Covidem-19 se poprvé nakazily gorily v zoo. Zatím mají mírný průběh

Zoologická zahrada v San Diegu oznámila, že se covidem-19 nakazilo několik goril, o které se stará – a to přes přísná hygienická opatření, která zavedla.

Ve středu 6. ledna začaly dvě z goril sandiegské zoo kašlat. Vzhledem ke stavu pandemie v USA, která není pod kontrolou, provedla zoologická zahrada testy vzorků fekálií goril na SARS-CoV-2.

O dva dny později předběžné testy odhalily přítomnost viru v gorilím trusu, definitivně pozitivný výsledek potvrdily Národní laboratoře veterinárních služeb amerického ministerstva zemědělství. Výsledky testů podle zoo potvrzují přítomnost SARS-CoV-2 u některých goril a nevylučují s konečnou platností přítomnost viru ani u ostatních goril v tlupě.

„Kromě zácpy a kašle se gorilám daří dobře,“ řekla Lisa Petersonová, výkonná ředitelka sandiegské zoo. „Celá tlupa zůstává v karanténě, normálně jí i pije. Doufáme, že se gorily plně uzdraví,“ doplnila.

Jak došlo k nákaze

Zoo předpokládá, že se gorily nakazily od asymptomatického zaměstnance, a to přesto, že byla dodržována všechna doporučená opatření včetně bezpečnostních protokolů z Centra pro kontrolu a prevenci chorob (CDC). To znamená, že chovatelé nosili v blízkosti goril ochranné roušky.

Vědci v několika studiích ověřili, že většina primátů je náchylných k infekci virem SARS-CoV-2, ale v tomto případě se jedná o první známý případ přirozeného přenosu na lidoopy, proto se neví, jak budou nemocné gorily na virus v těle reagovat a jak vážný u nich bude průběh nemoci.

„Téměř celý rok naši ošetřovatelé neúnavně pracovali s maximálním odhodláním chránit sebe i divoká zvířata v naší péči před tímto vysoce nakažlivým virem,“ řekla Petersonová. „Bezpečnost našich zaměstnanců i zvířat zůstává naší prioritou číslo jedna.“

Hrozba pro primáty

První varování, že novým koronavirem mohou onemocnět i primáti, se objevila hned v únoru loňského roku, když vědci testovali virus na makacích. V březnu pak v odborném žurnálu Nature varovali experti před zavlečením nákazy do afrických národních parků. Řada z nich se v obavách z covidu uzavřela před veřejností.

Že se primáti mohou nakazit viry od lidí, se ví od roku 2008. Od té doby se to už prokázalo: v roce 2016 se do populace šimpanzů v Pobřeží slonoviny dostal jeden z lidských virů.

U goril se podařilo v minulých letech zvrátit trend vymírání, „ale pokud se sem tahle nemoc dostane, mohl by se trend zase obrátit,“ varuje Cath Lawsonová ze Světového fondu na ochranu přírody.

Podobná opatření jako v Africe se zavádějí také na ochranu orangutanů v Asii, například na některých místech na Borneu. „Tato nemoc by pro kriticky ohrožené orangutany mohla být fatální. Je to riziko, které si nemůžeme dovolit,“ komentovala situaci Susan Shewardová z britské neziskové organizace Orangutan Appeal.

Mezinárodní svaz ochrany přírody už v obavě před dopadem nového koronaviru zpřísnil pravidla pro kontakty mezi lidmi a velkými primáty. Doporučenou vzdálenost zvýšil ze sedmi na deset metrů a také by se k nim vůbec neměl přiblížit někdo, kdo je jakkoliv nemocný, anebo byl nemocný 14 dní předtím.