Očkování proti covidu vykázalo u dětí vysokou účinnost v ochraně před úmrtím, ukázala studie

Podle nové analýzy z Argentiny chrání očkování proti covidu děti i v době omikronu. Ochrana proti samotné nákaze sice rychle poklesla, ale účinnost vůči úmrtí kvůli této nemoci zůstává stále vysoká.

„Dětem nic nehrozí. Covid pro mladé lidi nepředstavuje žádné nebezpečí. Očkování proti viru SARS-CoV-2 je pro dospívající zbytečné.“ Všechny tyto myšlenky zaznívají ve veřejném prostoru velmi často a podle nové studie argentinských lékařů jsou nepravdivé. A jejich dopady mohou mladým lidem uškodit.

Rozsáhlá studie, která už prošla recenzním řízením, se podívala na to, jak účinné je očkování proti covidu u dětí a mládeže. Vědci v ní sledovali údaje o 139 tisících dětí ve dvou věkových skupinách –⁠ mezi třemi a jedenácti lety (děti) a mezi dvanácti a sedmnácti lety (dospívající). Výsledky podle autorů jasně dokazují prospěšnost vakcín proti této nemoci, zejména jako ochrany před úmrtím dítěte. 

Platilo přitom, že tři plná očkování chránily lépe než jen částečné očkování. Vakcíny, kterými se děti a mládež v Argentině očkovaly, měly velmi podobné výsledky – jednalo se o očkovací látky na principu mRNA od firem Pfizer/BioNTech a Moderna a čínskou látku BBIBP-CorV společnosti Sinopharm, která se využívala u těch nejmladších. 

Jak nebezpečný je covid pro děti

Autoři práce uvádějí, že na rozdíl od dospělých a zejména seniorů nepředstavuje nový koronavirus pro mladší populaci zdaleka takovou hrozbu.

Přesto i u ní riziko vážného průběhu a dokonce úmrtí existuje. Takzvaná hrubá míra smrtelnosti se podle argentinských údajů u dětí pohybuje kolem 0,05 procenta – což znamená, že na tuto nemoc zemře průměrně pět dětí z každých deseti tisíc nakažených.

„Snížení nemocnosti a úmrtnosti u dospělých, kteří byli vzhledem k vysoké úmrtnosti první prioritní populací, bylo u vakcín pozoruhodné. Na rozdíl od této populace má infekce v dětském a adolescentním věku obvykle mírný průběh, přestože byly hlášené i závažné případy s vážnými následky (například multisystémový zánětlivý syndrom) a dokonce s fatálními následky, zejména u dětí s komorbiditami,“ konstatují autoři.

Účinnost proti nákaze u omikronu prudce klesá

Vědci porovnávali, jak často končí očkovaní a neočkovaní v nemocnicích, jak často umírají a jak často u nich PCR nebo antigenní testy prokázaly nákazu.

Výsledky ukázaly, že když v populaci převládala varianta delta, byla účinnost vakcíny proti nákaze virem SARS-CoV-2 po dvou týdnech od očkování u dětí 61,2 procenta a u dospívajících 66,8 procenta. Po příchodu varianty omikron ale výrazně poklesla. Jakmile přišla tato více nakažlivá, ale méně smrtící varianta, byla účinnost proti nákaze jen 15,9 procenta u dětí a 26 procent u dospívajících.

Autoři dodávají, že výrazný pokles u dětí může být způsobený čínskou vakcínou, která zaznamenává rychlejší úbytek ochrany také v jiných studiích.

Špatnou zprávou je, že účinnost vakcíny v průběhu času klesala, zejména v případě omikronu. Zatímco patnáct až třicet dní po očkování byla u dětí 37,6 procenta, po více než dvou měsících spadla na pouhá dvě procenta, u dospívajících byl pokles z 55,8 procenta na 12,4 procenta.

Účinnost vakcíny proti úmrtí byla během doby s omikronem 66,9 procenta u dětí a 97,6 procenta u dospívajících. 

Ve skupině, kterou vědci sledovali, došlo v souvislosti s covidem k jednapadesáti úmrtím. Dvě úmrtí autoři ze studie vyloučili po ověření, že příčina úmrtí nesouvisela s nemocí. Většina případů se stala v době, kdy převládal omikron, během vlny varianty delta zemřelo sedm dětí, žádné z nich nebylo očkované.