Plošné kontroly u vstupů na Pražský hrad skončily. Dál budou jen namátkové

Události: Kontroly na Hradě už jen namátkově (zdroj: ČT24)

V pondělí v poledne začaly od vstupů na Pražský hrad mizet bezpečnostní rámy, kterými do té doby musel projít každý, kdo přicházel. U každého vstupu zůstal jen jeden rám, policie si nyní namátkově vybírá, kdo jimi projde. Ukončení plošných kontrol oznámil s krátkým předstihem prezident republiky Petr Pavel, očekává, že se před Hradem přestanou vytvářet dlouhé fronty. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) představovaly i fronty bezpečnostní riziko.

Nový prezident se v minulosti již vymezil proti plošným kontrolám u vstupů do areálu Pražského hradu. Od policie dostal analýzu bezpečnostních rizik a nyní oznámil první změny.

„To, k čemu dojde v nejbližší době, konkrétně začneme dnes (v pondělí) od 12. hodiny, bude odstranění většiny bezpečnostních rámů, a tedy plošných kontrol vstupu, které vedly k tomu, že se vytvářely na vstupech do Hradu dlouhé fronty,“ řekl Pavel krátce před polednem.

Namátkové kontroly

Policejní prezident Martin Vondrášek upřesnil, že kontrolovat návštěvníky na Hradě bude policie dál, ale už ne plošně, nýbrž namátkově. K tomu zůstal na kontrolních stanovištích u každého vstupu jeden rám. Dřevěné přístřešky nad nimi zatím i nadále zůstávají. Stříšky v minulosti někteří kritizovali, hyzdí podle nich historický ráz místa. Jejich zřízení Hrad v minulosti obhajoval zlepšením komfortu kontrolovaných lidí.

„Namátkové kontroly znamenají, že policista bude mít informace od operativních složek z kamerového dohledu, má nějaké zkušenosti, vyhodnocuje chování návštěvníků, vyhodnocuje zavazadla. Je na něm, kdy využije své oprávnění podle zákona o policii a přesvědčí se, jestli člověk, který vstupuje do chráněného objektu, neporušuje například návštěvní řád,“ upřesnil Vondrášek.

Jana Vohralíková a Vojtěch Razima hovořili o rušení kontrol na Pražském hradě (zdroj: ČT24)

Dodal, že kontrolní stanoviště u vstupů dál zůstanou, i když bez většiny rámů. „Nemůžeme vyloučit, že se bezpečnostní situace změní,“ poznamenal policejní prezident.

Vstoupit do Hradu bude stále možné pouze přes tato stanoviště. Znamená to, že z Hradčanského náměstí bude vstup možný pouze přes IV. nádvoří. Další vstupy zůstanou přes Prašný most na II. nádvoří, z ulice Na Opyši branou v Černé věži a při otevření zahrad také přes Stájový dvůr a při otevření Jeleního příkopu i Pacassiho bránou.

Přísný režim bude dál panovat v okolí Lumbeho vily. Pavel potvrdil, že v ní bude s manželkou bydlet, dokud bude v prezidentské funkci. „Bezpečnostně zajištěná je. Navíc je i ve velice bezpečném perimetru, takže další nároky nevzniknou,“ doplnil.

Ježci na cestách zůstávají

Pavel dodal, že zatím zůstanou před branami zábrany proti vjezdu známé jako ježci. Za ně není podle hlavy státu zatím náhrada, která by dokázala zastavit auto, jehož řidič by chtěl do Hradu proniknout. V budoucnu by je ale mohly nahradit výsuvné sloupky. Vondrášek ujistil, že všechna auta, která by chtěla přijet, se budou dál kontrolovat jako dosud.

Bezpečnostní kontroly jsou u vstupů do areálu Pražského hradu od roku 2016. Vondrášek připomněl, že to byla doba, kdy v Evropě došlo k několika teroristickým útokům. Policie se podle něj zabývala riziky u měkkých cílů v Česku a u Pražského hradu, který považuje za jeden z nejvýznamnějších takových cílů, doporučila zavedení kontrol.

O možném zrušení kontrol se ale začalo hovořit ještě v éře Miloše Zemana. Podle ministra Rakušana byly bezpečnostní složky změnám nakloněny. Situace se pak ale změnila s ruskou agresí na Ukrajině. V úvahu podle Vondráška připadalo zrušit kontroly i na podzim, ale tehdy se policie obávala čtyř rizik – aktuální migrační vlny procházející přes Českou republiku, probíhajícího předsednictví Česka v EU v kombinaci s nadcházejícím adventem a také prezidentskými volbami.