Pieta na Vítkově připomněla výročí vzniku Československa, nad památníkem přelétly gripeny

Události: 105. výročí založení republiky (zdroj: ČT24)

Česko si v sobotu připomíná 105. výročí vzniku samostatné Československé republiky. U Národního památníku v Praze na Vítkově si událost připomněli politici včetně prezidenta Petra Pavla a premiéra Petra Fialy (ODS), zástupci armády i váleční veteráni. Součástí tradičního ceremoniálu byl i přelet vojenských vrtulníků a stíhaček Gripen. Prezident později během dne jmenoval nové generály a poprvé také bude předávat na Pražském hradě státní vyznamenání.

U hrobu Neznámého vojína položili věnce Pavel, Fiala, předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), ministryně obrany Jana Černochová (ODS), zástupci parlamentu Jan Skopeček (ODS) a Jiří Drahoš (za STAN) či pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Pietního aktu se zúčastnili i zástupci opozice, například předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová a stínový premiér ANO Karel Havlíček. Všichni přítomní uctili minutou ticha památku padlých vojáků.

Pavel také k sobotnímu výročí propůjčil praporu podpory nasaditelných sil bojový prapor. Velitelství pozemních sil pak prezident propůjčil čestné jméno generála Vojtěcha Borise Luži.

Generál Luža byl legionář první světové války a čelný představitel československého protifašistického odboje. Účastnil se jako příslušník legií bitvy u Zborova. V prvorepublikové armádě zastával řadu velitelských funkcí. Za okupace se podílel na odbojové činnosti, a to za pomoci blízkých členů Sokola a vojáků. V říjnu 1944 byl v části Přibyslavi Hřiště na Havlíčkobrodsku zastřelen v boji s protektorátními četníky.

Fiala později v rozhovoru s novináři uvedl, že celá současná Česká republika je postavena na tradicích první republiky. „Měli bychom kromě vděčnosti cítit také zodpovědnost za to, co máme, abychom to udrželi. Abychom prosperující svobodnou zemi předali dalším generacím,“ řekl.

Pietní akt na Vítkově trval zhruba půl hodiny. Zakončil ho pochod jednotek, během kterého přeletěly nad památníkem dva stíhací letouny Gripen a také tři vojenské helikoptéry.

Pietní akt k 105. výročí vzniku Československé republiky (zdroj: ČT24)

Jmenování generálů a předání vyznamenání

V poledne pak prezident Pavel na Hradě jmenoval šestnáct nových generálů. Jsou mezi nimi třeba bývalý šéf zpravodajských operací BIS Petr Špaček nebo první zástupce ředitele Generálního ředitelství cel David Chovanec. Prezident přítomným mimo jiné řekl, že generálové by měli být připraveni dávat i rady, „které nebudou vždy vyžádané a které se nemusí vždy líbit“.

„Generálské hodnosti se nedávají za známost, dávají se za výkon a splnění všech podmínek. To, že jste ty podmínky splnili, znamená, že jste na pomyslných vrcholcích svých pyramid,“ řekl prezident. Na jmenované podle něj budou kladeny také mimořádné požadavky.

Večer se ve Vladislavském sále Pražského hradu uskuteční tradiční předávání státních vyznamenání. Pavel jich udělí přes 60, nominací bylo více než 400. Loni při svém posledním slavnostním předávání vyznamenání bývalý prezident Miloš Zeman ocenil 78 mužů a žen, v letech předtím byl počet vyznamenaných zhruba kolem čtyřicítky.

Do slavnostního ceremoniálu Hrad nechce zveřejnit konkrétní jména. Například čestný předseda TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg už ale řekl deníku Právo, že by měl obdržet nejvyšší vyznamenání – Řád Bílého lva. Podle informací Lidových novin by dalšími oceněnými mohli být zpěvák a kytarista Vladimír Mišík, romská zpěvačka Ida Kelarová nebo bývalý politik a právník Petr Pithart.

Minulý týden senátní petiční výbor předal do rukou vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vohralíkové petici s více než 1000 podpisy za to, aby Pavel vyznamenal členy odbojové skupiny bratří Mašínů, které horní komora parlamentu letos nominovala na medaili Za hrdinství. Prezident už dříve uvedl, že by s oceněním Mašínů měl problém, vyznamenat ale hodlá jejich sestru Zdenu Mašínovou, na jejíž nominaci se sněmovna a Senát shodly.

Vzpomínkové akty

Položením věnců  u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na pražském Hradčanském náměstí uctil prezident Petr Pavel památku zakladatele Československé republiky. Dorazila zhruba stovka lidí. Prezidenta při příchodu přivítali potleskem. Pietní akt byl bez projevu, prezident z časových důvodů neposkytl rozhovor ani přítomným novinářům. 

U sochy se v sobotu objevili i další politici, odpoledne k ní přišla položit věnce také desítka rektorů několika vysokých škol. Rektoři se na tomto místě scházejí při výročí vzniku Československa už několik let.

Obecní dům, v němž před 105 lety Národní výbor přijal zákon o zřízení samostatného československého státu, se v sobotu připojil ke dnům otevřených dveří. Vedle Strakovy akademie, sněmovny či Senátu si lidé mohou prohlédnout i ministerstva školství, práce a průmyslu. Dlouhá fronta se tvoří před historickou budovou Národního muzea v Praze, do jehož objektů je během svátečního dne volný vstup.

Vzpomínkový akt u příležitosti 105. výročí vyhlášení samostatné Československé republiky se uskuteční také například v Lánech, Brně, Pardubicích, Turnově nebo v Litomyšli, kde bude spojený s výstavou a jízdou historických vozidel.

V Plzni budou nabízet turistické cíle, kulturní a sportovní instituce vstup za 28 korun, z náměstí Tomáše Garrigua Masaryka na náměstí Republiky se večer vydá průvod světel, oslavy zakončí ohňostroj.

Na letišti v Havlíčkově Brodě bude odhalen kamenný pomník Aviatika od výtvarníka Radomíra Dvořáka. Věnovaný je památce pilotů a leteckých nadšenců působících na zdejším letišti. V desítkách obcí se také uskuteční Sokolský běh republiky.