Policie kvůli nápisu na oblečení prověřuje ženu z propalestinské demonstrace

Kriminalisté se zabývají případem ženy, která měla na středeční propalestinské demonstraci v Praze na sobě oblečení s nápisem, který mohl odkazovat na mnichovskou olympiádu v roce 1972. Policie o tom informovala na síti X. Olympiáda se zapsala do historie jako dějiště tragické události, a to teroristického útoku palestinských extremistů, který vyústil ve smrt pěti sportovců z Izraele a šesti dalších členů izraelské výpravy.

„Kriminalisté z odboru extremismu a terorismu pražské policie se od včerejšího (středečního) večera zabývají případem ženy, která byla na shromáždění v centru Prahy. Na sobě měla triko s nápisem, který vzbudil jejich pozornost a nyní situaci prošetřují,“ uvedla policie bez dalších podrobností. Zveřejnila také fotku ženy. Část nápisu ale není vidět.

„Obléct si v kontextu nedávných teroristických útoků na Izrael mikinu odkazující na olympiádu 1972, během které byli zavražděni izraelští sportovci? Takový kus oděvu nezahaluje, ale obnažuje: naprostý cynismus, hloupost a pohrdání základními hodnotami naší společnosti,“ napsal na síti X ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Doplnil, že policie zjišťuje, zda šlo o porušení zákona.

Podle prohlášení zaslaného médiím od osoby blízké dotyčné ženy šlo o „nešťastnou náhodu“ a neznalost, svršek byl údajně pozůstatkem halloweenského kostýmu podle postavy z knihy a filmu Matidla.

V centru hlavního města se ve středu konala dvě shromáždění. Na Staroměstském náměstí se demonstrovalo na podporu Izraele po říjnovém útoku palestinského hnutí Hamás. Akci pořádala Federace židovských obcí a vystoupil na ní i premiér Petr Fiala (ODS). Večer na Václavském náměstí se lidé sešli na podporu Palestinců v konfliktu s Izraelem.

Olympijské hry v Mnichově v roce 1972 měly více než čtvrtstoletí po konci druhé světové války ukázat světu nové Německo, přátelské a veselé. Místo toho se ale zapsaly do historie jako dějiště teroristického útoku palestinských extremistů, který vyústil ve smrt pěti sportovců z Izraele a šesti dalších členů izraelské výpravy. Zemřel i jeden západoněmecký policista a pět z osmi teroristů.

Ozbrojenci Hamásu 7. října vpadli na území jižního Izraele, povraždili víc než tisíc převážně civilistů a další více než dvě stovky lidí unesli do Pásma Gazy. Izrael odpověděl bombardováním Pásma Gazy a pozemní operací na území ovládaném Palestinci. Izraelské vojenské akce v Pásmu Gazy si podle tamního ministerstva zdravotnictví ovládaného Hamásem vyžádaly životy více než osmi tisíc lidí. Tato čísla není rychle možné nezávisle ověřit.

Izraelská armáda rovněž zesílila razie proti palestinským radikálům na okupovaném Západním břehu Jordánu.