Poslanci potvrdili předsedy výborů. SPD požadovalo zrušení nouzového stavu

Poslanci ve funkcích potvrdili předsedy sněmovních výborů, které jejich členové volili ve středu a ve čtvrtek. Zvolili i členy stálých sněmovních komisí pro kontrolu různých zpravodajských služeb. Hnutí SPD neprosadilo na program schůze debatu o zrušení nouzového stavu, který vyhlásila končící vláda. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) postup kabinetu před poslanci hájil.

Debatu k nově zvoleným předsedům výborů poslanci nevedli. Do čela sněmovního petičního výboru zvolili členové předsedu SPD Tomia Okamuru, výbor pro evropské záležitosti povede opět poslanec KDU-ČSL Ondřej Benešík a předsedou výboru pro média bude Aleš Juchelka z ANO.

Do čela branného výboru míří Miloslav Janulík (ANO), zdravotního Bohuslav Svoboda (ODS) a kontrolního Radovan Vích (SPD). V čele výboru pro veřejnou správu stane Robert Stržínek (ANO).

Osm výborů volilo své vedení ve středu, osm ve čtvrtek. Vedení dvou výborů je zřejmé již z dřívějška, předsedkyní organizačního výboru je šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a předsedkyní mandátového a imunitního výboru Helena Válková (ANO). 

Peníze pro strany

Sněmovna také doporučila ministerstvu financí uhradit volební příspěvek stranám, hnutím a jejich koalicím, které uspěly v letošních sněmovních volbách. V souladu se zákonem schválila usnesení svého mandátového a imunitního výboru, v němž informovala ministerstvo o rozdělení poslaneckých mandátů a počtech odevzdaných hlasů.

Stát má podle propočtů vyplatit stranám a hnutím za hlasy voličů ve sněmovních volbách zhruba 515 milionů korun. Rozdělí si je osm formací, které získaly nad 1,5 procenta hlasů. Za hlasy letos dostane nejvíce peněz vítězná koalice SPOLU, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09, a to přibližně 149,4 milionu korun.

ANO dostane zhruba 145,8 milionu korun. Koalice Pirátů se STAN získá za hlasy 84 milionů korun. Hnutí Svoboda a přímá demokracie vydělá na hlasech 51,4 milionu korun. Tato uskupení dostanou rovněž příspěvky na mandát ve výši 900 tisíc korun za jednoho poslance.

Nouzový stav

Poslanci hnutí SPD neprosadili sněmovní debatu o zrušení nouzového stavu, který vyhlásila končící vláda ANO a ČSSD. Pro nově přijatá protikoronavirová opatření je podle Vojtěcha nouzový stav nutný, opřít je o pandemický zákon nestačí.

Pro návrh předsedy SPD Tomio Okamury hlasovali prakticky jen poslanci hnutí. Okamura ohlásil, že bude sbírat podpisy pro svolání mimořádné schůze, kterých ale potřebuje dvakrát tolik, než je poslanců SPD.

Vojtěch řekl, že se epidemická situace vyvíjí nepříznivě. „Pokud v tuto chvíli neuděláme razantní opatření, situace by mohla být do Vánoc kritická,“ uvedl. Pokud by vláda nic neudělala, podle Vojtěcha by reálně hrozilo přetížení nemocnic i jednotek intenzivní péče. „Bez omezení sociálních kontaktů není možné situaci zvládnout,“ dodal.

Okamura kritizoval zejména zrušení adventních trhů a již dřívější zrušení možnosti využívat negativní testy na koronavirus jako takzvaného covidového certifikátu. „Odmítáme segregaci neočkovaných,“ prohlásil Okamura, podle kterého vláda „hrubě porušuje práva občanů“. Nouzový stav podle něho vláda v minulosti zneužila pro plošná opatření a lockdowny.

Budoucí vláda SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN oznámila, že bude opatření respektovat, podle jejího AntiCovid týmu jsou ale přijímaná ve zmatku. Podnikatelé většinou kroky kritizují.