Cena nafty poprvé od útoku na Ukrajinu klesla, dál zlevňuje i benzin

Události: Benzin i nafta v Česku zlevnily (zdroj: ČT24)

Průměrná cena nafty v Česku poprvé od ruského útoku na Ukrajinu klesla. V pondělí stála 49,22 koruny za litr, o 35 haléřů méně než v neděli. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Třetím dnem v řadě zlevňuje benzin. V pondělí jeho průměrná cena klesla o 54 haléřů na 46,54 koruny. Vláda zároveň od úterý kontroluje marže čerpacích stanic.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

Cena nafty od konce února neustále rostla, i přes pondělní zlevnění je diesel nyní o zhruba 12,40 koruny za litr dražší. Průměrná cena litru benzinu od začátku invaze stoupla o zhruba devět korun.

Nejlevnější pohonné hmoty tankuji motoristé na jihu Čech. Litr Naturalu 95 tam vyjde v průměru na 46,23 koruny a stejné množství nafty na 49,22 koruny.

Naopak nejdražší benzin je v Jihomoravském kraji, v průměru za 46,86 koruny za litr. Za naftu platí řidiči nejvíc ve Zlínském kraji, a to 49,16 korun za litr.

Vláda minulý týden v reakci na rekordní ceny paliv rozhodla o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a o zrušení silniční daně pro osobní automobily, dodávky a nákladní auta do 12 tun.

Ministerstvo financí navíc oznámilo, že bude kontrolovat marže prodejců pohonných hmot. Od úterý by mu měly čerpací stanice posílat pravidelné hlášení o průměrné prodejní ceně benzinu a nafty.

Resort bude požadovat rozšíření dodávaných informací za každou čerpací stanici i zpětně až ke dni 15. února. První výsledky bude mít úřad v horizontu jednoho týdne, kdy bude schopen rozhodnout, zda tržní situace umožňuje zásah státu formou cenové regulace stanovující maximální výši marží.

ČSÚ: Ceny dál rostou

Kromě pohonných hmot pocítili Češi vyšší ceny i v obchodech, stavebnictví a v průmyslu. V zemědělství se zvýšily podle statistiků o 22,9 procenta po lednovém růstu o 21,4 procenta. U průmyslových výrobců zrychlil růst na 21,3 procenta z 19,4 procenta a ve stavebnictví na 8,6 procenta z 8,3 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky byly v únoru meziročně vyšší o 4,3 procenta, zatímco v lednu o 3,2 procenta.

Události: Růst cen výrobců pokračuje, meziročně stouply o více než pětinu (zdroj: ČT24)

„Meziroční růst cen výrobců v tuzemském průmyslu v únoru dále akceleroval a překonal očekávání finančního trhu a je výrazně nad prognózou centrální banky,“ řekl analytik Generali Investments Radomír Jáč. Za zrychlením meziročního růstu výrobních cen v průmyslu lze podle něj stejně jako v lednu vystopovat prudký růst cen v odvětví elektřiny, plynu a páry, za zmínku stojí také zrychlení růstu výrobních cen v potravinářském průmyslu.

Ceny olejnin byly letos v únoru vyšší o 44,2 procenta, obilovin o 34,3 procenta a brambor o téměř pět procent. Naopak ovoce zlevnilo o 14,5 procenta a zelenina o bezmála osm procent.

Ceny skotu se zvýšily o 16,4 procenta, mléka o 13,7 procenta, drůbeže o 8,6 procenta a vejce zdražila o více než pět procent.

V průmyslu nejvíce rostly ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. „Úhrnný index významně ovlivnily ceny elektřiny, plynu a páry, které se zvýšily o 45,5 procenta, z toho elektřiny, přenosu, rozvodu a obchodu s elektřinou o 57,7 procenta,“ uvedli statistici. Obecné kovy a kovodělné výrobky zdražily téměř o čtvrtinu, chemické látky a výrobky o 47,5 procenta. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku vzrostly o 9,5 procenta.

Materiály a výrobky pro stavebnictví meziročně zdražily zhruba o pětinu. V oblasti tržních služeb pro podniky se ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě zvýšily o 15,6 procenta, za reklamní služby a průzkum trhu o 13,9 procenta a za služby v oblasti zaměstnání o 12 procent. Zdražil i pronájem a operativní leasing a také vydavatelské, právní a účetnické služby. Více se platilo rovněž za služby v pozemní dopravě.