Někdejší pohraničník Muzikář stanul před soudem a odmítl vypovídat

Události: Bývalý zástupce náčelníka Pohraniční stráže Jan Muzikář před soudem (zdroj: ČT24)

Bývalý zástupce náčelníka komunistické Pohraniční stráže Jan Muzikář stanul před soudem. Podle obžaloby spoluzodpovídá za to, že jeho podřízení v osmdesátých letech na hranicích stříleli, případně nechali prchající roztrhat vycvičenými psy. Obžaloba za to navrhuje podmínku a stotisícovou pokutu. Obžalovaný vypovídat odmítl.

Muzikář byl od roku 1955 až do pádu komunistického režimu příslušníkem Pohraniční stráže. V osmdesátých letech pak zastával v celé hierarchii tohoto orgánu druhou nejvyšší pozici – coby první zástupce náčelníka Hlavní správy Pohraniční stráže. Ve svých devadesáti letech stanul před soudem poprvé jako obžalovaný.

Státní zástupkyně Katarína Kandová si nechala zpracovat posudek Muzikářova zdravotního stavu. Podle něj muž netrpí žádnou poruchou a chápe, o co v trestním stíhání jde. Jeho obhájce Jaroslav Ortman ale soudu řekl, že obžalovaný není schopný vypovídat. Sám Muzikář pak přečetl dvě věty, které mu obhájce podal na papírku.

„Vzhledem k mému zdravotnímu stavu nejsem cokoliv schopen vypovídat. Uplatňuji své právo nevypovídat,“ prohlásil Muzikář. Obhájce pak soud požádal, aby se Muzikář až do konce procesu nemusel jednání účastnit. Žádost novinářů o komentář Ortman odmítl.

Nikoho přímo neúkoloval, tvrdí obhajoba

Obžaloba Muzikáře viní ze spoluodpovědnosti za deset případů, kdy pohraničníci zastřelili nebo zranili člověka. Jedním z nich byl osmnáctiletý Hartmut Tautz z Německé demokratické republiky (NDR), který chtěl v Bratislavě přejít hranice do Rakouska. Pohraniční stráž na něj pustila psy.

Průkaz Hartmuta Tautze z NDR
Zdroj: ČT24

„Nikdy z jeho úst nezazněl pokyn ke střelbě. On neúkoloval ty pohraničníky, kteří pouštěli psy, přímo,“ uvedl před soudem obhájce Ortman.

Zmocněnec pozůstalých Lubomír Müller má ovšem odlišný pohled. „Byl součástí zločinného režimu a byl jeho význačným představitelem,“ zdůraznil.

V 90. letech ještě judikatura nebyla, říká žalobkyně

Policie před pěti lety kvůli zabíjení na hranicích obvinila i špičky režimu. Někdejší generální tajemník Ústředního výboru KSČ Miloš Jakeš ale zemřel ještě před podáním obžaloby. Stíhání dalších – včetně někdejšího komunistického premiéra Lubomíra Štrougala – státní zástupce zastavil kvůli jejich zdravotnímu stavu.

„Osobně samozřejmě nemůžu za to, že to k tomu dospělo až nyní,“ konstatovala k obžalobě na Muzikáře státní zástupkyně Kandová. Upozornila však, že ve věci došlo k judikatuře, která ještě v devadesátých letech nebyla a postupně se vyvíjela. „Dnes už je známá a podporuje naši obžalobu,“ dodala.

Muzikářův obhájce trvá na vyslechnutí všech svědků, včetně dalších bývalých velitelů pohraniční stráže. Soud se je pokusí předvolat na červenec.