Čeští turisté v prvním pololetí rekordně cestovali. Ze zahraničí ale přijíždí méně návštěvníků, než bývalo zvykem

O sedm procent více českých turistů se v letošním prvním pololetí ubytovalo v tuzemských hotelech, penzionech a kempech. Více lidé cestovali i do zahraničí, nejčastěji do Chorvatska a Řecka, výrazně rostl také zájem o Polsko, uvedli zástupci cestovních kanceláří. Do Česka ale podle nich stále přijíždí méně návštěvníků ze zahraničí než v letech před covidovou pandemií.

Za rekordní označil zájem českých turistů o cestování po vlasti místopředseda Asociace cestovních kanceláří Petr Krč. V ubytovacích zařízeních se ubytovalo 5,4 milionu lidí, v průměru v nich strávili 3,5 noci. Zejména podle údajů kanceláří cestovali lidé do Prahy, často přijížděli na krátké víkendové výlety. Na delší dovolenou vyráželi hlavně do hornatých krajů – Karlovarského, Královéhradeckého nebo Olomouckého.

Více než loni odjížděli čeští turisté i do zahraničí. „Z dlouhodobého pohledu se nemění vyhledávané letní destinace, letecky Češi nejčastěji cestují do Řecka, Španělska včetně Kanárských ostrovů, Turecka či Bulharska a Egypta. Pro autobusovou nebo vlastní dopravu je jasným tahounem Chorvatsko a Itálie a z bližších zemí pak Slovensko a Rakousko. Potěšující je zájem o Polsko,“ uvedl další místopředseda asociace Jan Papež.

Podle něj je při zájezdech k moři poptávka hlavně po sedmi- až desetidenních pobytech. Dlouhodobě se zvyšuje poptávka také po poznávacích zájezdech, horské turistice a lázeňských a wellness pobytech. Patrným trendem je podle Papeže prodlužování sezony do listopadu, kdy je stále dobré počasí, ale méně turistů a nižší ceny.

Zatímco čeští turisté se podle kanceláří snaží vynahradit si covidová léta plná zákazů cestování do zahraničí, nebo dokonce i po republice, zahraniční turisté nemají o dovolenou v Česku takový zájem, jako mívali. V prvním pololetí se v Česku ubytovalo 4,2 milionu turistů z ciziny, což je o 700 tisíc méně než v předcovidovém roce 2019.

Předseda sekce organizovaného příjezdového cestovního ruchu Asociace cestovních kanceláří Karel Výrut to vysvětluje úbytkem českých agentur, které spolupracují se zahraničními cestovními kancelářemi. Kritizoval také přístup ministerstva pro místní rozvoj za slabou podporu turismu v Česku.

„Zatímco turistické centrály okolních zemí dostávají přidáno ve svých rozpočtech a mohou odvádět kvalitní práci při propagaci svých zemí, živoří náš CzechTourism již několikátým rokem s nejnižším rozpočtem ve své historii. Takto těžko získáme bonitnější turisty, kterými byli například Rusové nebo Číňani a nyní by mohli být třeba Indové,“ řekl Výrut.