K Ústavnímu soudu míří opoziční stížnost na přísnější podmínky pro odchod do předčasné penze

Události ČT: Ústavní soud projedná změny v penzích (zdroj: ČT24)

Ústavní soud dostane začátkem listopadu další stížnost týkající se důchodů. Tentokrát ji zástupci ANO připravili kvůli přísnějším podmínkám pro odchod do předčasné penze. Jiný návrh podali už dříve a další zvažují i kvůli úspornému balíčku. Změny v důchodech by se mohly dokonce projednávat veřejně.

Kromě vládního úsporného balíčku a přísnějších podmínek pro předčasný odchod do penze měla opozice už dříve problém i s omezením červnových valorizací důchodů. Kromě toho jí vadí také způsob, jak normy sněmovna schválila.

„Je tam bezprecedentní porušení procedury. Myslíme si, že už opravdu je na čase, aby nějaká autorita – a tou autoritou je jedině Ústavní soud – řekla pětikoalici dost,“ uvedla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Při schvalování návrhů například koalice omezila řečnickou dobu nebo stanovila pevný čas hlasování. Zástupci pětikoalice se ale hájí tím, že opozice měla na svá vystoupení času dost.

„Vždycky důsledně dbáme jako vládní většina v parlamentu na to, aby byla diskuze dostatečně dlouhá, aby byla možnost se vyjádřit,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Trošku mi přijde, že hnutí ANO v okamžiku, kdy není prosazen jejich názor, velmi často začíná využívat ústavní stížnosti. Ale je to jejich právo, mají na to dostatek poslanců,“ doplnil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Zvyšování penzí by se mohlo projednávat veřejně

Návrh na zrušení části zákona, který omezil zvyšování penzí od června o zhruba tisíc korun, podali zástupci opozice už v květnu. Předseda Ústavního soudu (ÚS) Josef Baxa by se klonil k jeho veřejnému projednávání.

„To, že součástí projednávání by v určité fázi mohlo být i veřejné projednání, to znamená s účastníky řízení, považuji za velmi vhodné, protože je to věc, která má velkou společenskou sledovanost,“ sdělil předseda ÚS. Podle něj by to pomohlo i větší srozumitelnosti a pochopitelnosti následného rozhodnutí pro veřejnost.

„V tom podání jsme požádali o veřejné jednání, dokonce jsme navrhli předvolání ministrů (Zbyňka) Stanjury a (Mariana) Jurečky,“ potvrdila Schillerová.

„Vláda byla vyzvána, zda-li chce být účastníkem tohoto řízení, což jsme jako vláda udělali. Následně jsme ve spolupráci s dalšími kolegy – například z Legislativní rady vlády – připravili veškeré podklady,“ uvedl ministr práce.  

O návrhu bude Ústavní soud jednat v příštích týdnech. Baxa by byl rád, kdyby se o něm podařilo rozhodnout ještě v letošním roce.