Aplikace eRouška má své mouchy. Vychytáme je, ujišťuje zmocněnec pro digitalizaci Dzurilla

Události: eRouška má nedostatky, podle vládního zmocněnce se řeší (zdroj: ČT24)

Od začátku týdne dostávají lidé esemesky s výzvou, aby si do svých chytrých telefonů nainstalovali eRoušku. Aplikaci, která má anonymně upozornit na setkání s osobou nakaženou koronavirem, si dosud stáhlo přes milion dvě stě tisíc lidí. Někteří ale poukazují na chyby v systému. Koordinátoři projektu ujišťují, že na odstranění nedostatků pracují.

Aby eRouška mohla o kontaktu s nakaženým varovat, musí nejprve pozitivně testovaní zadat do aplikace přidělený kód. Ne vždy ho ale dostanou. A naopak se objevují stížnosti, že upozornění o možném riziku obdrží i lidé, kteří se v daný den s nikým nesetkali, tedy nemohli potkat ani nikoho nakaženého. 

„Víme o tom, je potřeba to ještě doprecizovat. Je lepší esemesku dostat, než  ji nedostat,“ uvedl k nedostatkům aplikace vládní zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla.

„Řešíme to,“ ujišťuje a dodává: „Máme dneska eRoušku nastavenou úplně stejně, jako je konfigurace v Německu.“ Potřebný kód nově neposílají hygienici, kteří jsou zaneprázdněni dalšími úkony spojenými s pandemií, ale přímo aplikace. 

Stahujte, vyzývá Dzurilla i Rážová

Aby bylo možné eRoušku maximálně využít v souvislosti s pandemií, muselo by si ji podle dřívějších vyjádření ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) stáhnout šest milionů uživatelů.

Aplikace běží na pozadí a sbírá přes bluetooth anonymně kontakty na další mobily, se kterými se uživatel setkal. „Je to úplně anonymní, splňuje všechny bezpečnostní standardy a také GDPR,“ ubezpečuje Dzurilla. Ke stažení aplikace vyzývá také hlavní hygienička Jarmila Rážová, textové zprávy s výzvou rozesílají operátoři. V pátek Rážová navíc oznámila, že aplikace bude od konce října fungovat i přeshraničně v Evropské unii. 

Zpráva od eRoušky neznamená hned karanténu

Přijaté upozornění neznamená automaticky nařízenou karanténu. V případě zdravotních potíží by lidé měli kontaktovat svého praktického lékaře, pokud příznaky nemají, nabádá je aplikace, aby se chovali zodpovědně, tedy se například vyhýbali shromažďování a dodržovali hygienická opatření. Je možné, že je bude kontaktovat pracovník hygienické služby na základě epidemiologického šetření s konkrétním nakaženým.

Hlavní hygienička v pátek také apelovala na nakažené koronavirem, aby více využívali formuláře k takzvanému sebereportování, tedy vyplnění informací o svých kontaktech. Podle ní formuláře vyplňuje zhruba dvacet procent pozitivně testovaných. Pokud by byl podíl vyšší, velmi by to pomohlo hygienikům s dalším trasováním lidí, kteří se s nakaženým setkali. Tito lidé by tak dříve dostali informaci, že měli rizikový kontakt.