Očkování jednoznačně funguje, je to vidět na datech, řekl Vojtěch

Ve středu přibylo 266 potvrzených případů koronaviru, méně než před týdnem. Kleslo také reprodukční číslo a mírně se snížila incidence. Počty nových případů covidu za sedm dní na sto tisíc obyvatel v Česku ale stále rostou, nejrychleji v Pardubickém kraji. Nejvíce případů vykazuje Praha. Nově registrovaní k očkování proti covidu-19 od čtvrtečního dne opět dostávají termín druhé dávky Pfizer/BioNTech 21 dní po první. Ukončené očkování mají v Česku více než čtyři miliony lidí, alespoň jednu dávku dostalo 60 procent dospělé populace. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) data dokládají, že očkování funguje. Řekl to po jednání s prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

Reprodukční číslo, které určuje, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, kleslo z 1,45 na 1,3. Nejvyšší hodnotu v tomto roce mělo ve středu. K čtvrtku kleslo na nejnižší úroveň za posledních pět dní. Stále je ale výrazně vyšší než jedna, což znamená, že epidemie zrychluje. Před měsícem bylo reprodukční číslo pod 0,7.

Za celou Českou republiku je nyní šestnáct případů na sto tisíc obyvatel za uplynulých sedm dní, o šest více než před týdnem. Z krajů je na tom nejlépe Karlovarský se čtyřmi případy, Olomoucký a Zlínský pak mají pět nákaz za sedm dní na zmíněný počet obyvatel.

Naopak nejvíce nových případů vykazuje Praha, kde také proti stavu před týdnem nákaz přibylo z 32 na 41 na sto tisíc. Největší procentní nárůst v mezitýdenním srovnání má Pardubický kraj, konkrétně zhruba čtyřnásobně, ze čtyř na šestnáct nových případů za sedm dní na sto tisíc obyvatel. Zhruba dvaapůlkrát více nákaz proti minulému týdnu vykazují také Královéhradecký a Ústecký kraj.

Epidemie v poslední době v mezitýdenním srovnání zrychlovala. Výjimkou byly první dva dny minulého týdne, které ovšem byly sváteční. Ve volných dnech se testuje méně. Za tento týden zatím přibylo 827 potvrzených případů nákazy. V úterý denní nárůst poprvé za více než měsíc překročil 300 případů.

Od začátku epidemie odhalily laboratoře v České republice 1 670 348 případů covidu-19. Z nákazy se dosud vyléčilo 1 637 441 lidí. S koronavirem zemřelo 30 335 nakažených. V posledních deseti dnech eviduje ministerstvo jednu oběť.

Laboratoře ve středu provedly zhruba 77 tisíc testů, přibližně o tři tisíce méně než před týdnem. Podíl pozitivních vzorků u preventivních testů klesl na 0,14 procenta. V případě diagnostických testů, které podstupují třeba lidé vykazující příznaky, naopak vzrostl nad dvě procenta.

V nemocnicích bylo ke středě 27 lidí s covidem. Počet hospitalizovaných mírně klesl. V těžkém stavu jsou čtyři pacienti.

Očkování

Po aplikaci druhé dávky očkování proti covidu-19 se nakazilo 4030 osob z 3,86 milionu očkovaných, většina měla pozitivní test krátce po aplikaci vakcíny. Po 14 dnech, kdy vzniká i podle výrobců maximální ochrana, je to jen šest setin procenta z očkovaných, vyčíslil Vojtěch.

„Je jasné, že žádná vakcína na světě nechrání stoprocentně. Nemůžeme čekat, že se nikdo vůbec nenakazí,“ řekl ministr. Podle něj očkování eliminuje zejména těžké průběhy a lidé se nedostanou do nemocnic. Lehký průběh nemoci má podle něj asi setina procenta očkovaných, těžký průběh ještě méně.

Lékařů se podle Kubka nechalo očkovat 83 procent, sester 75 procent a ostatního zdravotního personálu zhruba 70 procent. Celkově podle něj onemocnělo asi 77 tisíc zdravotníků, mezi nimi 12 tisíc lékařů. Na přelomu října a listopadu jich bylo naráz nakažených přes 17 500. Za posledních sedm dní neevidují statistici žádného nakaženého lékaře a aktivních případů je asi 37.

Brífink ministra zdravotnictví Vojtěcha a prezidenta České lékařské komory Milana Kubka ke spolupráci při řešení pandemie (zdroj: ČT24)

U nové varianty delta by měla kolektivní imunita vzniknout až při proočkování zhruba 85 procent populace. Příští týden podle Vojtěcha přijde lidem dopis od zdravotních pojišťoven, aby se nechali očkovat. Dostanou ho i už očkovaní, těm poděkuje.

Přesvědčování a dobrovolnost je cesta, jak lidi motivovat k očkování. Shodli se na tom poslanec a člen sněmovního zdravotnického výboru Jiří Mašek (ANO) a senátor, předseda senátního výboru pro zdravotnictví Roman Kraus (ODS) v Událostech, komentářích.

Podle Maška se tady uplatňuje metoda cukru a biče. „Ten cukr, to je přesvědčování a prevence, vysvětlování podpořené losováním. A ten bič. To je to, že potřebujeme, chceme-li někam vycestovat, očkování,“ vysvětlil Mašek a doplnil i další možnosti, ať už jde například o platný test. On sám by doporučoval, aby si i mladí lidé vybrali pro cestování právě možnost očkování. V případě seniorů navrhoval Mašek například svážení autobusy do očkovacích center.

„Já nejsem příznivec žádných restrikcí nebo příkazů, určitě bych zdravotníkům očkování nenařizoval. A nevím, jestli různé loterie a dárky jsou vhodné,“ doplnil Kraus. Za jednu z možných cest k očkování označil to, že se přestanou proplácet právě PCR testy. Kraus považuje za ideální souhrn nejrůznějších přístupů. „Abychom vysvětlili, přesvědčili. Abychom dosáhli co největšího procenta lidí, co jsou očkování,“ doplnil.

Debata v Událostech, komentářích: Bude očkování rychlejší než delta? (zdroj: ČT24)

Centra bez registrace

Od čtvrtka se také pro nově registrované k očkování proti covidu-19 zkracuje termín druhé dávky na 21 dní po první, dosud to u vakcíny Pfizer/BioNTech bylo 34 až 42 dní. U ostatních vakcín se rozestup nemění, ty se ale podávají méně často a očkují s nimi většinou praktičtí lékaři. K očkování se dosud v Česku registrovalo více než 5,83 milionu lidí, tedy asi 54 procent populace. 

Registrovaní, kteří už první dávku dostali nebo už mají termín, si tak nově interval očkování zkrátit nemohou. Povolené je to jenom pro děti ve věku 12 až 15 let, které by díky tomu mohly stihnout být plně očkované na začátek školního roku. Pokud budou mít dokončené očkování, nemusí se testovat.

Ministerstvo zdravotnictví zároveň rozšíří možnosti nechat se očkovat bez předchozí registrace. V pondělí se takové místo otevře v obchodním centru na pražském Smíchově. Provozovat ho bude motolská fakultní nemocnice, která podle Vojtěcha zvládne naočkovat až tři sta lidí denně. Od začátku týdne už stovky lidí využily možnost očkování bez registrace na pražském Chodově a hlavním nádraží. Příští týden se podle Vojtěcha otevře takové centrum i v Brně, možná i v Ostravě.

Podle Kubka by se mělo jít ještě dál a vytvořit očkovací místa jako „pojízdné prodejny“, které by s předem daným jízdním řádem objížděly malé obce.

Státní ústav pro kontrolu léčiv za poslední týden zaznamenal pět případů podezření na úmrtí po očkování proti covidu-19, celkem jich je 94. Nemusí zde však existovat žádná spojitost. Lidé také za uplynulý týden nahlásili asi 280 podezření na jiné nežádoucí účinky, celkem jich je od začátku očkování 6582. Většinou popisují reakce jako horečku, zimnici, únavu, reakci v místě vpichu, příznaky chřipky a podobně.

Na fotbal bude moci dorazit až pět tisíc lidí

Ligová fotbalová asociace, která v Česku řídí profesionální soutěže, ve čtvrtek informovala, že se od nové sezony první a druhé fotbalové ligy zvýší povolený počet diváků na stadionech. Všude bude moci být pět tisíc fanoušků, někde i více. Na zápasy mistrovské Slavie jich bude moci do Edenu téměř deset tisíc. Diváci budou muset v rámci trvajících opatření proti koronaviru doložit bezinfekčnost a v hledišti mít respirátory.

Stadiony s kapacitou do pěti tisíc míst budou moci být plně obsazené. Do hledišť s kapacitou od pěti do deseti tisíc bude moci maximálně pět tisícovek fanoušků, stadiony pro deset tisíc příznivců a více mohou kluby za dodržení rozestupu nejméně jednoho sedadla obsadit až z poloviny.

Poslanci jednali o aktuálním stavu epidemie

Poslanci se ve čtvrtek mimořádně sešli z podnětu části opozice k debatě o aktuálním stavu epidemie covidu-19. V návrhu programu schůze byl také vznik vyšetřovací komise k řešení koronavirové krize.

Schůze však ve čtvrtek odpoledne předčasně skončila kvůli nedostatečnému počtu poslanců v sále.