Ministerstvo chce pomoci zadavatelům zakázek v lepší orientaci v situaci kolem sankcí. Chystá semafor

Události: Ministerstvo chystá opatření proti obcházení protiruských sankcí (zdroj: ČT24)

České úřady chystají zpřísněné kontroly při zadávání veřejných zakázek. Nová opatření připravuje ministerstvo pro místní rozvoj v souvislosti s protiruskými sankcemi. Řada institucí totiž nedokáže prověřit možné napojení účastníků veřejných tendrů na sankcionované subjekty. Stát chce usnadnit cestu ke spolupráci s Finančním analytickým úřadem nebo policií.

Konečným vlastníkem slovenské společnosti BEZ Transformátory byla do loňského podzimu ruská firma SVEL Group miliardáře Alexeje Kiška a vztahovaly se na ni i na její české dceřiné firmy sankce. Nyní se v rejstříku skutečných majitelů objevují nová jména – Sergej Feoktistov s adresou ve Spojených arabských emirátech a Kestutis Narbutas s pobytem v Německu. „Z našeho pohledu tedy v současnosti společnosti nic nebrání se veřejných zakázek zúčastnit,“ uvedl mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž. Úřady ale podle informací ČT prověřují, zda nejde o fiktivní převod majetku na spřízněné lidi.

Ministerstvo pro místní rozvoj chce pomoci zadavatelům zakázek se v situaci kolem sankcí lépe orientovat. Chystá proto semafor. „Který vás v klasických třech barvách upozorní. Zelený – není zde žádné riziko při soutěžení nebo zadávání této zakázky. Oranžový – zbystři. Červený – je nutné to prověřit. A pak se zadavatel té zakázky může obrátit například na Národní centrálu proti organizovanému zločinu nebo na Finanční analytický úřad,“ popsal šéf resortu Ivan Bartoš (Piráti).

Informace o tom, zda jsou určité firmy napojené na sankční seznam, by se zadavatelé zakázek mohli dozvědět už na podzim – přímo z centrálního administrativního systému NEN. Úředníci by se tak nemuseli spoléhat jen na otevřené zdroje.

Pochybnosti podle některých státních orgánů panují i o další firmě napojené na státní zakázky. Jde o výrobce armatur MSA z Dolního Benešova. Ještě v létě byl majitelem sankcionovaný oligarcha Dimitrij Pumpjanskij. Nyní má společnost v rejstříku nové vlastníky z Ruska.

„Tam došlo ke změně vlastníka. Nicméně selským rozumem je odvoditelné, že se jedná o nějakého bratra nebo jiného příbuzného, takže se nejspíš jedná o obcházení sankcí,“ uvedl náměstek ministra pro místní rozvoj Ondřej Profant (Piráti).

Evropská unie zatím schválila celkem deset sankčních balíčků. Ten poslední se týká ruského exportu, bank a propagandistů.