Peníze z veřejných zakázek v EU stále dostávají firmy napojené na Putina

Události: Firmy napojené na Vladimira Putina (zdroj: ČT24)

Peníze z veřejných zakázek v Evropě dál proudí i k subjektům napojeným na režim Vladimira Putina. Výzkum agentury Datlab tvrdí, že jejich objem od loňského února prakticky neklesl – experti dopočítali pro firmy s vazbami na Rusko zakázky v Evropské unii za dvě a půl miliardy eur. I kvůli tomu chce tuzemské Ministerstvo pro místní rozvoj pomáhat zadavatelům zakázek s prověřováním uchazečů.

Slovenská společnost BEZ transformátory je dodavatelem řady českých státních firem. Do loňského podzimu koncern ovládal ruský Svelgroup miliardáře Alexeje Kiška. „Máme ho v Rusku v Jekatěrinburgu,“ uvedl na dotaz ČT o vedení firmy finanční ředitel Roman Choc, dál se nechtěl bavit.

Teď se v rejstříku skutečných majitelů objevují nová jména a úřady prověřují, zda nejde o fiktivní převod. Podle analytiků se Rusové napojení na současný režim k zakázkám v Česku v mnoha případech stále dostávají, a to i přes skryté reálné vlastníky.

„V Čechách je řádově dvacet tisíc subjektů, které by dost možná neměly dostávat nadlimitní veřejné zakázky a asi dvě stě subjektů napojených přímo na sankcionované osoby,“ uvedl ředitel Datlab Jiří Skuhrovec.

Datlab tak například zjistil, že sankcionovaní lidé v Evropské unii spoluvlastní téměř deset tisíc firem. Nejméně 242 z nich přitom dostaly i po zavedení sankcí veřejné zakázky v přepočtu za šedesát miliard korun.

„Státy nejsou schopny ty sankce dostatečně implementovat, nejsou schopny rozkrýt ty vlastnické struktury,“ podotýká také vedoucí analytického týmu Rekonstrukce státu Lukáš Kraus. 

Studie upozorňuje, že sankční seznamy EU stále řadu oligarchů nepostihují. Jde například o Viktora Vekselberga, který je blízkým spojencem Vladimira Putina a 64. nejbohatším člověkem planety. Ten přes své firmy dostává zakázky v sedmi zemích EU. Sankcím čelí v USA, kde mu úřady prohledaly firmy a nechaly zabavit jachty po celém světě. „Je jasné, že EU zaostává a měla by být v tom razantnější,“ dodává Kraus.

České úřady tvrdí, že s uplatňováním sankcí větší problém nemají. „Podle zpráv, které pravidelně dostávám, přesně dodržujeme jako stát všechny sankční seznamy,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

V Česku stále působí stavební společnost Strabag v níž je podílníkem sankcionovaný oligarcha Oleg Děripaska. Firma se v současné době podílí například na výstavbě trasy metra D v Praze.