Finální nabídku na nový blok v Dukovanech podali tři uchazeči

Události: Finální nabídku na nový blok v Dukovanech podali tři uchazeči (zdroj: ČT24)

Finální nabídku na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech podali všichni tři přihlášení zájemci, tedy severoamerická společnost Westinghouse, korejská KHNP a francouzská EDF. Spolu s tím uchazeči podali i nezávazné nabídky na další tři reaktory. Energetická firma ČEZ je nyní vyhodnotí a následně předá hodnotící zprávu ke schválení vládě. ČEZ jejich detaily nezveřejnil. Nový blok by měl být dokončen do roku 2036.

„Jsme rádi, že se potvrdil silný zájem všech tří uchazečů o stavbu nového jaderného zdroje v České republice. Od zahájení tendru v březnu loňského roku jsme viděli pečlivou přípravu od všech uchazečů. Nyní provedeme vyhodnocení nabídek a podle smlouvy se státem předáme hodnotící zprávu ministerstvu průmyslu a obchodu, potažmo vládě České republiky k finálnímu schválení,“ řekl člen představenstva a ředitel divize nová energetika ČEZ Tomáš Pleskač.

„Jsme rádi, že všechny tři firmy, které prošly bezpečnostním hodnocením, které si zadala vláda a byly vybrány, že do tendru mohou vstoupit, využily možnosti. Čím více nabídek, tím větší konkurence. Tak můžeme dosáhnout i lepší ceny,“ okomentoval mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Nabídky zástupci firem předali během úterního dopoledne v pražské centrále ČEZu na elektronickém úložišti. Data na něm jsou podle firmy speciálně zašifrována a zabezpečena. „V tuto chvíli probíhá rozdělování nabídek mezi všechny hodnotitele. (…) Půjde o to nastudovat zhruba devadesát tisíc stran,“ přiblížil Kříž.

Kříž o dostavbě jaderné elektrárny Dukovany (zdroj: ČT24)

Ve večerním vysílání ČT24 Pleskač upřesnil, že hodnotitelé se dělí podle svých specializací do různých skupin a nejde pouze o zaměstnance Skupiny ČEZ, ale rovněž o externí odborníky. „Zdůraznil bych především experty z právní oblasti a ty, kteří se specializují na poradenství v oblasti EPC kontraktů, tedy na typ kontraktu, kterým chceme jaderný blok v Česku vystavět,“ vyjmenoval manažer ČEZu. Kromě toho má podle něj do uzavřených prostor s nabídkami přístup deset lidí ze státní správy – například z ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

„Je to paralelní studování podkladů. Stát se primárně, i z titulu první prováděcí smlouvy, zaměřuje na zajištění svých bezpečnostních zájmů. Je to i kontrola subdodavatelského řetězce tak, jak je to vytyčeno v předmětných usneseních vlády,“ dovysvětlil zástupce vrchního ředitele sekce energetiky a jaderných zdrojů z MPO Tomáš Ehler. Platí podle něj, že čím větší jaderný program, tím „větší příležitost pro české firmy“.

90’ ČT24: Kdo postaví nový jaderný blok v Dukovanech? (zdroj: ČT24)

ČEZ v následujících měsících nabídky vyhodnotí, zaměří se na ekonomickou, obchodní i technickou část. Model hodnocení je podle firmy nastaven na základě doporučení Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Podle redaktora ČT Jakuba Musila bude ČEZ určitě posuzovat cenu či právě míru zapojení českého průmyslu do výroby.

Následně dostane hodnotící zprávy ke schválení vláda. Podle současného harmonogramu by měly být během příštího roku uzavřeny smlouvy s vybraným zájemcem. „Harmonogram se ještě může změnit. (…) Vláda se navíc může rozhodnout úplně jinak, než ČEZ doporučí,“ sdělil Musil.

Harmonogram stavby nového jaderného bloku v Dukovanech
Zdroj: ČT24

Firmy věří v úspěch

Jako první ráno nabídku podala firma EDF. „Věříme, že soutěž vyhrajeme. Naší výhodou je, že se jedná o evropské řešení. Nabízíme ověřený projekt a také silné zapojení českých dodavatelů,“ uvedl ředitel české pobočky EDF Roman Zdebor. Dodal, že považuje čitelnost řešení za konkurenční výhodu proti dalším uchazečům. Technickou i komerční část přinesli zástupci EDF na centrálu ČEZ na devíti CD.

Podle zástupce korejské společnosti KHNP Harryho Changa se firma snažila vyhovět potřebám a podmínkám českého tendru. Dodal, že nechtějí být přehnaně sebevědomí, ale i tak věří v úspěch.

Společnost Westinghouse podala nabídku s partnerskou firmou Bechtel. Firma zároveň deklarovala zájem o zapojení tuzemského průmyslu do projektu, který by se mohl podílet až ze sedmdesáti procent. „Společnost Westinghouse spolupracuje s Českou republikou v oblasti jaderné energetiky více než třicet let a jsme hrdí, že můžeme tento závazek dále naplňovat poskytováním bezpečné a spolehlivé jaderné energie díky naší osvědčené technologii AP1000,“ řekl prezident Westinghouse pro energetické systémy David Durham.

Největší investice Česka v novodobé historii

Polostátní ČEZ loni spolu s nabídkami na stavbu nového dukovanského reaktoru dostal rovněž nezávazné nabídky na další blok v Dukovanech a stavbu třetího a čtvrtého bloku v Temelíně. Společnost ČEZ i stát už dříve připustily, že k pokrytí spotřeby elektřiny v Česku bude nejspíš do budoucna potřeba dostavět další bloky jaderných elektráren.

Posun v tendru uvítali i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) a bývalý ministr průmyslu a místopředseda sněmovny Karel Havlíček (ANO). Síkela připomněl, že jaderná energie bude základem tuzemské energetiky. „Naším úkolem nyní bude vybrat vhodného dodavatele a stanovit realistický plán výstavby, který nám umožní vyrobit dostatek elektřiny pro české domácnosti a firmy za dostupné ceny,“ řekl Síkela.

„U projektu jsem byl od samého začátku a cítím velkou satisfakci, že jsme to dotáhli až do této fáze,“ prohlásil Havlíček. Minimální podíl českých firem v projektu by měl podle něj být alespoň pětašedesát procent.

Havlíček o nabídkách na dostavbu Dukovan (zdroj: ČT24)

Podle prezidenta Petra Pavla je dobře, že nabídku podali všichni tři uchazeči o zakázku. „Máme aspoň možnost posoudit a vybrat tu nejlepší,“ řekl v úterý novinářům Pavel ve Velkých Losinách na Šumpersku. Podle hlavy státu je už nejvyšší čas předložené nabídky posoudit.

„Není možné čekat, protože samotná výstavba jaderných reaktorů zabere opravdu dlouhou dobu, a my se během ní dostaneme do situace, kdy nám velká část potřeby elektrické energie bude chybět a budeme ji muset někde nakoupit. Takže čím dříve se dostaneme do stadia realizace, tím lépe,“ dodal.

Nový dukovanský blok bude postaven vedle stávající elektrárny a v budoucnu nahradí část jejího výkonu. První blok Jaderné elektrárny Dukovany byl spuštěn v roce 1985. Projekt nového reaktoru by měl být největší investicí České republiky v novodobé historii, podle dřívějších prohlášení vlády i ČEZ má nový reaktor stát asi 160 miliard korun v cenách z roku 2020. Přesná cena bude známa až po ukončení soutěže.

Česko má v současnosti šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dva bloky, každý o výkonu přibližně tisíc megawattů, jsou v jihočeském Temelíně. Čtyři menší bloky s výkonem 510 megawattů stojí v Dukovanech na Třebíčsku. Vedle nových klasických reaktorů ČEZ připravuje také stavbu malých modulárních reaktorů. První z nich by měl vzniknout v Temelíně.