Mezi návrhy na státní vyznamenání je Jiří Brady. Nyní budou rozhodovat poslanci

Události: Mezi návrhy na státní vyznamenání je Jiří Brady (zdroj: ČT24)

Přes sto návrhů na státní vyznamenání poslali lidé do Poslanecké sněmovny. Ta nyní z těchto podkladů bude vybírat, koho doporučí prezidentu Petru Pavlovi k ocenění. Mezi jmény, která přišla do dolní komory, je podle informací ČT i Jiří Brady. O jeho možném vyznamenání se hovořilo už v roce 2016. Podmínkou ale mělo být, že jeho synovec, tedy tehdejší ministr kultury, zruší setkání s dalajlámou. Miloš Zeman však tehdy popřel, že by kdy vyznamenání Bradyho schválil.

Prezident sice zatím Jiřího Bradyho nevyznamenal, když ten ale kvůli tomu před sedmi lety přiletěl do Česka, dostal ocenění mimo jiné od tehdejšího premiéra, sněmovny nebo pražské primátorky.

Brady přežil Terezín, Osvětim i pochod smrti a po válce vydával svědectví o hrůzách holocaustu. Nyní má být nominován im memoriam mezi více než stovkou dalších návrhů.

„Je to velký skok oproti loňskému roku, to bylo jen 34 návrhů, a ta jména jsou velmi pestrá a zajímavá,“ sdělil předseda podvýboru pro státní vyznamenání Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Mezi nimi je podle zjištění ČT i bývalý premiér Petr Pithart, ředitel humanitární organizace Šimon Pánek nebo folkový písničkář Pavel Žalman Lohonka. Nárůst nominovaných je podle řady politiků spojený se změnou prezidenta. „Byl zvolený jiným názorovým proudem a ten názorový proud teď podle mě předloží vyznamenání, u kterých deset let věděl, že by předchozí prezident návrhu nevyhověl,“ řekl člen podvýboru pro státní vyznamenání Radek Vondráček (ANO). „Doháníme možná to, kdy někteří navrhovaní odmítli být nominovaní ze známých důvodů,“ podotkla členka podvýboru pro státní vyznamenání Věra Kovářová (STAN).

Změny na Hradě

Zatímco ve sněmovně se příslušný podvýbor sejde už na konci týdne, v horní komoře až po 30. dubnu. Lhůta pro podávání návrhů od veřejnosti je tam totiž o měsíc delší. Podvýbor vyhodnotí počet žádostí, které celkově přišly, a následně se znovu podívá, zda každá žádost má potřebnou garanci senátora, popsal šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Konečný seznam pak z každé z komor putuje na Pražský hrad. A právě závěrečný proces výběru hlavou státu chce nový prezident proměnit. „Obecným cílem bude vrátit do celého procesu transparentnost a zohlednit doporučení odborníků na vybrané oblasti,“ nastínila mluvčí hlavy státu Markéta Řeháková. Podle ní je možné, že by nominované na vyznamenání prezidentovi doporučoval tým odborníků – podobně jako možné kandidáty na ústavní soudce.