Pacienti se z Chebu do Německa převážet nebudou, nemocnici vypomůžou další lékaři

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) navštívil přetíženou nemocnici v Chebu. Za poslední týden patří okres Cheb k těm s nejvíce novými nákazami v zemi. Podle Blatného by převoz pacientů do německých nemocnic za hranicemi nestačil, protože i ty jsou přetížené a byly by schopné se postarat jen o několik lidí. Nabídky pomoci přišly již dříve z nemocnic v Sasku i v Bavorsku, vláda je ale odmítla. Nemocní jsou tak převáženi i vrtulníky nejen do nemocnic v sousedních krajích, ale i přes půl republiky.

Ministr Blatný v Chebu uvedl, že pro zdejší nemocnici zajistí pro zvládnutí koronaviru tři lékaře s atestací z interní medicíny navíc. Možný je také hromadný přesun pacientů do jiných nemocnic. Dva vrtulníky, které nyní převážejí pacienty do jiných nemocnic, budou moci létat i v noci. Převážet chce ministr i pacienty, kteří nejsou ve vážném stavu, aby byl v chebské nemocnici vždy dostatek volných lůžek.

„Postará se o vás i Česká republika, není potřeba za každou cenu cestovat do zahraničí, Česká republika si váží každého života každého českého občana,“ reagoval Blatný. Dosud podle něj nikdy nebyl ohrožen život žádného člověka kvůli tomu, že byl transportován do jiné nemocnice v tuzemsku.

Eventuální možnost převozu do německých nemocnic je ale podle ministra stále otevřená a s německou stranou předjednaná. V momentě, kdy by to bylo potřeba, tak mohou být pacienti převezeni.

Změny a přesuny do jiných nemocnic uvítal i hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN). Sám je ale stále pro to, aby se více spolupracovalo s německým zdravotnictvým. „Mám za to, že pokud jde o lidské zdraví nebo záchranu lidských životů, hranice by v dnešní době neměla sehrávat vůbec žádnou roli,“ řekl Kulhánek.

Ministr zdravotnictví Blatný v chebské nemocnici (zdroj: ČT24)

Hejtman ale rozumí argumentům ministerstva, on sám chápe převozy do Německa jako jeden ze střípků řešení celé epidemie v Karlovarském kraji. „Jsme domluvení s panem ministrem, že kdyby naše národní kapacity kolabovaly, tak se aktivuje spolupráce s německou stranou,“ uzavřel Kulhánek.

Situace v chebské nemocnici je v posledních týdnech vypjatá. Podle mluvčího Karlovarské krajské nemocnice Vladislava Podrackého prošlo jen za leden zdejším oddělení ARO 50 pacientů, přičemž před covidem to bylo okolo 160 pacientů ročně. Podobně i lůžka jednotky intenzivní péče jsou vysoce přetížená. Zatímco běžně je na nich okolo 25 pacientů měsíčně, v lednu jich bylo 61.

I přes transporty do nemocnic a zdravotnických zařízení v regionu i v jiných krajích počet pacientů výrazně neklesá. Chebsko je i okresem s nejvyšším počtem nových případů koronaviru za poslední týden.

„Příhraniční regiony jsou epidemií nejpostiženější, pohyb osob mezi těmito kraji a zbytky republiky bude výrazně zvyšovat pravděpodobnosti rozšíření onemocnění a do stejné situace, jako se dostala nemocnice v Chebu, se může dostat jakákoliv jiná nemocnice,“ okomentoval aktuální situaci v regionech ministr Blatný.

Chebsko má za poslední týden 1139 nových případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel, což je nejvyšší podíl v Česku, 1100 případů na 100 tisíc obyvatel vykazuje i sousední Sokolovsko. Přímo v chebské nemocnici chybí zejména lůžka intenzivní péče, a to i přesto, že necovidoví pacienti jsou překládáni do sousedních nemocnic.

Epidemie nepolevuje

Hodnota epidemického indexu PES ve čtvrtek stoupla ze 70 na 71 bodů. Zjednodušené reprodukční číslo se po úterním poklesu ve středu vrátilo nad 1,0. Zvyšuje se i počet nakažených, ve středu jich přibylo 9567, což je o 1077 víc než před týdnem. Proti úterý je nárůst vyšší asi o 400.

Samotný vzestup reprodukčního čísla z úterních 0,99 na středečních 1,03 by index PES navýšil o tři body. Dva body ale zdravotničtí statistici ubrali za mezitýdenní pokles podílu pacientů s covidem, u kterých byla infekce prokázána až v nemocnici. Stále jich je kolem 48 procent.

Oproti předchozímu dni ve středu stoupl počet lidí, u kterých byl nový koronavirus odhalen v posledních dvou týdnech. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel jich bylo 896, zatímco v úterý 883. Je to poprvé od 16. ledna, kdy se tento ukazatel v mezidenním srovnání zhoršil. Bodovou hodnotu indexu PES to ale neovlivnilo.

Naopak v poklesu, byť mírném, pokračuje čtvrtý ze sledovaných parametrů. Tím je počet nakažených za posledních 14 dní mezi seniory v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

Na špatnou situaci s epidemií upozornil ve čtvrtek odpoledne i ministr zdravotnictví Blatný. Nedodržování opatření je podle ministra hlavním důvodem, proč je třeba je neustále dál prodlužovat. Jeden den nedodržování opatření může podle Blatného vést až k jejich týdennímu prodloužení.

„Pojďme to vydržet. Vím, že je tu ta nemoc dlouho, ale je prostě fakt, že bez očkování a dodržování opatření ji nepřekonáme,“ dodal Blatný. Lidé by neměli cestovat po republice, měli by se setkávat co nejméně. Je podle něho třeba nosit ochranné prostředky úst a nosu, nejlépe respirátory.

Karanténu porušila v lednu třetina kontrolovaných

Ministerstvo zdravotnictví také upozornilo na to, že lidé více porušují nařízenou karanténu. Hygienici a policisté v lednu zkontrolovali 518 lidí v karanténě, přičemž třetina z nich v dodržování karantény pochybila. V několika případech věc předali orgánům činným v trestním řízení, protože měli podezření na spáchání trestného činu. Celkem hygienické stanice v lednu nařídily 245 tisíc karantén, uvedl resort.

Nejčastěji za pochybení lidé dostali pokutu od 1000 do 10 tisíc korun. Za nepodrobení se karanténě uložené podle zákona o ochraně veřejného zdraví hrozí pokuta až tři miliony korun, uvedlo ministerstvo.

„Pokud vám byla nařízena domácí karanténa kvůli kontaktu s pozitivní osobou, je nutné zůstat doma. Nejedná se o žádný trest, ale důležité opatření v prevenci dalšího šíření nákazy novým koronavirem. Prosím, nevycházejte v době karantény ven a s ohledem na ostatní členy domácnosti se snažte o co největší izolaci i v tomto prostředí,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Události: Protiepidemická opatření podle ministra Blatného nefungují, lidé je prý nedodržují (zdroj: ČT24)

Bodová hodnota systému PES už od půlky ledna nadále odpovídá čtvrtému stupni epidemického rizika. V platnosti jsou ale protiepidemická opatření odpovídající pátému, nejpřísnějšímu stupni. Podle dřívějšího vyjádření ministra zdravotnictví ale už skóre systému PES není pro určování opatření relevantní. Prioritou je podle něj snižování počtu hospitalizovaných s covidem.

Nemocniční péči vyžadovalo ve středu 5811 pacientů s covidem-19, což bylo v mezitýdenním srovnání zhruba o 250 pacientů méně. Proti předchozímu dni činil pokles asi 180. Ve vážném stavu je 985 pacientů.

Od začátku epidemie byl nový koronavirus v Česku potvrzen u 1 013 352 lidí. V současné době se s nákazou potýká asi 94 500 lidí. Počet zemřelých stoupl na 16 826.

Sněmovna by měla jednat o nouzovém stavu ve čtvrtek, tvrdí Vondráček

Kvůli epidemické situaci by měla vláda v pondělí projednávat žádost o další prodloužení nouzového stavu. Sněmovna by ji pak posuzovala ve čtvrtek odpoledne. Řekl to předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO), který o záležitosti jednal s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Vondráček uvedl, že ho Babiš informoval o tom, že vláda v pondělí požádá sněmovnu o souhlas s prodloužením stavu nouze.

Nyní má končit nouzový stav s nedělí 14. února. Půjde o šestou vládní žádost o jeho prodloužení při nynější vlně epidemie. V minulých případech podpořili menšinovou vládu ANO a ČSSD při prodlužování stavu nouze poslanci KSČM, kteří ji v dolní komoře tolerují. Naposledy si před hlasováním kladli podmínky, které se týkaly třeba širšího otevření škol a provozu zimních středisek.

Předseda KSČM Vojtěch Filip ve středu uvedl, že komunisté pro další prodlužování nouzového stavu nevidí důvod. Podotkl, že kabinet nepřijal žádná opatření k naplnění požadavků komunistické strany. O záležitosti bude v pátek ještě jednat stranický výkonný výbor.

Doučovací kempy

Ministerstvo školství zatím neví, jak přesně by v létě měly fungovat vzdělávací kempy pro děti, které kvůli současné výuce na dálku budou potřebovat doučování. Záměr zřídit doučovací kempy zmínil o víkendu na Primě ministr školství Robert Plaga (za ANO). Podle jeho mluvčí Anety Lednové zvažuje úřad různé varianty. Definitivní podobu táborů bude znát zřejmě v březnu.

Ministerstvo podle ní uvažuje například o tom, že by mohlo podpořit obce pro vytvoření příměstských vzdělávacích a volnočasových aktivit, nebo že by podpořilo existující pobytové a příměstské tábory.

Zvažuje rovněž podporu individuálního doučování pro potřebné děti, nebo kombinaci více různých variant, uvedla. „Zvýšenou pozornost by měli mít žáci a studenti, které se nepodařilo dostatečně zapojit do distančního vzdělávání. Definitivní podoba bude známa v průběhu března,“ řekla.

Možnost dobrovolných letních doučovacích kempů pro děti zmiňoval Plaga již na podzim. O víkendu řekl, že je jeho úřad chce zřídit kvůli prohlubování rozdílů v kvalitě distanční výuky v jednotlivých školách. Žáci by podle něj mohli kempy navštěvovat zdarma, aby byly dostupné i pro sociálně slabší rodiny.

Změny v eRoušce kvůli britské variaci viru

Kvůli britské variantě koronaviru se změní nastavení mobilní aplikace eRouška. O změnách tvůrci aplikace jednají se společnostmi Google a Apple, jejichž protokol pomáhá vyhodnocovat kontakty s nakaženými lidmi. Takzvaná britská varianta je podle odborníků asi o 40 procent nakažlivější než původní virus.

Poradce premiéra a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) řekl, že kvůli nakažlivějším mutacím už neplatí, že rizikovým kontaktem je setkání lidí bez roušky na vzdálenost méně než dva metry po dobu 15 minut a více. Aplikace eRouška své uživatele právě upozorňovala na setkání s nakaženým člověkem, které bylo delší než 15 minut na menší vzdálenost než dva metry. V roce 2020 si aplikaci instalovalo 1,5 milionu lidí.

Aplikace eRouška běží na pozadí mobilního telefonu, pokud je na něm nainstalovaná a přístroj má spuštěnou funkci Bluetooth. Sbírá anonymní data o kontaktu s dalšími mobily s instalovanou aplikací eRouška, v jejichž blízkosti se uživatel pohyboval. Nezná jejich telefonní čísla, přiřazuje jim vlastní kódy. V případě, že je někdo pozitivní, může anonymně rozeslat varování na všechny tyto mobily, se kterými se setkal po dobu delší než 15 minut.

Podle krajských hygienických stanic se zatím britská varianta potvrdila ve třech, podle ministerstva zdravotnictví ve čtyřech a podle Státního zdravotního ústavu v šesti krajích. Liší se také údaje o počtu potvrzených případů – od 34 do 65.

Stovky testů ale čekají na vyhodnocení. Potvrdit britskou verzi trvá u jednoho odběru až tři dny. Že se mutace šíří mezi lidmi, dokazuje podle šéfa zdravotnických statistiků Ladislava Duška zastavení poklesu epidemie, a to i přes přísná opatření.