Lůžka pro lidi bez domova jsou kvůli mrazům plná. Organizace nabízejí alespoň židli v teple

Události v regionech: Mráz komplikuje život lidem bez domova (zdroj: ČT24)

V Česku udeřily silné mrazy. Spolu s nimi nastávají problémy hlavně pro lidi bez domova. Noclehárny jsou mnohde navíc právě kvůli velmi nízkým teplotám už plné. Organizace proto nabízejí takzvané teplé židle – tedy možnost přečkat noc sice vsedě, ale v teple.

Na sobě má Pavel Sýkora pět vrstev a přes den po Jihlavě nachodí pětadvacet kilometrů – aby se zahřál. Teplá káva je pro něj po celém dni tou nejlepší odměnou. „Snažím se být někde v teple, třeba na autobusovém nebo vlakovém nádraží. Tam, kde mě nevyhodí,“ říká.

Václav Havelka je zase po operaci páteře a chodí o berlích. Azylem přes den mu je nemocnice. Večer pak zamíří do havlíčkobrodské noclehárny Červeného kříže. Na spaní je tam obvykle dvanáct míst, v noci na pondělí jich tam ale bylo osmnáct. „Máme kapacitu osm až deset míst v kuchyni, aby se mohli aspoň posadit, být v teple, udělat si čaj, kávu,“ popsala Jana Kuldová z Červeného kříže. Ten, kdo má hlad, si může dát i polévku.

Teplé židle nabízejí i v Domě svátého Pavla v Českých Budějovicích. „Byla znát ta stoupající tendence, v pátek a sobotu tady byli tři pánové, v neděli už přišlo sedm pánů,“ řekla Petra Vohlídalová z Domu svátého Pavla. Běžně je cena noclehu padesát korun – v mrazech ale noclehárny peníze lidem bez domova odpouštějí.

Pomáhat se snaží i v dalších městech. Například v Plzni vzniklo nouzové nocležiště pro zhruba šedesát lidí v prostorách po bývalé autobusové myčce.

Čaj a karimatka

Noclehárny v nynějších mrazech hojně využívají i lidé bez domova v Ústí nad Labem. Obracejí se třeba na noclehárnu Samaritán, kde je celková kapacita devatenáct lůžek. A například v Teplicích pro ně od pondělka připravili v kontaktním centru možnost přespání na krizových židlích. Kapacita je osm míst a všechna už byla na pondělí i na další dny obsazena. Mají i pořadníky pro náhradníky.

„Lidé v sedm přijdou, rozdám jim karimatky, odloží si své věci, dostanou čaj, kafe, jídlo z potravinové banky, pustí se jim televize, mohou hrát hry. Do jedenácti, do dvanácti usnou. V sedm se probudí, dá se jim snídaně a po sedmé hodině opouští zařízení,“ popsal vedoucí teplického kontaktního centra a terénního programu Ota Kovanda. Deset krizových židlí je v Teplicích k dispozici také v centru Květina.

Přístřeší lidem bez domova v Děčíně za mrazivého počasí poskytuje křesťanské společenství Jonáš ve spolupráci s městem. Přečkat noc v prostorách nízkoprahového zařízení na Starém Městě až pro dvacet osob bude možné v případě, že noční teploty podle předpovědi klesnou deset stupňů pod nulu.

V terénu

Pomoci se snaží i strážníci. Ti obcházejí místa, kde se bezdomovci objevují, a informují je o pomoci. Třeba městská policie v Mostě zprostředkovává bezdomovcům kontakty na noclehárnu či azylový dům. „Jednou z forem pomoci je i služba denního centra pro osoby bez přístřeší, kterou poskytuje Oblastní charita v Mostě,“ řekla mluvčí radnice Klára Vydrová.

Sociální pracovníci v Litoměřicích spolupracují s pracovníky terénního programu litoměřické pobočky organizace Naděje, kteří jsou s lidmi bez domova v každodenním kontaktu a poskytují jim základní potravinovou pomoc, ošacení či sociální poradenství, a s Charitou Litoměřice. Ta provozuje nejen terénní službu, ale také noclehárnu pro pět osob, azylový dům pro muže, nízkoprahové denní centrum určené jak pro muže, tak i pro ženy a v případě mrazivého počasí poskytuje i možnost přespání na krizové židli.

„Další pomocí je i charitní šatník, kde je možné bezplatně získat teplé oblečení nebo nouzové přístřešky, takzvané Iglou, v nichž mohou přenocovat lidé, kteří z různých důvodů nechtějí nebo nemohou využít azyl či noclehárnu. Disponuje jimi Charita Litoměřice i Naděje,“ řekla mluvčí města Michaela Rozsypalová.

Provizorní ubytování

Plné jsou už pražské noclehárny, které lidem bez domova nabízejí přespání. „Od začátku listopadu dochází k tomu, že naše kapacity nocleháren jsou plně obsazené a také kapacity denního centra jsou plně využívány,“ popsal ředitel Centra sociálních služeb Karla Larssona Armády spásy v Praze Jan Desenský. Armáda spásy v zimních měsících podle něj denně poskytuje celkem kolem 2500 míst. Pokud se člověk bez domova nedostane do standardních kapacit registrovaných sociálních služeb, může využít program volná židle, dodal.

Přespání v teple vsedě nabízí i Arcidiecézní charita Praha, která také posílila služby v nízkoprahovém denním centru. „Je připraveno přijmout lidi i na noc, pokud se bude nedostávat kapacita nocleháren. Přespání zde bude nouzové, na takzvané teplé židli, ale v teple a při veškerém zázemí tak, aby se zabránilo zdravotním rizikům při venkovním nocování,“ popsala zástupkyně ředitele pro public relations Jarmila Lomozová.

Charita bezdomovcům podle ní také vydává teplé nápoje a polévky, a to každý den na Kobyliském náměstí v Praze 8. Potravinovou pomoc pak nabízí i nezisková organizace K srdci klíč. Ta podle ředitele Karla Komárka nově otevřela rovněž provizorní ubytování, aby se navýšila kapacita.

Armáda spásy spustila takzvaný noční terénní program. „Službu vykonávají každou noc dva zaměstnanci Armády spásy, kteří objíždí autem Prahu a oslovují lidi na ulici s nabídkou přespání v některé z nocleháren. Pokud klient souhlasí a má zájem o to přečkat noc v teple, je mu místo na noclehárně zajištěno a podle situace je tam také převezen,“ uvedl Desenský.

„Nabídnuta je mu také péče v nočním hygienickém centru, které provozujeme na Praze 10, kde máme možnost dát člověka do čistšího stavu, aby mohl být převezen na ambulantní službu, jako je zimní noclehárna,“ dodal.

Noční provoz

O zajištění bezpečí pro lidi bez střechy nad hlavou se v Olomouci v zimních měsících starají především nízkoprahové služby složené z denního centra, terénního programu a nocleháren. Kapacita nocleháren je ale v těchto dnech již plná, charita proto denní centrum otevřela i přes noc. „Kromě přespání v teple si návštěvníci mohou uvařit teplý čaj, kávu, přelít horkou vodou instantní polévku, případně si ohřát jídlo,“ uvedl vedoucí střediska Samaritán Alexandr Dvořák. Centrum je přístupné od sedmi večer do sedmi ráno, na to navazuje běžný provoz nízkoprahového denního centra.

I přes možnost využití nocleháren někteří lidé bez domova i v zimním období zůstávají pouze venku. Možným úkrytem před mrazem jsou jim ve městě obvykle stany, squaty, svépomocí postavené přístřešky a nechráněná veřejná místa. „Terénní program má vytipované lokality, kde se tito lidé mohou nacházet, a tato místa pravidelně navštěvuje. Naši pracovníci nabízejí lidem bez zázemí možnost využít služeb střediska Samaritán, zejména denní a noční centrum, které je v provozu i o víkendech,“ doplnil Dvořák.

Azylové domy se v Olomouci každoročně s příchodem zimy naplní. Zástupci tamní charity poukazují na to, že většina klientů v domovech pro osoby se sníženou soběstačností má velmi nízký příjem, který stačí pouze na pokrytí ubytování a pečovatelské služby. „Z toho důvodu bychom rádi prostřednictvím sbírky Kup oběd oslovili všechny, kterým nejsou osudy lidí bez domova lhostejné,“ dodal Dvořák. Jeden oběd stojí klienta v domově 95 korun, cena stravy na celý den je 165 korun. Za 665 korun má jeden klient teplé obědy po celý týden.