Poslanci schválili sjednocení volebních pravidel. Zachová se hlasování ve dvou dnech

Události: Uspěla novela o změnách pravidel v organizaci voleb (zdroj: ČT 24)

Sněmovna odsouhlasila zákon sjednocující pravidla voleb. Jejich organizace se zpřehlední a zrychlí. Přinese jednodušší podobu hlasovacích lístků i získání voličských průkazů nebo elektronizaci podávání kandidátních listin. Sněmovna měla původně na programu ještě úpravu zbraňové legislativy, ale po průtazích v projednávání bude pokračovat ve středu od devíti hodin ráno.

Sněmovna souhlasila i s navazujícími novelami, které ve vazbě na chystanou změnu ústavy mají mimo jiné zavést pevný termín obecních, krajských a senátních voleb na konci prvního říjnového týdne.

Nové znění zákona o správě voleb nyní dostane k projednání Senát a vychází z dlouho chystané vládní předlohy. Na rozdíl od ní zachovává hlasování ve dvou dnech. Původně kabinet na návrh ministerstva vnitra požadoval jednodenní hlasování tak, jak je to obvyklé v dalších evropských zemích. 

Zdlouhavé sčítání v komunálních volbách

Předseda poslanců STAN Josef Cogan dal zachování dvou hlasovacích dnů do souvislosti s tím, že je potřeba nejprve odstranit problémy se zdlouhavým sčítáním hlasů při komunálních volbách hlavně ve velkých městech. Zachování dvoudenních voleb v pátek a v sobotu zdůvodňovali kritici jednodenního pátečního hlasování také tím, že by se tím omezilo nežádoucím způsobem právo občanů vyjádřit svůj názor.

Snadnější získání voličských průkazů a elektronizace podávání kandidátek má podle předlohy umožnit centrálně vedený informační systém voleb. Obsahovat má jednotný seznam voličů a okrskových volebních komisí a registr kandidátních listin. Možnost podávat kandidátní listiny prostřednictvím elektronického formuláře by podle tvůrců měla odstranit chybovost při předkládání kandidátek. 

Voličský průkaz v jakémkoliv městě

O voličský průkaz, s nímž je možné hlasovat v kterékoli volební místnosti, by lidé mohli podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) požádat na kterémkoli obecním úřadě, nemuseli by kvůli tomu cestovat do domovské obce.

Vytvoření jednotného informačního systému má podle předkladatelů zákona z řad všech poslaneckých frakcí stát 380 milionů korun, provoz deset milionů korun ročně. Informační systém správy voleb by byl systémem kritické infrastruktury. Dvě třetiny pořizovací sumy by mohly být uhrazeny podle ministerstva vnitra z jednoho z fondů EU.

Poslanci rozhodli o volebních úpravách na základě dohody frakcí už v prvním kole projednávání. Než se k tomuto hlasování dostala, zdržení přinesli opoziční zástupci. Podle očekávání se snažili o přednostní zařazení svých návrhů. Projednání návrhů změn programu zabralo poslancům tři hodiny. Nejdelší projevy měli předseda SPD Tomio Okamura a předseda ANO Andrej Babiš. 

Sněmovna také podpořila zpřísnění pravidel proti praní špinavých peněz. Své klienty možná bude prověřovat kvůli možné legalizaci peněz z trestné činnosti více subjektů než nyní. Zároveň také vzroste horní hranice jedné z pokut za porušení pravidel proti praní špinavých peněz. Nyní novelu posoudí poslanci z rozpočtového výboru ve zkrácené lhůtě tak, aby přísnější pravidla mohla platit od ledna.

Nově by klienty museli podle ní prověřovat také insolvenční správci, restrukturalizační správci a provozovatelé on-line loterie a on-line binga. Předloha navíc výslovně uvádí obchodníky s drahými kovy, protože podle dosavadní úpravy nebylo jednoznačné, zda se na ně zákon vztahuje. Rozšíření působnosti zákona si podle ministerstva financí vyžádaly zkušenosti z praxe.

Dorovnávací daň před schvalováním

Návrh nového zákona zavádějícího dorovnávací daň pro velké nadnárodní korporace je pak ve sněmovně před schvalováním. Státnímu rozpočtu by jeho zavedení mohlo vynést do dvou miliard korun. Sněmovna by nový zákon mohla schvalovat příští pátek. V účinnost má vstoupit k poslednímu dni letošního roku.

Stát by díky němu mohl danit zisky velkých nadnárodních firem, které sídlí v zahraničí, ale působí i v tuzemsku. Protože k návrhu nikdo nepředložil žádný pozměňovací návrh, už se jím nebude zabývat garanční rozpočtový výbor.  

Koalice svolá mimořádnou schůzi na pátek 3. listopadu

Strany vládní koalice se dohodly na svolání mimořádné schůze sněmovny na pátek 3. listopadu, chtějí na ní projednat část bodů původně psaných na tento týden. Oproti zvyklostem bude ve středu jednat o návrhu státního rozpočtu na příští rok i po 14:00 tak dlouho, než ho poslanci schválí v prvním čtení. V pátek by podle harmonogramu, jak se na něm dohodlo grémium sněmovny, měli poslanci schvalovat navýšení rodičovského příspěvku.