Na zmrazení platů soudcům vadí princip a protiústavní kroky, nejde o peníze, tvrdí prezident jejich unie

Události, komentáře: Rozhovor s prezidentem Soudcovské unie Liborem Vávrou (zdroj: ČT24)

Zástupci soudců si stěžují na údajné protiústavní zmrazení platů ústavních činitelů. Prezident Soudcovské unie České republiky Libor Vávra v pořadu Události, komentáře uvedl, že krok vlády porušuje demokratické principy. Za největší problém považuje to, že vláda o návrhu změn nediskutovala se zástupci justice, a zmínil, že novelu zákona hodlá napadnout u Ústavního soudu.

Prezident Miloš Zeman podepsal novelu, která od února zmrazí pro letošní rok platy všech ústavních činitelů na loňské úrovni. Podle kritiků je novela protiústavní kvůli snížení platů soudců. Miloš Zeman ovšem s takovými názory nesouhlasí – naposledy to dal najevo před týdnem během jmenování soudců.

„Protože vynikám až extrémní zdvořilostí, nebudu používat výrazu nenažranost a pouze se zamyslím nad tím, proč řadoví soudci, jejichž platy se pohybují ve výši sta tisíc korun, protestují proti pouhému zmražení svých platů,“ uvedl tehdy prezident.

Šéf Soudcovské unie  ale v reakci zdůraznil, že soudcům primárně nejde o výši platů. „Nehádáme se o nějaké konkrétní peníze. Tady jde o přístup vlády k našim platům,“ uvedl. Dodal také, že právě vláda Miloše Zemana upravila zákon o příjmech soudců tak, aby se pohybovaly podle toho, jak se pohybují platy v celé České republice rok zpětně. 

Vláda ohýbá nálezy Ústavního soudu, myslí si Vávra

„Kdyby se loni nepřidávalo, nám by nikdo přidat nemohl. Čili je to vždycky svázáno s příjmy všech ostatních obyvatel a takhle je to nastaveno právě proto, aby do toho politika nezasahovala,“ doplnil s tím, že podle celosvětového standardu se jejich platy mají pohybovat podle výše průměrné mzdy. 

Vávra si také stěžoval na to, že vláda se zástupci soudců nejednala, což si vysvětluje nedostatkem času. „Proto se divím, proč to neudělali jinak do budoucna a proč se snažili tímhle způsobem ohnout nálezy Ústavního soudu. Podle mě je to zbytečné a zbytečně to dělá vládě ostudu,“ uvedl. 


V loňském roce podle něj proti zmražení platů soudci neprotestovali. „Chápali jsme mimořádnost situace při prvním nárazu covidu. Nicméně v současné době už situace je pořád stejná. A vláda to prodloužila, aniž by s námi jednala,“ řekl. 

Jednou z podmínek Ústavního soudu pro případné zmražení platů je podle něj totiž řádné projednání mimořádného kroku vlády s justicí. Upozornil také na to, že v Česku, podobně jako v Rakousku nebo Německu, neexistuje vrcholný orgán justiční samosprávy, a je proto těžší navazovat debatu mezi zástupci justice a vládou.

„Ještě jsem se od prosince nesetkal s nikým, kdo by souhlasil nebo kdo by měl pochopení pro způsob kroků vlády. Pořád zdůrazňuji, že nejde o ty peníze samotné,“ řekl s tím, že proti státu hodlá podat žalobu. Očekává také, že Ústavní soud podá jasné rozhodnutí. 

„Všimněte si, že i ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty), ale i celá řada poslanců, upozorňovali na to, že je naprosto protiústavní, jakým způsobem to bylo protlačené Poslaneckou sněmovnou. Když před tím zavřeme oči, tak to příště udělá vláda v něčem jiném. A to prostě není možné,“ uzavřel.