Novelu státního rozpočtu by mohl kabinet schvalovat v červnu, připustil Stanjura

Události: Schvalování novely státního rozpočtu (zdroj: ČT24)

Vláda by mohla schvalovat novelu státního rozpočtu na letošní rok už v první polovině června. Uspíšení původního plánu připustil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Výši schodku zatím oznámit nechce. Je ale jisté, že deficit překročí dříve naplánovaných 280 miliard.

Podle Stanjury existují dvě varianty. „Udělat harmonogram tak, abychom to stihli schválit zhruba do poloviny července. Ale druhá – stejně pravděpodobná – varianta je, že se to ve sněmovně bude projednávat po vládních prázdninách,“ řekl.

Původní návrh státního rozpočtu na rok 2022 počítal se schodkem 280 miliard korun. Šéf státní kasy zatím výši nového letošního deficitu tají. „To samozřejmě nejdřív řeknu panu premiérovi a svým kolegům ve vládě,“ uvedl. Už nyní je ale jasné, že bude přesahovat 300 miliard korun.

Jen nové neplánované výdaje spojené s uprchlickou krizí má vláda spočítané na víc než padesát miliard. „To je nějakých 54 miliard, ale jednáme s Evropskou unií, abychom velkou část získali do rozpočtu z evropských zdrojů,“ sdělil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) zároveň upozornila na to, že se zvyšují mimo jiné výdaje státu na sociální dávky či valorizaci důchodů. „Nelze očekávat, že se podaří udržet ten schodek tak, jak jsme ho na tento rok přepracovali,“ připustila.

Vláda bude muset do rozpočtu napsat například nových deset miliard, které chce v létě poslat rodinám s ročním příjmem do milionu hrubého, a to po pěti tisících na každé dítě mladší osmnácti let. Mimořádný zářijový růst penzí o v průměru 700 měsíčně pak vyjde do konce roku na osm miliard. A kvůli daňovým úlevám vypadne z rozpočtu dalších osm miliard.

Opozice nechce projednávání blokovat

Opoziční strany novelu státního rozpočtu nepodpoří. Zároveň ale její projednávání nebudou, na rozdíl od některých jiných důležitých vládních návrhů, blokovat. „Novela zákona o státním rozpočtu je něco, co je pro tuto zemi důležité. My si k tomu řekneme své. Domnívám se, že určitě uplatníme nějaké pozměňovací návrhy,“ řekla předsedkyně poslaneckého klubu ANO a bývalá ministryně financí Alena Schillerová.

„Hnutí SPD podporuje zvyšování důchodů, podporujeme zvýšení příspěvků na děti a podporujeme také zvýšení životního a existenčního minima,“ uvedl předseda SPD Tomio Okamura.

Ministra financí nyní čekají vyjednávání o novele rozpočtu s ostatními členy vlády. O tom, kdy předloží nový rozpočet na jednání kabinetu, chce mít jasno na začátku června.