Rakouské ledovce loni mizely rekordním tempem, letošek to může ještě překonat

Změna klimatu ohrožuje rakouské ledovce. Rok od roku ustupují – a podle nové zprávy se vloni tempo tohoto ústupu opět zvýšilo. Příčinou jsou vysoké teploty. Experti očekávají, že úplně bez ledu mohou být rakouské Alpy do roku 2075.

V rakouských Alpách vědci v uplynulém roce pozorovali nejrychlejší úbytek ledovců v dějinách měření. Rakouský alpský spolek (ÖAV) oznámil, že ledovce loni v zemi ztratily v průměru asi 29 metrů délky, což je nejvíce od konce 19. století. V roce 2021 ledové masy ustoupily o jedenáct metrů.

K výraznému úbytku ledovců vedl podle ÖAV nedostatek čerstvého sněhu, dlouhé a velmi teplé období tání a rovněž usazování prachu ze Sahary. Největší rakouský ledovec Pasterze ve spolkové zemi Korutany loni v dolní části přišel o 14,7 milionu krychlových metrů ledu.

Kvůli změnám klimatu budou podle expertů rakouské Alpy nejpozději do roku 2075 bez ledu.

Místopředsedkyně ÖAV Ingrid Hayeková poukázala na to, že celosvětové tání ledovců přispívá nejen k vzestupu mořské hladiny, záplavám a bahenním lavinám. „Chybějící přirozené zásobníky vody v horách vedou v dalším důsledku k regionálnímu suchu,“ upozornila.

Letošek může být ale pro ledovce ještě horší – po několika letech totiž převáží tepelná fáze El Niño, což obvykle přináší vyšší teploty.