Bleskové povodně na Přerovsku zatopily sedm obcí

Události: Škody po bleskových povodních (zdroj: ČT24)

Bleskové povodně ve čtvrtek odpoledne a večer zasáhly obce na Frýdecko-Místecku. Voda tam zaplavila především zahrady a sklepy rodinných domů. Škody hlásí i firmy, které v zasažené oblastí podnikají. Značné škody způsobily povodně i na Přerovsku. Přívalová vlna zasáhla sedm obcí, v Šišmě se přelila přes hráz rybníka.

„Byla to blesková povodeň, během okamžiku se vylil potok, škody jsou v řádech milionů korun, jsme ale rádi, že nejsou na životech. Celý střed obce je zdevastovaný vodou. Máme roztrženou hráz rybníka, který je nad obcí Šišma, což je pro nás nyní hlavní krizová situace. Náhradní bydlení jsme zajišťovat nemuseli, nakonec jsme to zvládli tak, že jsme obyvatele evakuovat nemuseli. Nicméně je to pořád ve hře kvůli poškozené hrázi nad obcí. Čekáme na příjezd odborníků, kteří nám řeknou, zda bude nutná,“ řekl v pátek dopoledne starosta Šišmy Marek Krystek (SNK – Šišma je jen jedna).

Mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař odpoledne korigoval zprávu o hrázi vodní nádrže v Šišmě – protržena nebyla, přetékající voda pouze poškodila část vzdušné strany. „V obci Šišma došlo vlivem přívalové vlny k přelití tělesa hráze malé vodní nádrže. Informace o protržení hráze však nejsou pravdivé. K selhání vodního díla nedošlo,“ uvedl.

Situaci od čtvrtečních odpoledních hodin monitorovali podle něj pracovníci povodí se zástupci obce a vodoprávního úřadu. „Vlivem velmi silných srážek překonal přítok do vodní nádrže odhadovaný na deset metrů krychlových za sekundu hodnotu takzvané stoleté povodně, která činí 6,9 metru krychlových za sekundu,“ vysvětlil Chmelař. Vodní nádrž za deště transformovala přítok až do okamžiku, kdy hráz přetekla, a odtok pod nádrží se vyrovnal přítoku. „Ani v tuto chvíli však vodní nádrž situaci žádným způsobem nezhoršila,“ doplnil. Situaci v pátek na místě zkontrolovali pracovníci technicko-bezpečnostního dohledu nad vodními díly, kteří sledují stav hráze a připravují zabezpečení a opravu vodního díla, vodoprávní úřad a zástupce obce Šišma.

Škody po přívalové povodni na Přerovsku (zdroj: ČT24)

„Voda už opadla, nicméně místní obyvatelé likvidují následky. Vyhazují poškozené věci, odvážejí bahno a naplaveniny. Pohybují se tady bagry a další těžká technika, nakládají to na kontejnery a odváží,“ popsal, jak to v pátek dopoledne vypadalo v Šišmě redaktor České televize Martin Laštůvka.

Povodí Moravy provádí úklidové a preventivní zásahy i na dalších místech. Ve Velkém Týnci na Olomoucku, který se v posledních týdnech potýkal s následky přívalových srážek několikrát již vícekrát, se odborníci ve spolupráci s obcí pustili do čištění koryta a propustků na vodním toku Beroňka. Voda z Beroňky v důsledku silných srážek, splachů z polí a málokapacitních propustků zaplavila sklepy, zahrady i komunikace přilehlých nemovitostí.

Obec Šišma zasáhly bleskové povodně (zdroj: ČT24)

Voda způsobila velké škody také v Kladníkách. „Naštěstí na životech a zdraví škody nejsou, škody jsou ale majetkové – jak na obecním, tak i na soukromém majetku. Teprve je mapujeme, v noci jsme to mapovali při baterkách. Všude je bahno, voda nebo směsice ornice a vody, v některých nemovitostech bylo až sedmdesát centimetrů v interiérech,“ řekl starosta Kladník David Štěpánek (KDU-ČSL).

Plavala auta i pračka

„Jsme vesnice umístěná v dolíku, vzhledem k tomu, že tři týdny už prší, byla půda tak nasycena, že se vše valilo z okolních polí. Při normálním stavu má náš potok na šířku metr a sotva teče, nyní byl v šířce Bečvy, tedy zhruba dvacet pět metrů. Bral vše po cestě, u bytovky plula pračka, v Šišmě i auta. Katastrofa, tohle nebylo ani v roce 1997,“ řekl Štěpánek.

V Hradčanech dostala starostka Marie Galetová (SNK-HRADČANY PRO VŠECHNY) varování z olomouckého operačního střediska o přívalové vlně ze Šišmy pět minut před jejím příchodem, v půl osmé. „Nestihli jsme na to bohužel zareagovat, stačila jsem jen vyhlásit občanům, ať zabezpečí maximálně své obydlí a vypnou elektrickou energii. Z Přerova jsem dostala informaci, že k nám jedou pytle, ale ty dorazily, až když nás to spláchlo. Byl to metr vody, posunulo nám to u úřadu o sedm metrů osobní auto, vymlelo to dlažební kostky, máme komplet vytopené dva byty v bytovém domě a dva domy. Voda se dostala také do sklepů domů. Zázemí a vybavení obce je komplet zničeno,“ řekla starostka .

„Nikdo však nemusel být evakuován, nikomu se nic nestalo,“ doplnila starostka.

Přívalová vlna zasála podle mluvčí hasičů Lucie Balážové také obec Domaželice, Hlinsko, Nové Dvory a Oldřichov. Hasiči zachránili deset lidí z ohrožených rodinných domů nebo nepřístupných míst. „V obci Šišma byla vlna tak silná, že plavala i auta, některá skončila v korytě řeky,“ uvedla mluvčí. Hasiči v noci čerpali vodu ze 70 nemovitostí.

Obce sčítají škody

Čtvrteční bouřka zasáhla i několik oblastí Moravskoslezského kraje. „Největší problémy ale způsobila na Frýdecko-Místecku. Hasiči tam od čtvrté hodiny odpoledne do pátečního rána vyjížděli ke třiatřiceti událostem,“ uvedla mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová.

Nejvážnější situace byla právě v obcích Baška a Pržno. „Bouřka tam způsobila bleskovou povodeň. Hasiči tam hlavně čerpali vodu a čistili kanalizační vpusti,“ doplnila Langerová. Starosta Pržna Petr Blokša (STAN) uvedl, že v jejich případě voda zasáhla desítky rodinných domů. „Mají zaplavené zahrady, sklepy, v některých případech i obytné prostory,“ řekl. Rozsah škody vedení obce zatím monitoruje. „Nemáme zatím informaci, že by povodeň způsobila větší škody na obecním majetku,“ dodal starosta.

Obec je podle něj připravena lidem pomoci. „Nechali jsme přistavit kontejnery. S lidmi komunikujeme. Nabízíme zapůjčení vysoušečů. Čekáme, zda se na nás někdo neobrátí s konkrétní žádostí o pomoc. Zatím se tak ale nestalo. Lidé k tomu zatím přistupují až překvapivě optimisticky,“ uvedl Blokša. Podobně na tom je i jeho kolega z nedaleké Bašky Tomáš Břežek (Trojlístek – SNK). „Situaci monitorujeme. Vyčíslujeme způsobenou škodu. Voda ale nezasáhla jen rodinné domy. Škody hlásí i firmy,“ řekl.