Blatný: Protiepidemická opatření přestala v Česku fungovat

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) vystoupil s důrazným apelem, aby veřejnost více dodržovala protiepidemická opatření. Restrikce, které byly kvůli epidemii zavedeny, podle něj přestaly fungovat. Je to důkaz, že se v Česku šíří britská varianta. Nedodržování stávajících opatření je podle Blatného jedním z hlavních důvodů, proč je třeba je stále prodlužovat.

„Opatření, která jsme zavedli, přestala fungovat. Situace je špatná. Uvědomuji si, že hodně z nás je již unavených a vyčerpaných. Vím o tom, že řada lidí je nejenom na konci svých osobních sil, ale často i na konci svých finančních možností,“ sdělil ministr. Mluvil také o obětech, poklesla podle něj i kvalita života těch, kteří nemoc prodělali.

„I když si to nechceme přiznat, tak covid-19 změnil i naši duševní kondici. Míra nevraživosti ve společnosti dramaticky roste,“ doplnil. V projevu zdůraznil, že se situace nezlepšuje a že řada nemocnic je na hranici urgentní péče. Pokud lidé nebudou dodržovat opatření, může se podle něj stát, že nemocnice nebudou přijímat lidi s infarktem nebo úrazem.

Dodal také, že už rok se lékaři nemohou starat o jiné pacienty než o ty v kritickém stavu. Nedostatečná je podle něj například prevence rakoviny, počet vyšetření k odhalení rakoviny prsu už na jaře poklesl o více než 40 procent.

Statistika ukazuje na britskou variantu viru

Jeden den nedodržování opatření může podle Blatného teoreticky stát týdny jejich prodlužování. Je podle něj možné uvažovat o zpřísnění opatření, ale bez pochopení a sounáležitosti lidí nebudou fungovat. Možností je například zákaz cestování mezi kraji nebo omezení vzdálenosti od bydliště, ve které se lidé mohou pohybovat. „Jednají o tom odborné skupiny ministerstva, bude o tom jednat také vláda v pondělí,“ doplnil k možnému zpřísňování opatření ve čtvrtečních Událostech Blatný.

Podle Blatného také statistika „nekompromisně ukazuje, že je přítomná britská mutace viru, která je agresivnější a šíří se daleko rychleji“. V Česku se skutečně zvyšuje počet nakažených, ve středu jich přibylo 9567, což je o 1077 víc než před týdnem. Proti úterý je nárůst vyšší asi o 400.

Brífink ministra zdravotnictví k hodnocení vývoje epidemie covid-19 z 4. února (zdroj: ČT24)


„Chtěl bych vás všechny poprosit o jednu věc – pojďme to vydržet,“ uvedl. „Tím nejdůležitějším, co může udělat každý z nás, je dodržovat nastavená protiepidemická opatření. Necestujme po republice, setkávejme se co nejméně, a když už se s někým setkat musíme, používejme ochranné prostředky, nejlépe respirátor,“ sdělil ministr. 

Už v březnu podle něj Česko dostane více vakcíny a spolu s hejtmany ministerstvo pracuje na tom, aby bylo možné rychle očkovat. „Vím, že je tu ta nemoc dlouho, ale je prostě fakt, že ji neporazíme jinak než očkováním a tím, že budeme dodržovat nařízená opatření,“ dodal Blatný.

Podle Válka ministr neví, co udělat pro zlepšení situace

„Ať si o epidemii myslíme cokoliv, je tady. A neovlivníme ji politikou, ale jen naším chováním. Změňme svůj postup, změňme svůj přístup. Ne kvůli mně, ne kvůli vládě, ne kvůli opozici, ale kvůli rodinám, přátelům, firmám. Kvůli celé naší zemi,“ uvedl ministr zdravotnictví. Podle něj je jisté, že bez takové změny se bude Česko další měsíce pohybovat jen mezi menšími nebo většími restrikcemi.

„Já ten projev chápu jako projev v podstatě zoufalství hraničícího s rezignací. Člověk má pocit, že pan ministr vlastně neví, co má udělat, aby se situace zlepšovala, tak apeluje na občany. Tomuto naprosto rozumím. Je nezbytně nutné, aby se ta opatření dodržovala. Nejsem si ale jistý, jestli to stačí,“ uvedl v reakci na Blatného projev ve vysílání ČT24 člen poslaneckého výboru pro zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Podle imunologa Václava Hořejšího byla narušena důvěra k opatřením, apel tedy nemusí zabrat. Stav se podle imunologa zhoršil a z „lidí se staly oběti nesmyslných zpráv o světových spiknutích, že žádný virus neexistuje“. Podle Hořejšího může být útěchou, že podobně špatně jsou na tom všichni v Evropě. Současný stav s počtem mrtvých podle něj může trvat v lepší variantě dva nebo tři měsíce.

„Nevím, co by se ještě mělo zpřísnit. Jediné, co by přicházelo v úvahu, je nějak zabránit lidem, aby chodili do práce. V práci dochází nejvíce k přenosům, to se přenese do domácností. Kdyby to řídil někdo opravdu kompetentní, tak by dávno přišel na to, že je potřeba v rizikových pracovištích, kde jsou lidé blízko sebe, zavést masové testování,“ uvedl Hořejší ve vysílání ČT24 s tím, že britská varianta je podle něj už příliš rozšířená. Mělo by se teď podle něj co nejvíce testovat.