Krvavý kompromis, zaznělo na konferenci ODS o úsporném balíčku

Premiér Petr Fiala na ideové konferenci občanských demokratů obhajoval vládní úsporný balíček. Ocenil vůli k podle něj bolestné, ale nutné reformě. Řekl, že i kdyby vláda během svého mandátu už nic dalšího neprosadila, bude prý její přínos větší než u předchozích dvou kabinetů. Konsolidační balíček vláda představila v týdnu, opatření mají snížit schodek celkově o 94 miliard korun. Opozice ho kritizuje.

Ve vládní pětikoalici se podle Fialy daří udržovat vstřícnou atmosféru, ve které je ale současně ODS schopná prosazovat a dodržovat své klíčové priority. „Loni jsme daňovou zátěž kvůli krizi snížili o 30 miliard, příští rok daně celkově zhruba o 30 miliard zvýšíme. A v žádném případě nebude daňové zatížení občanů takové, jaké bylo před zrušením superhrubé mzdy,“ řekl Fiala. 

Premiér také pochválil všechny občanské demokraty ve vládě, ale i v dalších funkcích. Vyzdvihl hlavně svého prvního stranického místopředsedu a ministra financí Zbyňka Stanjuru, který podle něj čelil neprávem v posledních týdnech mediálním útokům. „Jen proto, že se držel pravidel a byl tím, kdo v tichosti počítal, analyzoval a připravoval podklady pro rozhodování celé vládní koalice,“ uvedl premiér. 

Projev Petra Fialy na ideové konferenci ODS (zdroj: ČT24)

Úsporný balíček, kterým chce vláda snížit prohlubující se zadlužení státu, bude mít podle Fialy podporu všech poslanců a senátorů ODS. V rámci kompromisů v koalici vyjednala strana maximum možného, míní. „Byť někteří občanští demokraté mohou nad některými prvky ,skřípat zuby‘, nikdo nezpochybnil, že kroky ke konsolidaci ve veřejných financí jsou správnou cestou,“ zdůraznil Fiala.

Kabinet také musí pokračovat v projektech, které mnohdy překračují jeho čtyřletý mandát, zmínil Fiala. Klíčových je podle něj pět oblastí. „Na prvním místě je to posílení naší domácí energetiky. Nejde pouze o rozvoj jádra, na který naše vláda sází, ale také o výstavbu dalších zdrojů, včetně těch obnovitelných,“ řekl. Za nutný označil i další rozvoj bezpečnosti, silniční a železniční sítě.

Pokračovat musí i snižování byrokracie, stát se musí modernizovat a digitalizovat. Dokončit chce také reformu vzdělávání. „Musíme posílit jeho kvalitu, přemýšlet o jeho délce a zaměřit se na jeho dostupnost. Nesmí se opakovat situace s nedostatkem škol,“ řekl Fiala. Důležitá je podle něj i revize peněz vydávaných na vzdělávání. „Tedy zda opravdu za tyto peníze dostáváme kvalitní výuku, nebo zdali by se daly investovat lépe,“ uvedl.

Skopeček: Kompromis na balíčku úspor byl krvavý

Místopředseda sněmovny Jan Skopeček (ODS) označil kompromis na vládním konsolidačním balíčku za krvavý. Vadí mu především růst daní. ODS za to ponese politické náklady, řekl na ideové konferenci. Vládou oznámené plány nicméně Skopeček ve sněmovně podpoří, ve stávající politické konstelaci podle něj nemohl vzniknout lepší kompromis.

Skopeček rovněž zdůraznil, že několik posledních politických reprezentací nebylo připraveno s prohlubujícím se deficitem veřejných financí něco udělat. „Tleskám za každou zrušenou dotaci, ušetřené miliardy na provozu státu. Ale zároveň říkám, že nerovnováha veřejných financí nevznikla kvůli nízkým daním, ale kvůli extenzivnímu růstu výdajů,“ upozornil. Ohledně růstu daní tak „nemůže být nadšený a souhlasně kývat hlavou“. 

ODS je podle Skopečka v pětikoalici vedle TOP 09 asi jedinou stranou bez socialistických tendencí a chuti zvyšovat daně. „Přesto je to pro mě kompromis, který jsem si pracovně označil jako kompromis krvavý, za který poneseme jisté politické náklady,“ uvedl. Zvýšení daňové progrese jde proti základním principům strany netrestat aktivní, úspěšné a vzdělanější, doplnil.  

Bez kompromisů by byl podle Stanjury větší důraz na úspory

Podle šéfa financí Stanjury by v případě, že by strana měla většinu v obou komorách, vypadal balíček jinak.

„Kdybychom vládli sami, tak objem snižování deficitu a tempo bude zhruba podobné,“ poznamenal Stanjura. Větší důraz by podle něj byl kladen na snižování výdajů a nových příjmů by bylo méně. „To bychom ale museli vládnout sami a mít většinu v obou komorách,“ dodal. Pokud by ODS byla v opozici, tak by se se schodkem veřejných financí podle něj nedělo nic a deficity by byly ještě vyšší.

Změny zákonů, které souvisejí s konsolidačním balíčkem, by vláda měla projednat v polovině června. Následně úpravy projedná sněmovna, řekl Stanjura v rozhovoru pro Týden v politice. Jednotliví ministři pak musí do podzimu upřesnit, jak ušetří na národních dotacích.

Týden v politice: Rozhovor se Z. Stanjurou (zdroj: ČT24)

Vystrčil: Je potřeba lépe vysvětlovat a komunikovat

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) vyzval na konferenci ke zlepšení komunikace. Lépe vysvětlovat kroky strany by měli představitelé vedení strany i řadoví členové. Jako příklad zmínil právě představený vládní konsolidační balíček, který potřebuje podporu členů strany. 

„Jsem přesvědčen, že přestože nás to vlastně zdržuje od práce, tak je potřeba, abychom lépe vysvětlovali, co děláme a proč to děláme. Tady máme rezervy,“ uvedl. Je podle něj nutné vysvětlovat, proč je potřeba změnit parametry důchodového systému nebo seškrtat dotace, které třeba dopadnou na konkrétní obec, kde je starosta z ODS.

„Se členstvím v ODS je spojena nejen možnost někoho kritizovat, ale také odpovědnost a případně i loajalita obhajovat, vysvětlovat, stát za těmi, které jsem si zvolil. Potom dokážeme vysvětlit i nepopulární věci,“ doplnil Vystrčil. 

Že jsou tyto kroky v zájmu budoucnosti země, by podle něj měli říkat nejen premiér nebo ministr financí, ale všichni členové, kteří si je zvolili do vedení strany. „Pokud to nedokážeme, budeme podkopávat důvěru a autoritu těch, kteří s těmi změnami přicházejí,“ dodal šéf Senátu. 

Debata o euru, dopravě i obraně

Argumenty pro i proti zavedení eura v Česku, plány na výstavbu dopravní infrastruktury či ohledně budoucnosti obrany zaznívaly také v první části ideové konference vládní ODS v Praze. Ohledně společné evropské měny se názory vystupujících občanských demokratů rozcházely. „Jsem rád, že tu debatu o výhodách a nevýhodách vedeme. V ODS není jednoznačná podpora jednomu, nebo druhému proudu. Nejdřív si ale musíme udělat pořádek ve veřejných financích, aby to rozhodnutí bylo vůbec relevantní,“ reagoval Stanjura.

Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) označil za vhodný přístup ODS k Unii „eurorealismus“. „Ani skepse, ani 'hujerství',“ konstatoval. Základem EU musí být z pohledu občanských demokratů společný trh bez jakýchkoli překážek, zdrojem legitimity musí být členské státy, uvedl. Česko by se mělo soustředit na to, jak prosazovat v unijních institucích národní zájmy a nebojovat minulé bitvy, dodal.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) zdůraznila, že v její oblasti je nutná dlouhodobá vize a stabilita. Za svůj úkol považuje nastartovat potřebné projekty, i když „stříhat pásky“ a přebírat novou výbavu armády bude až někdo jiný. „Kolem roku 2040 se bojové operace povedou na zemi, ve vodě, ve vzduchu, vesmíru i kyberprostoru. Žádná z těchto domén nebude opuštěná, počítače tanky nenahradí,“ řekla Černochová. Česko musí být připraveno na konvenční konflikty i útoky zahrnující vyspělé technologie.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) zmiňoval polskou inspiraci při výstavbě dálniční sítě. Kabinet v programovém prohlášení slíbil do roku 2025 rozšířit dálniční síť až o 200 kilometrů, úplně hotová by měla být podle Kupky v roce 2033. Za klíčový ale současně označil rozvoj železniční sítě, kterou považuje za nejperspektivnější druh dopravy. 

Poslanec ODS Jiří Havránek v projevu k místnímu rozvoji zmínil, že by v příštím volebním období bylo možné zvážit existenci samostatného ministerstva vzhledem k tomu, jak jsou rozkročené jeho agendy. „Odpovědná politika je o tom, že si jsme schopni říct, že nějaký úřad je zbytečný. A zbytečné může být i ministerstvo,“ uvedl. Ministerstvo pro místní rozvoj nyní vede předseda Pirátů Ivan Bartoš.

ODS na konferenci s názvem Projekt budoucnost řešila svůj program pro příští dva roky. Lídři resortních pracovních skupin představili výsledky debat z posledních měsíců. Diskutovalo se o financích, dopravě, průmyslu, další blok se věnoval obraně, vnitru a diplomacii. 

Debatovalo se i o potřebných změnách ve zdravotnictví, kde je třeba zapojit soukromé financování, nebo školství, kde experti strany navrhují jedenáctiletou povinnou školní docházku a zkrácení základní školy na osm let. Padl i návrh na zrušení ministerstva pro místní rozvoj a zřízení ministerstva sportu. Mluvilo se i o možném zvýšení poplatku na pohotovosti ze současných 90 korun.

Konference byla podle Fialy velice důležitá v tom, že umožnila demokratickou diskusi o programu pro nadcházející volby. Zajímavá podle něj byla debata o kladech a záporech zavedení eura. Stanjura se chce na základě sobotních podnětů věnovat například tomu, jak se daňově postavit ke kryptoměnám, zabývat se bude i byrokracií kolem spotřební daně na pivo.

Brífink k závěrům ideové konference ODS (zdroj: ČT24)

Zajíček chce být šéfem Hospodářské komory

Místopředseda občanských demokratů Zdeněk Zajíček uvedl, že chce kandidovat na prezidenta Hospodářské komory. Pokud uspěje, rezignuje na post místopředsedy ODS. Volební sněm komory bude 31. května, podle dokumentu na jejím webu chce kandidovat také bývalý ministr za ČSSD Martin Pecina. Zajíček je nyní viceprezidentem komory. Současným prezidentem je Vladimír Dlouhý.

Zajíček je pražským zastupitelem, byl také součástí vyjednávacího týmu při sestavování magistrátní koalice. Zároveň je místopředsedou občanských demokratů, poradcem premiéra pro eGovernment a digitalizaci. Vláda tento týden schválila jeho nominaci do správní rady Správy železnic, někteří ministři při příchodu na jednání uváděli, že se budou zajímat o Zajíčkovu vytíženost.