Je tu vakcína proti znepokojivým variantám covidu. První výsledky jsou nadějné

Vznikla první vylepšená vakcína proti znepokojivým variantám koronaviru, které se objevily v Jihoafrické republice a Brazílii. Její autor, americká společnost Moderna, oznámil, že očkování bez problémů všechny tyto varianty v laboratorním prostředí ničí.

Výsledky malé studie podle Moderny naznačují, že je možné vylepšit tuto vakcínu o posilovací látky proti různým nebezpečným variantám –⁠ takové vylepšení by se mohlo začít používat ještě letos, aby v zimě pomohly lidstvu čelit hrozbě variant, které mají o něco vyšší přenosnost anebo částečně odolávají existujícím očkovacím látkám.

Že nějaké podobné vylepšení bude zapotřebí, věří většina velkých výrobců vakcín –⁠ proto společnostosti Pfizer/BioNTech, Oxford/AstraZeneca i Moderna vyvíjí vylepšené vakcíny proti jihoafrické variantě B1351 a brazilské variantě P1. Právě ty jsou v současné době považované za ty nejvíce rizikové –⁠ epidemiologové je a dvě britské varianty označují jako „znepokojivé“.

Jako první oznámila výsledky v této vylepšené verzi vakcíny proti covidovým variantám ve středu večer společnost Moderna. Zatím je nepublikovala ve formě recenzované studie, ale slibuje, že bude brzy následovat. Na základě těchto prvních dat analýzy výsledků se ale zdá, že vylepšení funguje velmi dobře.

Dvě verze vakcíny

Americká společnost otestovala jak posilovací injekci své standardní vakcíny proti covidu, tak i vylepšenou verzi vakcíny pro lidi, kteří již dříve dostali plnou dvojnásobnou dávku. Do každé větve testů bylo zařazeno dvacet dospělých, tedy má Moderna zatím výsledky na celkem čtyřiceti lidech.

Už dva týdny po nové injekci podle Moderny vakcína zvýšila v krvi protilátky, které mohou neutralizovat obě výše popsané varianty koronaviru. Vylepšená vakcína – nazvaná mRNA-1273.351 a určená speciálně pro boj s jihoafrickou a brazilskou variantou, které mají podobné mutace hrotového proteinu viru – ale navíc produkovala vyšší hladiny neutralizačních protilátek než standardní posilovací injekce mRNA-1273.

Moderna uvádí, že už také probíhají testy, při nichž se lidem podává směs posilovací látky a vakcíny speciálně navržené proti těmto variantám. Jakmile bude otestována tato kombinace, vydá Moderna závěrečné hodnocení.

„Protože se snažíme porazit probíhající pandemii, jsme i nadále odhodláni být proaktivní, s tím, jak se bude virus vyvíjet. Tato nová data jsou velmi povzbudivá,“ uvedl generální ředitel Moderny Stéphane Bancel. „Posilují naši důvěru, že naše strategie funguje.“

Flexibilní očkování

Podle Bancela je technologie mRNA natolik pružná, že umožňuje rychlý výběr takových očkovacích látek, které reagují na klíčové mutace virů. „A to potenciálně umožňuje rychlejší vývoj budoucích alternativních očkovacích látek, pokud by jich bylo zapotřebí… Budeme nadále provádět tolik aktualizací naší vakcíny proti covidu-19, kolik bude třeba, abychom pandemii zvládli,“ dodal Bancel.

Tyto modifikované vakcíny zatím nebyly testovány v terénu; zatím se jedná jen o vzorky krve analyzované v laboratoři. Společnost Moderna uvedla, že vedlejších účinků vakcín bylo málo a ty, které byly nahlášeny, byly jen mírné. Kromě bolesti v místě vpichu byly nejčastějšími hlášenými nežádoucími účinky únava, bolest hlavy, bolest svalů a kloubů.