Od září už nebudou preventivní testy na covid zdarma. Otevírá se očkovací centrum bez registrace na Novém Smíchově

Události: Nová očkovací centra, pravidla pro hromadné akce (zdroj: ČT24)

Od 1. září nebudou z veřejného zdravotního pojištění hrazeny preventivní testy na covid-19, které jsou určeny například pro návštěvníky kulturních nebo restauračních zařízení. Schválila to v pondělí vláda. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) chce tak občany motivovat k očkování.  Výjimku budou mít děti do 12 let a lidé se začatým očkováním, řekl. Očkovací centra bez nutnosti registrace by měla vzniknout v každém krajském městě, nyní se jedná o Liberci nebo Ústí nad Labem.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

V neděli v Česku přibylo 116 potvrzených případů nemoci covid-19, což je o 31 méně než o týden dřív. Reprodukční číslo určující, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, se snížilo na 0,96 z 1,11. Naposledy bylo pod hodnotou jedna, která ukazuje na zrychlování šíření epidemie, na konci června.

Počet hospitalizovaných s koronavirem se v porovnání s uplynulými dny téměř neměnil, v nemocnicích bylo k neděli 28 takových pacientů, z toho šest ve vážném stavu.

Za uplynulých sedm dnů připadá v zemi na 100 tisíc obyvatel zhruba 15 nakažených, stejně jako v předchozích čtyřech dnech. Nejhorší situace zůstává v Praze, kde za poslední týden odhalily testy 42 nových případů nákazy na 100 tisíc obyvatel. Naopak nejlepší je v Olomouckém kraji s pěti případy na 100 tisíc obyvatel.

Mezi okresy má nejvyšší počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za sedm dní okres Plzeň-sever, a to téměř 50. Okres Plzeň-město jich vykazuje 48. Následuje hlavní město se 40 případy a Plzeň-jih s 39.

Vláda v pondělí odsouhlasila změnu mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, které se týká hrazení testů na covid-19. Pojišťovny od září přestanou většinu z nich proplácet, uvedl ministr Adam Vojtěch (za ANO). „Očkování dnes je a bude přístupné prakticky komukoliv, kdo se očkovat rozhodne,“ uvedl.

Dodal, že i nadále se budou preventivní testy – potřebné například pro návštěvu restaurace, divadla nebo pro cestu do zahraničí – proplácet lidem, kteří se očkovat nemohou. Jmenoval děti do 12 let a lidi, kteří se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů. Hrazené testy budou mít i ti, kdo již dostali první dávku, případně dostali všechny dávky, ale ještě neuplynula dvoutýdenní lhůta po jejich podání.

Nová očkovací místa bez registrace

Očkovací centra proti covidu, kde se očkuje bez objednání, by měla vzniknout ve všech krajských městech. Ve středu se otevřou v nákupních centrech v Ostravě a Brně, podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se jedná také o Liberci a Ústí nad Labem. Zájem má také Hradec Králové, řekl při pondělním otevření očkovacího místa v obchodním centru Nový Smíchov v Praze ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Nově otevřené očkovací místo je třetím takovým, do kterého míří lidé bez předchozí registrace. První dvě začala fungovat minulý týden v nákupním centru na pražském Chodově a na hlavním nádraží v Praze.

Na otevření v centru na Smíchově čekala asi desítka lidí, zhruba hodinu po otevření už nestál ve frontě před očkovacím místem nikdo. V centru na Chodově minulý týden lidé podle Babiše čekali i tři hodiny, pracovníci se je pak snažili přeregistrovat do očkovacího místa v O2 universum.

„Dneska ráno na radě pro zdravotní rizika jsme o tom diskutovali, že bychom měli otevřít postupně ve všech krajských městech,“ řekl Babiš. Připravují se projekty v Ústí nad Labem a Liberci, podle ministra zdravotnictví o otevření podobného místa projevil zájem i Hradec Králové. Provoz míst by měly zajišťovat místní nemocnice.

V Hradci Králové by se mohlo začít očkovat do konce týdne. Ve hře je několik míst, například některá z ordinací praktického lékaře. Řekl to mluvčí Královéhradeckého kraje Dan Lechmann. Koordinátor očkování v kraji spolupracuje na přípravě očkovacího místa s Fakultní nemocnicí Hradec Králové.

V centru na Smíchově bude otevřeno denně od 09:00 do 20:00, provoz má na starosti Fakultní nemocnice Motol. Očkuje se tam dvoudávkovou vakcínou Moderna.

Hlášení akcí nad tisíc lidí

Počínaje pondělkem musí organizátoři hlásit veškeré plánované akce nad tisíc účastníků příslušné krajské hygienické stanici. Vláda o tom rozhodla minulý týden v souvislosti se šířením koronaviru mezi mladší generací. Změna má přispět k lepší kontrole dodržování pravidel konání akcí, mezi které patří zejména dokládání bezinfekčnosti.

Podle ministra zdravotnictví Vojtěcha je uvedená povinnost pro akce konané do 22. července bezodkladná, u pozdějších musí organizátoři záměr hlásit nejpozději pět dní předem.

Důvodem změny v opatřeních je podle ministra šíření koronaviru mezi mladými, přičemž další opatření vláda zvažuje. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek ve čtvrtek uvedl, že epidemie covidu-19 se otáčí k zatím pozvolnému růstu počtu nových případů, přičemž většinu nakažených tvoří právě mladí. Podle něj během několika týdnů nevyhnutelně převládne nakažlivější varianta koronaviru delta, dříve indická.

„Postupně naprosto nevyhnutelně dojde k tomu nárůstu mezi mladými lidmi v celé populaci,“ uvedl Dušek a doplnil, že na podzim tak hrozí při vyšším počtu případů, že se od mladých nakazí i rizikovější starší lidé.

V rizikové populaci seniorů se nákaza podle Vojtěcha a Duška nyní neprojevuje, nově nakažených seniorů jsou podle nich jednotky denně, takže nehrozí zahlcení nemocnic. Minulý týden byla hospitalizována zhruba třicítka lidí.

Kontroly v barech, klubech a na táborech

Hygienici a policisté kontrolovali o víkendu dodržování protiepidemických opatření v barech a klubech. Zaměřili se na Prahu a Plzeň, kde nejvíce přibývá nakažených mezi mladými lidmi. Někteří provozovatelé třeba porušili zákaz tance nebo překročili povolenou kapacitu podniku.

„Kontroly probíhaly ve dvou krajích tam, kde máme největší problémy s onemocněním lidí mezi 16 a 30 lety,“ řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Dále provozovatelé neměli třeba dezinfekci pro návštěvníky nebo informační plakát s omezeními při vstupu. Návštěvníkům pak třeba chyběly doklady o bezinfekčnosti.

„V kontrolách budeme pokračovat, onemocnění mladé generace, která je často ještě neočkovaná, nám navýšila čísla,“ hodnotí Svrčinová. Upozorňuje, že již nestačí pro návštěvu například čestné prohlášení nebo jedna dávka očkování. Svrčinová také avizuje možnost povolení tance v klubech, pokud budou všichni návštěvníci očkováni nebo testováni.

V souvislosti s covidem podle Svrčinové hygienici šetřili také jedenáct táborů. V některých případech ale tábor přirozeně skončil. „Osm jsme museli uzavřít my, protože to byly buď menší akce a všichni byli v kontaktu. Nejvíc jsme měli zatím dvanáct pozitivních osob, někdy i s příznaky. Nejčastěji jsme zasahovali v Plzeňském kraji,“ popisuje hlavní hygienička.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová o kontrolách kvůli covidu (zdroj: ČT24)

Příjem žádostí do programu Covid – nepokryté náklady končí

Podnikatelé mohou naposledy žádat o podporu z první výzvy programu Covid – nepokryté náklady. Příjem žádostí ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) zahájilo 19. dubna. Podpora se týká období 1. ledna až 31. března. Maximální výše dotace na jednoho žadatele činí 40 milionů korun. Příspěvek za duben a květen mohou podnikatelé získat ve druhé výzvě programu, do které se mohou hlásit od 28. června. Příjem skončí 13. září.

V programu Covid – nepokryté náklady stát žadatelům s propadem obratu za rozhodné období alespoň o 50 procent poskytne dotaci na 60 procent nepokrytých nákladů. Provozům s majetkovou účastí státu nebo územního samosprávného celku se týká pomoc 40 procent nákladů.

Kromě poklesu obratu o 50 procent musí podnikatel doložit také ztrátu sníženou o pomoc z dalších „covidových“ dotačních titulů, programu na podporu zaměstnanosti Antivirus a další dotace na způsobilé výdaje. V případě, že podnikatel získal kompenzační bonus a bude mu přiznána podpora z Covid – nepokryté náklady, odpovídající část bonusu bude muset vrátit. Druhá výzva programu je kombinovatelná s dotačním titulem Covid 2021, kde příjem žádostí skončil 2. června. Pomoc se vztahovala k období 11. ledna až 9. května.