Z Bajkonuru odletěla na ISS nová posádka

Z kosmodromu Bajkonur v pátek ráno odstartovala v ruské lodi Sojuz MS-18 trojčlenná posádka, která zamířila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Cesta by měla dvěma ruským kosmonautům a americkému astronautovi trvat méně než tři a půl hodiny. Roskosmos pro tuto příležitost pokřtil vesmírnou loď jménem kosmonauta Jurije Gagarina, který jako první člověk letěl do vesmíru před 60 lety – přesně 12. dubna 1961.

Ruští kosmonauti Oleg Novickij a Pjotr Dubrov spolu s americkým astronautem Markem Vandem Heiem odstartovali z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu na palubě Sojuzu MS-18 podle plánu ve 12:42 místního času (9:42 SELČ), uvedla agentura AP.

Takhle start vyfotografoval z Mezinárodní vesmírné stanice astronaut Sóiči Noguči:

Původně měla cestovat trojice ruských kosmonautů, ale na žádost amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) ruská agentura Roskosmos jedno místo uvolnila pro Američana.

Studio ČT24 – Start lodi Sojuz z Bajkonuru (zdroj: ČT24)

Věda na ISS

Úkolem nových členů posádky ISS bude práce na stovkách experimentů z oblasti biologie, biotechnologie, fyziky nebo vědy o Zemi, podotkla AP. Pro Novického je to třetí mise, pro Vandea Heie druhá a pro Dubrova první. Trojice se na ISS přidá ke stávající sedmičlenné americko-rusko-japonské posádce.

Ruský koráb odstartoval k Mezinárodní vesmírné stanici tři dny před šedesátým výročím letu, jenž vynesl do vesmíru prvního člověka. Sovětský kosmonaut Jurij Gagarin v lodi Vostok 1 obletěl Zemi 12. dubna 1961, startoval rovněž z kosmodromu Bajkonur.