Epidemie bude nejspíš dál zrychlovat ještě nejméně dva až tři týdny, ukazuje predikce statistiků

Události: Epidemie bude podle statistiků dál sílit (zdroj: ČT24)

Šíření nákazy bude v Česku velmi pravděpodobně zrychlovat ještě nejméně dva až tři týdny. Počítá s tím aktuální predikce Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Zhoršující situaci už vnímají nemocnice i krajské hygieny. Koncem týdne vláda projedná případná nová opatření - například účast na velkých akcích jen s očkováním nebo PCR testem.

Proti minulému týdnu testy v úterý odhalily o více než padesát procent nových případů. Pokud by se nákaza šířila stejným tempem i nadále, znamenalo by to, že příští týden může být zachyceno v jednom dni i kolem patnácti tisíc nových případů. Přesná čísla budou záviset na množství provedených testů.

Scénář vývoje podle hodnoty R
Zdroj: ČT24

Dál se bude zvyšovat i počet lidí v nemocnicích. Zatím se situace v Česku pohybuje na úrovni vysoce rizikového scénáře. Ten předpokládá, že příští týden bude s covidem hospitalizováno přes tři tisíce lidí. Za posledních čtrnáct dní se jejich počet dostal na trojnásobek. Na jednotkách intenzivní péče zatím narůstá počet pacientů o něco pomaleji, při vysoké zátěži nakažených ale hrozí lokální omezování zdravotní péče.

Už nyní nemocnice opět přestavují běžná oddělení na covidová. Například ta pardubická od čtvrtka začne s transformací hned dvou jednotek. Získá tak padesát lůžek - při nynějších příjmech je zaplní nejspíše do dvou týdnů. „Zdá se, že stávající vláda nechce dělat žádná nepopulární opatření na závěr svého období. Když jsme tedy měli radikální opatření při nižší incidenci před rokem a ostatně celé jaro, tak v této chvíli se tváříme, že situace je pevně v rukou,“ okomentoval hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Predikovaný počet aktuálně hospitalizovaných
Zdroj: ČT24

Kvůli postupující epidemii se do potíží znovu dostávají také hygienické stanice. V Karlovarském kraji se do trasování zapojí osm místních hasičů. Hygienici totiž počítají s nárůstem nově nakažených. Přes čtyřicet hasičů bude od příštího týdne pomáhat i hygienikům v Praze.

Očkování nebo prodělání nemoci jako vstupenka?

Případná další opatření kvůli zhoršující se epidemické situaci vláda projedná koncem týdne. „Covid se zhoršuje. Já jsem se ptal pana ministra a zatím žádný návrh na stole není. Jsou tam nějaké návrhy, které ještě klinická skupina neodsouhlasila, takže je potřeba, aby se tam domluvili,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

„Debata je skutečně o tom, že u hromadných akcí by mohlo být omezení jen na osoby, které jsou očkované anebo po nemoci do šesti měsíců,“ nastínila náměstkyně ministra zdravotnictví a vedoucí klinické skupiny Martina Koziar Vašáková.

Podle informací ČT se vede diskuze také o uznávání testů - s tím, že pokud počet účastníků přesáhne tisíc, budou se moct prokázat jen vyšetřením PCR. Kabinet to projedná v pátek. „Dokážeme si představit, že za sportovní prostředí budou tyto podmínky splněny a jsme rádi, že v této první fázi nepřistupujeme k žádnému uzavírání sportovišť ani diváků,“ okomentoval předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser.

O podobě opatření, která by následně doporučovalo vládě, bude ministerstvo zdravotnictví nejprve ve čtvrtek jednat s expertním týmem příštího možného kabinetu.

Jako kritéria pro omezení hromadných akcí dříve ministerstvo uvádělo týdenní incidenci nad 75 na sto tisíc obyvatel a současně více než padesát pacientů přijatých denně do nemocnic. Oba tyto ukazatele jsou přitom nyní několikanásobně vyšší.

Zájem o vakcínu roste

Podle resortu zdravotnictví je ale nyní vzhledem k proočkovanosti situace jiná než loni. Zájem o očkování se po předchozím propadu opět zvedá. Za poslední den si přišlo pro vakcínu 39 tisíc lidí - z toho třetina poprvé.

Zvýšený zájem už se promítá i do fungování ordinací. „Rozhodla jsem se kvůli tomu v posledním týdnu zaměstnat ještě jednu lékařku na částečný úvazek a také sestřičku na pomoc právě s očkováním,“ uvedla praktická lékařka z Prahy Ludmila Bezdíčková.