schůze jsou zatížené hodinami a hodinami řečnění každý den ze strany opozice, už jen u stanovování pořadu schůze o programu. Tím se ztrácí drahocenný čas na projednávání samotných návrhů,“ okomentovala předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Je tam dvanáct bodů. Nemyslím, že je reálné, že bychom je mohli za úterý probrat. Takže se uvidí, jak budeme pokračovat dál. Ale říkám, že je to úplně zbytečné. Je to jenom proto, že koalice si neumí zorganizovat práci,“ myslí si předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Pokračovat by tak mimořádná schůze mohla i v dalších dnech. Sněmovna by měla jednat například o prodloužení výplaty náhradního výživného státem, o úpravě podmínek oddlužení či o penzijním spoření. „Jedná se o věci, které mají největší prioritu i z hlediska vlády. Například je tam tolik důležitý zákon o léčivech, který má pomoci řešit situaci na trhu s léky,“ doplnila Pekarová Adamová.

Zvýšení rodičovského příspěvku

Velká debata se očekává zejména u návrhu na zvýšení rodičovského příspěvku. S tím zástupci opozice souhlasí a zvednutí celkové částky opakovaně žádali. Vládní návrh jim ale připadá nedostatečný.

Příspěvek by se u jednoho narozeného dítěte měl zvednout o padesát tisíc, u vícerčat je částka vyšší. Týkat se to ale má pouze dětí, které se narodí od začátku příštího roku. „Představte si tu nespravedlnost, že se miminko narodí 31. 12. a nedosáhne na to zvýšení. My určitě budeme navrhovat přechodná ustanovení, aby se to týkalo všech pečujících rodičů,“ sdělila Schillerová.

Návrh, aby hranice nebyla tak ostrá, v koalici ale neprošel. „Měli jsme nějaké varianty, že by to bylo třeba ve dvou částkách a pásmech. To se bohužel projednat nepodařilo. Návrh beru jako kompromis, který jsme v dané situaci schopni realizovat,“ ujasnil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Je pravda, že jsme si ideální řešení představovali jinak, a toto je podle našeho názoru nespravedlivé, dopadne to na rodiče dětí, které jsou teď maličké,“ poznamenala místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová (Piráti).

Návrh zvýšení rodičovského příspěvku
Zdroj: Návrh novely o státní sociální podpoře / ČT24

Zákon o dorovnávací dani chce vláda schvalovat zrychleně

Na programu je i zákon o takzvané dorovnávací dani. Díky němu by Česko mělo získat možnost danit zisky velkých nadnárodních firem, které sídlí v zahraničí, ale podnikají v tuzemsku. Kabinet chce ve sněmovně návrh schvalovat zrychleně již v prvním čtení, to ale může opozice zablokovat.

„Je potřeba to prodiskutovat v rámci výboru a některé nuance vyjasnit. Jsme pro zkrácení lhůt, ale ne tak, aby se to schválilo v paragrafu 90 v jednom dni,“ okomentoval místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD). Zástupci opozice ale zároveň dodávají, že věcně s návrhem souhlasí.

„Myslíme si, že to takhle je možné schválit. Uvidíme, co se ve sněmovně stane,“ uvedl předseda poslaneckého klubu STAN Josef Cogan.

„Neumím si po debatě s experty, kteří to vyjednávali a pak pracovali na implementaci, představit, v čem by se to dalo vylepšit pozměňovacím návrhem,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Mimořádná schůze není to jediné, co poslance v následujícím týdnu čeká. Zasedají také sněmovní výbory. Čtyři z nich budou mít na programu konsolidační balíček. Ve středu dopoledne ho bude probírat garanční rozpočtový výbor, dál také sociální a ústavně-právní. Ve čtvrtek ráno ho projedná také výbor hospodářský. Zmiňovaný rozpočtový výbor by měl řešit i změny, na kterých se tento týden shodla vláda.

V dalším týdnu se pak zákonodárci znovu sejdou v jednacím sále, tentokrát ale na schůzi řádné. Ta počítá celkem se 174 body. Jedním z mnoha desítek bodů je právě konsolidační balíček. Jeho druhé čtení by mělo začít hned v úvodní den schůze, tedy 5. září.