Čínská média oznámila zachycení signálů mimozemské civilizace. Tamní vědci to zpochybňují

Čínská média oznámila, že její obří teleskop Sky Eye pravděpodobně zachytil mimozemské signály. Podle zprávy agentury Bloomberg o tom informoval čínský deník Science and Technology. Vědci, o jejichž práci se tvrzení opírá, nicméně sami uvádějí, že podezřelý signál může být i druhem rádiového rušení.

Elektromagnetické signály zachycené přístrojem Sky Eye, což je největší radioteleskop na světě, se liší od těch zachycených v minulosti a odborníci je stále studují, uvedl čínský list, který citoval hlavního vědeckého pracovníka zabývajícího se výzkumem mimozemských civilizací Čang Tchon-ťieho.

Jeho tým tvoří experti z univerzity v Pekingu, čínské akademie věd a Kalifornské univerzity v Berkeley. Ačkoli se tato informace začala rychle šířit čínskou sociální sítí Weibo, vědecký deník ji ze svých stránek stáhnul bez uvedení důvodu, napsal Bloomberg. 

Tamní tým oznámil, že už v roce 2020 zaznamenal mimozemské signály dvakrát, když prohlížel data nasbíraná roku 2019. A roce 2022 tým objevil další podezřelý signál z dat pozorování exoplanet. „Možnost, že podezřelý signál je nějaký druh rádiového rušení, je ale také velmi vysoká a je třeba ji dále potvrdit nebo vyloučit. To může být dlouhý proces,“ uvedli autoři výzkumu pro čínský odborný časopis Science and Technology Daily.

Dobrou zprávou podle nich je, že při pozorování a zpracování dat v posledních letech se čínští vědci už naučili vytvářet metodologie, pomocí nichž by mohli v dalších týdnech nebo měsících dešifrovat, jaký je jeho původ. 

Čínský Sky Eye bude pozorování objevených podezřelých signálů opakovat. Pak by se podle čínských vědců s novými daty daly odhalit nové signály a upřesnit informace o těch starých, aby bylo možné dále identifikovat a odhalit nové signály. Současně ale dodali, že věří, že jejich projekt skončí úspěchem: „Těšíme se, že Sky Eye bude první, kdo objeví a potvrdí existenci mimozemských civilizací.“

Největší teleskop světa

Sky Eye známý také pod zkratkou FAST byl umístěn předloni v jihočínské provincii Kuej-čou. Postavit teleskop FAST trvalo Číně pět let. Pátrá po gravitačních vlnách, má zjišťovat radiové emise z hvězd a galaxií, ale také může registrovat signály, jež by mohly pocházet od mimozemského inteligentního života.

Očekává se, že zařízení objeví tisíce nových galaxií. „Základním cílem teleskopu FAST je odhalovat zákonitosti vývoje vesmíru,“ uvedl v čínské veřejnoprávní televizi CCTV vědec Čchien Lej z Národní astronomické observatoře Čínské akademie věd.

Reflektor parabolické antény teleskopu se skládá ze 4450 panelů trojúhelníkového tvaru, kvůli němuž se jim přezdívá „boží oko“.

Agentura Nová Čína informovala, že teleskop FAST je dvakrát citlivější než teleskop Arecibo v Portoriku, který má průměr 305 metrů a z něhož bylo v roce 1974 odesláno první rádiové poselství lidstva do vesmíru.