Pediatři stárnou a nemají náhradu. Problém mají i specializovaná pracoviště

Události: Chybí pediatři a specialisté (zdroj: ČT24)

Zhruba 180 tisíc dětí nemá registraci u dětského lékaře. Třetina pediatrů je ve věku nad 65 let a mladí nástupci zatím chybí. A to přesto, že zájem o tento obor v posledních pěti letech roste. Problém je také s ambulantními specialisty. Přestože mají v Česku víc ordinací než praktičtí lékaři, pacienti musí na vyšetření čekat i měsíce.

Nejméně pediatrů v přepočtu na počet obyvatel je ve středních Čechách. A to i po sečtení s Prahou, kam řada z nich na vyšetření dojíždí. Naopak nejlépe je na tom Jihočeský a Olomoucký kraj.

Mezi lékaři, kteří nemůžou najít nástupce, je i sedmdesátiletá pediatrička Marie Johnová. Nové pacienty registruje jen výjimečně – s více než tisícovkou jmen v kartotéce je nad republikovým průměrem.

„Když se odstěhuje někdo, tak ho nahradím někým, kdo žádá,“ vysvětluje. Víc rozšiřovat praxi neplánuje i s ohledem na svůj věk. Do penze se ale zatím nechystá.

„Záleží na mojí sestřičce – když se mnou zůstane, tak to ještě možná málo let vydržím. Také záleží na mém zdraví. Nástupce žádného nemám, neseženu,“ dodává.  

Mladých lékařů je málo

Mladých lékařů je totiž málo. Skoro polovině pediatrů je více než šedesát let, což je problematické – u nich lze totiž očekávat, že brzy odejdou do důchodu. Tím je podle statistiků ohroženo zhruba šest set tisíc dětí. 

Ministerstvo to řeší příspěvky pro lékaře, kteří zaměstnávají mladší kolegy. Zároveň chce do práce v ambulancích zapojit pediatry z nemocnic.

„Jsou určitě oddělení, kde je nízký počet výkonů pacientů, a tam můžeme nabídnout, že oddělení budou daleko víc pomáhat v terénu,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Zaplnit ordinace se snaží i obce, konkurence je ale veliká. „Dostanou náborový příspěvek ti lékaři, kteří podepíší smlouvu na tři roky, a ubytování je asi samozřejmostí,“ podotýká místostarostka a radní městské části Praha 9 Kamila Matějková (Praha 9 Sobě).

Pediatra zatím ale shánějí marně a přivítali by i nové praktiky. Podle praktického lékaře Petra Krejčího jde však o dlouhý proces. „Celý ten administrativní proces trvá několik měsíců, v mém případě to bylo pět, od první myšlenky šest měsíců,“ podotýká.  

Kvůli stárnutí praktiků zatím v Česku zaniká víc ordinací, než se otevře. Tenhle poměr by se ale mohl brzy otočit. „Řekl bych, že vstali noví bojovníci, a to stárnutí je kompenzováno nástupem nové generace a každý rok je to lepší a lepší,“ dodává ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. 

Podle Petra Krejčího je to i tím, že je obor stále rozmanitější. I díky rozšíření seznamu léků, které mohou předepisovat. „Můžeme i poměrně hodně diagnóz léčit přímo v ordinaci. Což je na tom to hezké,“ uvádí lékař. 

Praktici navíc podle něj působí jako preventisté, a řadě nemocí tak mohou předejít. 

Problémy mají i specialisté

Problémy mají i specializovaná pracoviště, například alergologové, jejichž čekací doba, která je standardně tři měsíce, se nyní v pylové sezoně prodlužuje. Alergiků navíc přibývá. „Jestliže jsme nedávno odhadovali třicet procent populace, tak se očekává, že to bude až padesát procent,“ uvedl alergolog Martin Buchal. 

„Pravda je taková, že už se také dostáváme do let a tím pádem trošičku i zpomalujeme a trošku ty pacienty odmítáme,“ dodává Buchal.

V Česku je okolo 450 alergologů. Nejvíc jich je v hlavním městě a na jižní Moravě, nejméně v Karlovarském kraji. Tam chybí také psychiatři. I počty lidí s duševním onemocněním přitom stoupají.

„Ten nárůst je o padesát procent. To zní hrozně, ale ono to bude možná jenom o čtyřicet. Přesto je to veliký nárůst,“ podotýká psychiatr Karel Moravec.

Kraj chce lékaře nalákat třeba pomocí stipendií pro studenty. Finančně se snaží některé obce motivovat také zubaře. Důvodů, proč jsou čekací lhůty dlouhé, je podle předsedy ambulantních specialistů víc.

„Máme problémy v některých odbornostech sehnat zdravotní sestry. To znamená, že se zpomaluje práce, narůstá administrativa a zároveň se zhoršují úhrady od zdravotních pojišťoven,“ vysvětluje předseda Sdružení ambulantních specialistů ČR Zorjan Jojko.

Akutní pacienti by se ale podle něj k lékaři specialistovi měli dostat vždy. V případě komplikací doporučuje obrátit se na zdravotní pojišťovnu.