Česko pravomocně obstavilo peníze ruské banky, jejíž šéf má blízko k Putinovi

Události: České úřady obstavily peníze ruské banky (zdroj: ČT24)

Finanční analytický úřad (FAÚ) definitivně obstavil peníze první ruské banky. Jde o VEB.RF, jejíž ředitel Igor Šuvalov má blízké vazby na Vladimira Putina. Téměř 180 milionů korun bylo na účtech zkrachovalé plzeňské firmy Pilsen Steel. Peníze měly zamířit právě do jmenovaného finančního domu, jenž českou společnost, která je nyní v insolvenci, dříve ovládal.

V minulosti byla společnost Pilsen Steel  jednou z největších firem na Plzeňsku. Strojírna zkrachovala poté, co ji ovládla ruská státní banka VEB.RF přes svou firmu VEB Kapital. Banka společnost sídlící na západě Čech i úvěrovala. A teď v rámci konkurzu chtěla peníze zpět.

„Finanční analytický úřad rozhodl, že na vydání výtěžku zajištěnému věřiteli dopadají mezinárodní sankce,“ přiblížil insolvenční správce Pilsen Steel Jaroslav Brož.

VEB.RF funguje v Rusku pod názvem Vnesheconombank a je na sankčním seznamu Evropské unie. Šéf finanční instituce se zodpovídá přímo vládci Kremlu Vladimiru Putinovi, s nímž se pravidelně schází. Peníze, které nyní stát zmrazil, pocházejí z prodeje části zkrachovalé plzeňské firmy.

Ministerstvo stížnost banky zamítlo

„Nyní Finanční analytický úřad vyzval insolvenčního správce, aby vydal tento výtěžek na účet sdělený FAÚ. Dohromady se bavíme přibližně o částce 174 milionů korun,“ doplnil Brož. „Na základě sankčního zákona tudíž úřad bude spravovat předmětný výtěžek po dobu trvání mezinárodních sankcí,“ uvedl přímo FAÚ.

Ruská banka podala proti rozhodnutí stížnost. Ministerstvo financí ji ale zamítlo, a tak je verdikt od minulého týdne pravomocný. Zástupce ruského majitele strojíren sice pobývá stále v Česku, celou věc ale komentovat nechtěl.

Kromě evropských sankcí se chce Česko řídit také vlastním sankčním seznamem. Ten může podle zákona vytvářet od začátku tohoto roku. Dostal se na něj zatím jediný člověk – moskevský patriarcha Kirill. „Pracujeme na dalších jménech, nebudu ale říkat žádné další detaily, to je obecné pravidlo,“ dodal ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Sama Evropská unie v současnosti uplatňuje sankce na téměř 1500 lidí a zhruba dvě stě subjektů. Dosud schválila deset sankčních balíčků a o jedenáctém uvažuje.