Koncerty, debaty i shromáždění. Listopadové události si připomene celé Česko

Festival svobody nabídne 17. listopadu tradičně vystoupení na Národní třídě, koncert na Václavském náměstí nebo udílení Cen Paměti národa. Stejnojmenná organizace zastřešuje akce pořádané občanskými iniciativami s cílem připomenout listopadové události, a to nejen v Praze, ale i v desítkách dalších měst. Vyvrcholení oslav, které připomenou 34. výročí sametové revoluce, bude předcházet Týden svobody.

Od pondělí 11. listopadu v jeho rámci uspořádají sdružení různé akce včetně diskusí na školách. Zúčastní se i prezident Petr Pavel, který vystoupí v Národním divadle při udílení Cen Paměti národa, uvedla při představení programu Kristýna Bardová z organizace Post Bellum.

Korzo Národní nabídne koncerty, divadelní představení, autorská čtení, vzdělávací výstavy nebo program pro děti. Dohromady půjde o sto akcí s celkem čtyřmi stovkami vystupujících. Letos bude jeho program spojovat motto Časy se mění. Nabídnout chce pohled nejen do historie, ale i náhledy na současné problémy a budoucí výzvy. I letos zazní ve 13:00 z balkonu Paláce Metro státní hymna, v 17:11 pak také Modlitba pro Martu. Zazpívá ji herečka Hana Holišová, a to za doprovodu videomappingu. Obývák Václava Havla letos zavzpomíná na osobnost Olgy Havlové u příležitosti jejích nedožitých 90. narozenin.

Brífink k programu akcí připomínajících 17. listopad 1989 (zdroj: ČT24)

Od 12:30 se budou po celé odpoledne v Divadle X10 a paláci DRN odehrávat živé podcasty, debaty a rozhovory, které v 17:45 uzavře debata Velká krize médií s šéfredaktory předních českých médií. Od 17:45 na Národní třídě zazní koncert zpěvačky Lenny.

Hudba a sedmnáct řečníků

Na pódiu na Václavském náměstí se od 16:30 do 22:00 vystřídají desítky umělců i zástupců občanské společnosti. Vystoupí Bára Poláková, Aneta Langerová, Vladimir 518 společně se Sifonem, Igor Orozovič, kapely Pilot, Buty či Dunaj. Ústředním tématem letošního ročníku, které ve svých příspěvcích okomentuje sedmnáct řečníků, je vzájemný vztah mezi přírodou, člověkem a stroji.

Cenu Paměti národa tradičně uděluje nezisková organizace Post Bellum lidem, kteří vyprávěli o svém životě dokumentaristům Paměti národa. Ocenění převezme Marie Klangová, která během totálního nasazení překreslovala plány nové ničivé německé zbraně a která kvůli tomu byla mučena gestapem, Eva Karvašová či Jan Litomiský, který pomáhal politickým vězňům, za což byl sám odsouzen.

Mezi oceněnými bude také Marie Šidová, jejíž rodina pomáhala během 50. let ukrývat katolického kněze při jeho útěku z komunistického vězení, a Vasyl Vyrozub, který se po ruské invazi na Ukrajinu vydal jako dobrovolník hledat těla ukrajinských pohraničníků z Hadího ostrova. Spolu se zbytkem posádky byl zajat a mučen.

Na Albertově budou mít tradičně projevy akademici a studenti. Festival svobody zastřešuje akce k připomenutí 17. listopadu od roku 2016.

Pietním shromážděním u Kounicových kolejí i lampionovým průvodem centrem města si příští týden připomenou události listopadu 1939 a 1989 také obyvatelé Brna. Z Kounicových kolejí se v lednu 1940 stala věznice a výslechovna, kam ze všech poboček gestapa na Moravě přiváželi zatčené účastníky protinacistického odboje.

„Studenti, kteří dnes bydlí v Kounicových kolejích, tráví čas tam, kde si za druhé světové války udělalo brněnské gestapo politické vězení. Od ledna 1940 do dubna 1945 kolejemi prošlo nad 35 tisíc antifašistů, převážně vlastenců a protinacistických odbojářů z Moravy, ale také z Čech a ze Slovenska. Mezi popravenými byli muži i ženy všech profesí a společenských vrstev,“ popsal historik Jan Jandl.

Lampionový průvod v Brně

Na právnické fakultě Masarykovy univerzity o své zemi příští čtvrtek promluví ukrajinský diplomat Oleksandr Šcerba. Projev s následnou diskusí bude součástí tematického programu Křehká svoboda, na který je vstup po registraci zdarma. Vystoupí i diplomat Michael Žantovský, který zavzpomíná na Václava Havla, jemuž dělal mluvčího.

V pátek budou studenti všech brněnských vysokých škol sdružených do spolku Brněnský sedmnáctý organizovat stejnojmenný festival. Letošním tématem bude opomíjený disent. Na hlavním pódiu na náměstí Svobody zazní státní hymna a Modlitba pro Martu. Festival vyvrcholí tradičním lampionovým průvodem. Z náměstí Svobody povede k fakultám na Komenského náměstí a dále kolem filozofické fakulty směrem na Veveří. Závěr průvodu bude na Kraví hoře, kde studenti zazpívají českou, slovenskou a studentskou hymnu.