Bouře působí miliardové škody, důsledná dokumentace je klíčová

Události: Škody po bouřkách (zdroj: ČT24)

Více než půlmiliardové škody jen za červenec – taková je bilance série silných bouřek v Česku. Pojišťovny ale ještě nemají všechno vyčíslené. Nejčastěji jim lidé hlásí poškozené střechy domů a auta po krupobití. Další škody napáchaly lokální záplavy, kterým by se ale často dalo zabránit, například pozemkovými úpravami.

Silnou bouřku si budou pamatovat dlouho například Skopalovi v Šišmě na Přerovsku. „Šel proud řeky, který odnášel postupně ploty, bazén, zahradní dekorace, zdi, posléze odplavala dvě auta zaparkovaná v garáži,“ vzpomíná Věra Skopalová.

Nyní vyhlížejí lepší zabezpečení břehů Šišemky, ze které je nyní opět malý potok. Koryto už se čistí, zásadní jsou ale podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL), který v pondělí jednal s místními starosty, dlouhodobá opatření. „Na povodni, která zasáhla tuto oblast, se ukazuje, že v jedné z obcí, kde byly realizovány pozemkové úpravy, byly škody nulové, nebo zcela minimální,“ podotýká Výborný.

Miliardové škody

Škodám se nepodařilo zabránit ani v jižních Čechách. Bouřka se minulý týden přehnala přes jeden z mála zachovalých funkčních hamrů. V kovárně Buškova hamru se voda vyšplhala na 79 centimetrů a turisté se tam ještě nějakou dobu nepodívají. Do odvolání zůstává zavřený.

Živelné pohromy způsobily klientům pojišťoven jen v prvním pololetí škody v řádu miliard korun. Oproti loňskému roku je nárůst v desítkách procent. Bouřky se silnými lijáky letos přišly o měsíc dřív než obvykle – už ve druhé půlce května.

Při škodách způsobených přírodními živly je klíčové všechno zdokumentovat – ideálně nafotit a sepsat seznam poničených věcí. Teprve pak by měli lidé začít uklízet. Pojišťovně není nutné hlásit událost ihned – je možné to udělat později, a to i on-line nebo poslat dokumentaci poštou.

Pustošení lesů

Bouře pustošily také lesy a na řadě míst hrozí pády vyvrácených stromů. V zasažených oblastech budou lesníci pracovat i měsíce. Nejvíce škod způsobily v jižních Čechách – a to i poblíž významných turistických cílů. Jen Lesy ČR odhadují škody na desítky milionů korun.

„Větrná smršť přišla přes hrad Landštejn z jihozápadu. Rozdělila se na dvě větve, (...) jsou popadané stromy až do Landštejnské přehrady,“ popisuje situaci lesní správce Jiří Pavlík. Bouře během půl hodiny poničila na dvacet tisíc metrů krychlových dřeva. To je pětina běžné roční těžby v této oblasti. Lesníci už následky odstraňují s pomocí těžké techniky, práce potrvají ještě minimálně dva měsíce. Tedy právě v období, kdy na hrad míří nejvíce turistů a cyklistů.

„Je poměrně vysoké riziko pádu stromů na cesty. My bychom rádi vyzvali i návštěvníky lesa, aby dbali zvýšené opatrnosti a nevstupovali do porostů,“ upozorňuje Pavlík. Skoro uklizeno už hlásí z osídlené části Zálezlic na Mělnicku. V remízcích za obcí je ale čeká práce ještě minimálně do konce prázdnin.

Minimálně do konce září platí také zákaz vstupu do lesů Mendelovy univerzity na Blanensku, kde se prohnala bouře už koncem června. „Uzavřená oblast je zhruba na šestnácti procentech výměry školního lesního porostu. Máme odhad kolem čtyřiceti tisíc kubíků,“ podotýká vedoucí výroby Školního lesního podniku Křtiny Čestmír Šnoblt.

Kvůli riziku rozšíření kůrovce už začali s těžbou smrkového polomu. S odklízením poškozených listnáčů teprve začnou. Práce potrvají až do konce roku.