Cestou k otevření škol je zejména rychlé očkování učitelů, shodli se Valachová, Bek i Vondrák

Události, komentáře: Harmonogram návratu žáků do škol (zdroj: ČT24)

Je nutné co nejrychleji očkovat učitele, shodli se v pořadu Události, komentáře pozvaní odborníci na školství – místopředsedkyně sněmovního výboru pro vědu a vzdělání a bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), senátor Mikuláš Bek (Starostové a nezávislí) i hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Odmítavě se pak postavili k úvaze premiéra Andreje Babiše (ANO) o úřední maturitě.

Očkování pomohlo domovům seniorů, mohlo by pomoci i ve školství, soudí Vondrák. Pokud by postupovalo rychle, mohlo by se podle něj ještě v letošním školním roce podařit dotáhnout výuku do konce, aspoň u těch nejpotřebnějších ročníků. „Očkování je absolutní nutnost,“ uvedl hejtman. Dále je důležité využívání respirátorů a pravidelné testování dětí. 

Valachová by dávala prioritu proočkování zejména učitelů mateřských a základních škol, neinvazivnímu testování dětí, výuce v menších skupinách a rotacím ve školách. Věří, že v dubnu by se mohly školy otevřít pro menší děti. Další prioritou je rychlé znovuobnovení praktické výuky ve školách. 

Také Bek doufá, že očkování bude rychle postupovat a epidemická situace se zlepší. Jinak by podle něho bylo nutné určité „pootevření“ ve školství vyvážit jinými opatřeními.

Poslankyně Valachová zkritizovala ministerstvo, že chybí jasný plán pro školství, co dělat, až se situace vrátí do normálu, i jaké varianty nyní přicházejí do úvahy. Naopak představitel opozice, senátor Bek, uvedl, že predikce na dva tři měsíce nyní není možná vzhledem k vývoji epidemické situace. Hejtman Vondrák pak řekl, že uzavření škol bylo oprávněné.

Všichni tři pak diskutovali o návrhu premiéra na úřední maturity. Babiš minulý týden přišel s nápadem, že by letos maturanti mohli dostat známky podle průměru za celé své studium. Zaměstnavatelé podle jeho vlastních zkušeností maturitu nekladou na první místo a studentům by to pomohlo zvládnout napětí kvůli epidemii covidu-19, řekl.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) se v pondělí postavil proti tomuto návrhu. Podle něj by to mohlo znamenat devalvaci vzdělávání. Vicepremiér a šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček  prohlásil, že rozhodnutí o podobě letošních maturit by mělo být odborné a mělo by vycházet ze stanoviska ministerstva školství.

Jak zajistit alespoň nějaké ověření znalostí

Bek v pořadu uvedl, že postup premiéra – namísto zahájení odborné debaty a hledání společného stanoviska – vedl k tomu, že se všichni postavili proti a vývoj další debaty bude velmi polarizovaný. Při zhoršení situace by senátor uvažoval o další modifikaci maturity či o odložení části zkoušky na září.

Valachové se nelíbí hrát roli rozhodčích mezi premiérem a jeho ministrem školství. Ten by měl prý dostal jasný úkol, lépe připravit maturity, obsahově i věcně. „Nikdo nic neví,“ řekla. Dodala, že didaktické testy nikdo nezpochybňuje, tak proč je tedy rušit. 

Vondrák nechce jít cestou úřední maturity. Podle něj je nutné zajistit ověření znalostí, v jakési podobě udělat maturitu a nejít touto navrhovanou zkratkou. To by navíc – vzhledem k vývoji za poslední rok – bylo hodnocením jen za uplynulé tři roky.

Zaměstnavatelé i rektoři jsou proti úředním maturitám

Proti návrhu na úřední maturitu se v pondělí postavil Svaz průmyslu a dopravy ČR. Úvahy o zavedení úřední maturity odmítá i Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR. Podle prohlášení České konference rektorů je premiérův návrh nezodpovědný, nekoncepční a ve svém důsledku škodlivý pro konkurenceschopnost mladé generace v České republice. 

Otevřený dopis premiérovi proti úředním maturitám podepsali zástupci Asociace ředitelů gymnázií, Unie školských asociací CZESHA, Sdružení učňovských škol, Asociace ředitelů základních škol, Asociace zdravotnických škol ČR, Asociace obchodních akademií České republiky a Asociace ředitelů hotelových škol.