Osud příspěvku během izolace je nejistý. Blatný ho chce zachovat, efektivní zatím ale není

Události: Pokračování příspěvku na izolaci (zdroj: ČT24)

Politici zatím nemají jasno, jestli bude stát i od prvního května vyplácet příspěvek pro lidi v karanténě nebo izolaci. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) předpokládá, že se tak bude dít celou dobu, po kterou bude tato povinnost platit. Zákon, podle kterého dostávají zaměstnanci k náhradě příjmů až 370 korun denně, se zatím týká března a dubna. Předpoklad, že peníze budou motivovat k hlášení více kontaktů, se hygienikům nepotvrdil.

„Počítali jsem s tím, že izolačka to zdvihne alespoň o 30 až 40 procent. Opravdu si neumím vysvětlit, čím to je, že lidé svoje kontakty nehlásí,“ říká hlavní hygienička Pavla Svrčinová. „Podle údajů, které máme z poslední doby, tak to skoro vypadá, že zhruba 53 procent občanů žije zavřeno samo v bytě se psem, nikam nevychází a nemá žádný kontakt,“ doplňuje ministr Blatný.

V březnu lidé hlásili v průměru 0,84 rizikového kontaktu na jednoho nakaženého. V únoru číslo bylo větší než jeden. I proto řada politiků zatím váhá, jestli by se měl příspěvek vyplácet dál. Počkat chtějí na další vyhodnocení.

Průměr hlášených rizikových kontaktů
Zdroj: ČT24

Podle hlavní hygieničky bylo v březnu nařízených necelých 290 tisíc izolací. Oproti únoru o 58 tisíc víc. Karantén naopak ubylo o necelé dva tisíce. Ani jeden celý kontakt v březnu v průměru nenahlásili lidé v šesti krajích. Vůbec nejméně jich pak oznámili v Karlovarském.

S cílem, aby lidé hlásili své kontakty a nebáli se z finančních důvodů zůstávat doma parlament schválil mimořádný příspěvek až 370 korun denně k náhradě příjmů pro zaměstnance, kteří jsou právě v izolaci nebo karanténě. Opatření se týká března a dubna.

Izolace a karanténa
Zdroj: ČT24

„Dokud jsou lidé vyzýváni k tomu, aby chránili ostatní a šli do izolací a do karantén, potom předpokládám, že tento bonus bude platit i nadále. Předpokládal jsem, že ten efekt bude větší,“ reaguje ministr zdravotnictví.

„Ministerstvo zdravotnictví by mělo navrhnout, zda pokračovat ve výplatě i v květnu a červnu či nikoli, takže je to téma, které určitě budeme diskutovat na radě pro zdravotní rizika a já v tomto dám na doporučení odborníků,“ komentuje ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Opozice ještě není rozhodnuta pro podporu

Piráti by byli pro prodloužení příspěvku. „Důležitý je ten signál, že je tak drahé prodlužovat tvrdý lockdown, že všechna ta opatření, která jsou podpůrná a tohle je podpůrné opatření motivující lidi, prostě dávají smysl,“ říká místopředsedkyně strany Olga Richterová. Další zástupci sněmovních stran chtějí ještě počkat na vyhodnocení.

„Já si opravdu nemyslím v té podobě, jak to bylo přijato, že by důvod, pro který se přijímala tato podoba, aby měli lidé motivaci hlásit více kontaktů a nebáli se chodit, tak to opravdu asi nepřineslo,“ říká místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Hana Aulická Jírovcová (KSČM).

Příspěvek na izolaci nesplnil svůj účel ani podle místopředsedy sněmovního výboru pro zdravotnictví Bohuslava Svobody z ODS. „Prodlužovat něco, o čem nevím, jaký to má efekt nebo jak to mám upravit, aby to ten efekt mělo, je podle mého názoru ekonomicky nesprávné,“ vysvětluje.

„Ta situace se zásadně posouvá, mění se i ta křivka, osciluje. Je potřeba to vyhodnotit na dubnové schůzi Poslanecké sněmovny, zdali to opatření má vůbec smysl,“ reaguje předseda SPD Tomio Okamura. Případné prodloužení příspěvku by musel opět schválit parlament.