Úpravy okolí pomníku Mistra Jana Husa v Lounech

Od pondělí 25. března prochází okolí pomníku Mistra Jana Husa na Mírovém náměstí v Lounech velkou úpravou. Lounská radnice rozhodla, že místo bude upraveno do původní podoby, to znamená hlavně odstranění neudržovaných tisů červených. Ty nahradí zakrslé borovice a nová květinová výzdoba. Tímto se tak odhalí i zadní část pomníku, která nebyla přes vysoké křoviny vidět. Konečná úprava záhonu by měla být hotova do konce března.

Socha Mistra Jana Husa zcela jistě patří mezi významné lounské pomníky. Byla odhalena 18. října 1925 a jejím autorem byl akademický sochař J. Kvasnička. Pomník pod sochu postavil kamenický závod J. Fiedlera z Černčic. Námět tvoří rozevlátá postava Husa, držící ve vztyčené ruce list, na němž je text z jeho dopisu Lounským v roce 1410: „Zapřísahám Vás, nejdražší, stůjte v jednotě, milujte se vespolek a dbejte, aby nepovstaly žádné rozkoly, zrady, nepřízně a hněvy.“

Pomník Mistra Jana Husa v Lounech
Zdroj: ČT24/Ladislav Bába

Dle dobového tisku pomník postavil Spolek pro zbudování pomníků mužům o národ český zasloužilým. Za nacistické okupace byl odstraněn, ale po okupaci nalezen ve skladišti v Praze na Maninách. Tehdejší MěstNV v Lounech jej znovu postavil 6. července 1947. Pomník Mistra Jana Husa vévodí západní straně Mírového náměstí a je tradičně místem setkání při různých příležitostech.

Ladislav Bába, Louny