Kraje a obce omezily investice. Hospodaří s přebytkem

Události: Samosprávy hospodaří s přebytkem (zdroj: ČT24)

Radnice omezují investiční plány na příští rok. Podle Svazu měst a obcí kvůli ekonomické nejistotě zadávají až o třetinu méně veřejných zakázek než dříve. Proto také obce hospodaří s výrazným přebytkem, který jen letos od ledna do září přesáhl 55 miliard korun.

V šestém největším městě Česka, Olomouci, se v posledních letech podařilo na účtech uspořit asi miliardu korun. K přebytku se radnice dostala tím, že začala šetřit na provozních výdajích a méně investovala.

„Pokud se podíváte na střednědobý rozpočtový výhled, kde počítáme s tím, že se začne investovat, začnou se čerpat evropské dotace, začne se stavět, tak už se v horizontu čtyř až pěti let dostáváme do záporných čísel. Počítáme s tím, že si na některé investiční akce budeme muset otevírat úvěrový rámec,“ řekl primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO).

Letos měla radnice investovat přes pět set milionů. Třeba s výstavbou nové knihovny ale vyčkává. „Je naprojektovaná, je po ní obrovská poptávka. Bez schválení dotace, finálního schválení dotace, protože přislíbenou ji město má, jsme ji mohli zařadit do rozpočtu pouze v omezené míře,“ přiblížil primátor.

Podle ministerstva financí samosprávy šetří dlouhodobě. Na svých účtech mají rekordní přebytky, momentálně přes 77 miliard korun, z toho obce 55 miliard korun. „Podle kapitálových výdajů to vypadá, že města a obce investovaly nejméně od roku 2017. Města a obce byly celý rok v nejistotě, začal se projednávat konsolidační balíček na jaře, přijal se až nyní. Nevěděly, co je čeká,“ uvedla ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková.

„Nejde jen o to, co mají na účtech, ale jde i o to, jaká je bilance hospodaření. Kraje a obce jsou v přebytku, zatímco stát je v deficitu, to je něco, co musíme taky zohledňovat,“ okomentoval premiér Petr Fiala (ODS).

Přebytek v hospodaření samospráv
Zdroj: Ministerstvo financí

Samosprávám rostou příjmy i výdaje

Zvyšují se také příjmy samospráv, ty daňové vzrostly skoro o 16 procent na téměř 334 miliard korun. Zároveň ale radnicím a hejtmanstvím rostou i výdaje. Na investice šlo přes 104 miliard a na pomoc ukrajinským uprchlíkům téměř šest miliard korun.

Samosprávy chtějí změnit způsob, jakým si se státem rozdělují daňové výnosy. Vláda připouští změnu u krajů. „To, s čím přišla Asociace krajů, jsou kritéria, která jsou zdůvodněná, jsou mnohem rozumnější a já si myslím, že to je skutečně směr, kterým teď máme jít,“ uvedl Fiala.

Příjmy samospráv
Zdroj: Ministerstvo financí

„Kraje se musí starat o tisíce kilometrů silnic a často žádají o nějaké příspěvky od státu, které se neustále snižují,“ řekl místopředseda rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD). Podle něj by bylo vhodnější posílit těmito prostředky přímo rozpočet krajů.

Změnou rozpočtových pravidel by se teď měli zabývat poslanci. Na schůzi, která začne v úterý, je v prvním čtení podaných hned sedm návrhů možných úprav. Připravily je vybrané kraje.

Výdaje samospráv
Zdroj: Ministerstvo financí