Lidé z bývalých újezdů poprvé volí zastupitele, přicházejí ve velkém

V šesti obcích na území bývalých vojenských újezdů začaly komunální volby. Obyvatelé poprvé v novodobé historii volí zastupitele v Polné na Šumavě, v Bražci a Doupovském Hradišti na Karlovarsku, v Luboměři pod Strážnou na Přerovsku a v Kozlově a Městě Libavá na Olomoucku. Na dalších čtyřech místech probíhají mimořádné komunální volby, protože se během roku a čtvrt od těch řádných zastupitelstvo již rozpadlo.

O chod obcí ve vojenských újezdech pečují místo volených starostů správci. Jejich éra na některých místech se zánikem újezdů končí a vystřídají je starostové a zastupitelé. Posledními úkoly dosavadních správců bylo volby připravit.

Jak ale upozornil přednosta újezdního úřadu vojenského újezdu Libavá Josef Dřímal, zkušenosti vojenská správa má vzhledem k tomu, že se v újezdech volí například do parlamentu. „Zabezpečení voleb, jak fungovaly vojenské místnosti ve vojenském újezdu Libavá, je pro armádu a mě jako přednostu úplně stejné,“ řekl.

Voliče z obcí ve zrušených vojenských újezdech možnost zvolit si zastupitele láká. Během dopoledne místy přišla již polovina voličů, většinou to bylo 20 až 30 procent. V průběhu odpoledne ohlásil Kozlov účast již přes 80 procent.

V obcích, které dříve patřily do vojenského újezdu Hradiště, dali lidé u voleb najevo i obavy z budoucnosti. „Dosud většinu věcí zařizoval újezdní úřad. Byl tu klid. Teď lidé často neví, co bude,“ řekl jeden z voličů v Bražci. Nová vedení obcí budou mít velkou zodpovědnost. Převezmou veškerý majetek, který dosud spravovala armáda. Zastupitelé tak například budou rozhodovat, zda prodají domy, ve kterých místní obyvatelé žijí.

Události: Nové obce vybírají své zastupitele (zdroj: ČT24)

Křeslo získá každý druhý kandidát

Celkem se o místa 70 zastupitelů uchází 139 kandidátů. Nejjednodušší výběr mají obyvatelé Doupovského Hradiště a také obce Chlustina – která patří k místům, kde se volby po roce a čtvrt opakují. V obou případech se podařilo sestavit jen jednu kandidátku.

Většina kandidátů je bez politické příslušnosti a kandiduje v rámci nezávislého či místního sdružení. Z parlamentních stran sestavili jednu kandidátku ve Slezských Pavlovicích na Bruntálsku komunisté.

Občané v obcích na území bývalých újezdů a tam, kde se volby opakují, mohou hlasovat od 7:00 do 22:00.