Ministři poprvé jednali s hejtmany. Domluvili se na změně financování záchranek

Brífink po jednání vlády s hejtmany (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) a další členové koaliční vlády v Hrzánském paláci v Praze poprvé od svého jmenování zasedli k jednání s hejtmany. V plánu měli hovořit o fungování spolupráce krajských samospráv i o změně stavebního zákona. V souvislosti s přípravou státního rozpočtu bylo tématem i financování oprav silnic nižších tříd či organizace letecké záchranné služby. Fiala se vyjádřil i k napětí na hranicích Ruska a Ukrajiny.

Hejtmani se s vládou domluvili na zvýšení plateb pojišťoven na zdravotnickou záchrannou službu. Povedou se jednání mezi vládou, kraji a pojišťovnami, oznámil po jednání premiér Fiala.

Rozhodnutí ocenil předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS) s tím, že podíl krajů na financování záchranné služby se v posledních letech výrazně zvětšil v porovnání s výší úhrad zdravotních pojišťoven. Kabinet také plánuje, že na opravy silnic nižších tříd půjde víc peněz - podle Kuby má nárůst činit dvě miliardy korun.

Změna ve financování oprav silnic bude podle něj záviset také na úpravách rozpočtového určení daní, tedy mechanismu, podle kterého se dělí vybrané daně mezi stát a regiony. Fiala ocenil, že kraje pracují na vlastním návrhu rozdělení, který podle něj reaguje na aktuální situaci v jednotlivých regionech.

Schůzky třikrát za rok

Šlo o první oficiální schůzku zástupců vlády s Asociací krajů, její účastníci se domluvili, že se nad konkrétními tématy budou scházet třikrát do roka. Ve čtvrtek probrali také problémy krajů s fungováním pohotovostní služby či úhradovou vyhlášku ministerstva zdravotnictví. Shodli se na potřebnosti zákona o veřejných kulturních institucích.

Asociace sdružuje všechny kraje a jejím úkolem je hájit a prosazovat jejich společné zájmy. Po volbách v roce 2020 ji vede výše zmíněný Martin Kuba, který je zároveň hejtmanem Jihočeského kraje. 

Premiér Fiala se na tiskové konferenci po jednání vyjádřil i k aktuální napjaté situaci na rusko-ukrajinských hranicích. Řekl, že o možné pomoci Ukrajině jednají jak ministerstva obrany a zahraničí, tak další experti. 

Česká republika podle něj musí hledat cesty, jak Ukrajině pomoci a podpořit současně snahu zamezit možné ruské agresi. Česko podle Fialy nad situací na hranici obou zemí nezavírá oči a je znepokojeno ruskými vojenskými manévry, stejně jako celá Evropa či NATO. Jak by měla pomoc vypadat, předseda vlády neupřesnil. „Až dospějeme k nějakému výsledku, tak budeme veřejnost informovat,“ ujistil.