Vyšetřovatelé navrhli obžalovat někdejšího pohraničníka Jana Muzikáře

Události: Návrh na obžalobu bývalého pohraničníka (zdroj: ČT24)

Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu předal státnímu zastupitelství návrh na obžalobu Jana Muzikáře. Někdejší pohraničník, kterému nyní bude devadesát let, nese podle vyšetřovatelů spoluodpovědnost za ohrožení, zranění i smrt několika lidí, kteří se za totality snažili dostat na západ.

Jen mezi roky 1976 a 1989 bylo na hranicích podle kriminalistů zastřeleno či roztrháno psy devět lidí, nejméně sedm utrpělo zranění. Spoluodpovědnost za to podle obžaloby nese i pohraničník Jan Muzikář. Viní ho ze zneužití pravomoci.

„Svou řídicí činností vyplývající z jeho funkce odpovídal za provedení služebních zákroků příslušníků Pohraniční stráže spojených s použitím volně útočících psů nebo zbraně proti osobám, které neoprávněně překračovaly státní hranice ČSSR,“ uvedl obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek.

„Je to v podstatě stejné obvinění jaké bylo vzneseno proti Lubomíru Štrougalovi a Vratislavu Vajnarovi, ti ovšem zemřeli v průběhu trestního stíhání,“ poznamenal právní zástupce poškozených a pozůstalých Lubomír Müller.

Muzikář nastoupil k Pohraniční stráži v roce 1955. V osmdesátých letech zastával funkci náčelníka štábu a prvního zástupce náčelníka Hlavní správy pohraniční stráže. „Součástí výzbroje a výstroje vojáků Pohraniční stráže, součástí těch nařízení, byla výzbroj a použití zbraní. A k tomu docházelo a nejvyšší velitelé za to nesou zodpovědnost,“ vysvětlil historik z Ústavu pro studium totalitních režimů Libor Svoboda.

Trestní oznámení na vojáky ve službě, jejich nadřízené i čelné představitele ministerstva vnitra a strany podala v roce 2017 Platforma evropské paměti a svědomí. „Je to pomalé, vleče se to, je to zdlouhavé, ale je to strašně důležité. Každý verdikt o konkrétním skutku, který byl zločinný, nás posouvá směrem ke svobodné demokratické společnosti,“ řekla bývalá ředitelka platformy Neela Winkelmann-Heyrovská.

Proti obvinění už Muzikář podal stížnost. Jinak se k věci v poslední době nevyjadřuje.