O Altnerově dohodě s Halbichem jsem nevěděl, řekl u soudu Zeman

Prezident Miloš Zeman řekl u soudu, že pro ČSSD byl ve sporu o Lidový dům partnerem právník Zdeněk Altner. O jeho dohodě s bývalým notářem Václavem Halbichem prý Miloš Zeman nevěděl. Halbich se domáhá 17 milionů korun za právní služby ve vítězném boji o stranické sídlo - Lidový dům. Prezident se měl vyjádřit ke smlouvě o právním zastoupení ČSSD, kterou coby předseda strany uzavřel v roce 1997. Oproti Zemanovi někdejší šéfka ekonomické sekce ČSSD Barbora Snopková dala svou výpovědí Halbichovi zcela za pravdu v tom, že straně rovněž a ve velkém rozsahu poskytoval právní služby.

„Z mého hlediska byl jediným partnerem pan doktor Altner,“ odpověděl Zeman na otázku soudkyně, kdo zastupoval ČSSD na základě smlouvy. O smlouvě s dalšími spolupracovníky ho Altner prý ale neinformoval.

Na dotaz, proč sociální demokraté uložili část peněz do soudní úschovy, Zeman uvedl, že měli informace o vzniklých sporech mezi Altnerem a jeho spolupracovníky. „Takže jsme nemohli peníze vyplatit, protože jsme nevěděli, v jakém poměru je vyplatit,“ prohlásil.

S Halbichem jsme přicházeli do styku, tvrdí bývalá ekonomka ČSSD

Po Zemanovi vystoupila také Barbora Snopková, podle které  Altner říkal, že záležitost Lidového domu probere se svými kolegy. „To byl v té době pan doktor Hájek a pan doktor Halbich - věděli jsme všichni, že oni v té věci vystupují po právní stránce. Smlouva byla uzavřena s Altnerem, ale s tím, že mezi sebou si to vypořádají sami. (…) Co každý z těch tří pánů konkrétně dělal, nemohu říct, ale vím, že se účastnili těch jednání. Po nás v ekonomické sekci potřebovali podklady, takže s těmito pány jsme permanentně přicházeli do styku,“ uvedla.

Události: Miloš Zeman vypovídal v kauze Lidový dům (zdroj: ČT24)

Soudkyně Hana Marsová následně přečetla řadu listinných důkazů, a to včetně dohody mezi Altnerem a Halbichem s Hájkem o přistoupení k mandátní smlouvě s ČSSD. Altner se v dokumentu zavázal k tomu, že oběma kolegům vyplatí v případě úspěchu ve sporu třetinu odměny a že tuto dohodu projedná s ČSSD.

Zeman nemluví pravdu, nebo záměrně zapomněl, rozčiluje se Halbich

Altner trval na tom, že v mandátní smlouvě s ČSSD bude uveden sám. Chápali jsme to tak, že si chce získat dobré jméno v případě vítězství ve sporu. Zpětně jsme zjistili, že už tehdy přemýšlel jen o tom, jak nás okrade. Kdybychom u toho nebyli my s (Zdeňkem) Hájkem, tak by se ta věc neposunula ani o milimetr. Altner nepřišel s jedinou myšlenkou, kašlal na to. Všechno jsme vymysleli my, jenom my dva.
Václav Halbich
bývalý notář

Při příchodu k soudu řekl Halbich novinářům, že neví, co může od výpovědi prezidenta a bývalého předsedy ČSSD očekávat. „Pan Zeman je nevypočitatelný, takže nevím. Ale doufám, že bude mluvit pravdu, pravdu a jenom pravdu. Má to dokonce na standardě, tak by měl,“ prohlásil bývalý notář před začátkem slyšení.

Po Zemanově zhruba půlhodinové výpovědi řekl, že prezident buď zapomněl, nebo záměrně nemluví pravdu, protože podle něj není možné, aby si ho nepamatoval. Ve sporu o Lidový dům podle Halbicha vedli sedm jednání.

BEZ KOMENTÁŘE: Příchod prezidenta Zemana k soudu (zdroj: ČT24)

Zeman smlouvu podepsal se Zdeňkem Altnerem, který na ČSSD nedávno za zastupování v kauze Lidového domu vysoudil 338 milionů korun. Halbich ovšem tvrdí, že ke kontraktu později přistoupil a že za práci nedostal zaplaceno. Jako důkaz předložil mimo jiné děkovný dopis, který mu zaslal právě Zeman.

Ten ale u soudu uvedl, že děkovný dopis poslal Halbichovi až po skončení případu, kdy už věděl o jeho spolupráci. Žalobu směřuje bývalý notář jak vůči ČSSD, tak vůči firmě Alba, které Altner před 16 lety postoupil svou pohledávku vůči straně.

Případ putuje po soudech 13 let

Po úspěšném skončení procesu o Lidový dům totiž vyvstal spor o to, jakým způsobem ČSSD předá právníkům odměnu a kdo je vlastně jejím věřitelem. Nakonec poslala na Altnerův účet třetinu z odměny, kterou vyčíslila na 51 milionů korun. Další dvě třetiny dala do soudní úschovy.

Justice projednává Halbichovu žalobu od roku 2003. Původně ji zamítla, muže se však zastal Ústavní soud. Altner, který v případu rovněž vystupuje jako svědek, Halbichovy zásluhy popírá. Notář podle něj poskytoval jen dílčí konzultace.