Evropská agentura zaplatí za úklid na oběžné dráze 2,2 miliardy korun. Z orbity musí zmizet nebezpečná družice

Evropská kosmická agentura (ESA) podepsala se švýcarskou společností ClearSpace kontrakt v hodnotě 86 milionů eur (2,2 miliardy korun) na úklid vesmírného smetí. V úterý to ESA oznámila na tiskové konferenci. Dodala, že mise, která je první svého druhu na světě a na které se jako jedna z osmi zemí podílí i Česká republika, je plánována na rok 2025.

Během mise nazvané ClearSpace-1 se na oběžné dráze kolem Země setká úklidový satelit s adaptérem VESPA, který na orbitě ve výšce zhruba 801 až 664 kilometrů zůstal v roce 2013 po letu raketového nosiče Vega.

Satelit poté adaptér zachytí a řízeně s ním vstoupí do atmosféry, kde obě zařízení zaniknou.

„Odstraňování kosmického smetí bude v budoucnu žádané odvětví,“ řekl na tiskové konferenci šéf ESA Jan Wörner s tím, že evropská agentura chce být připravená.

Zametání kosmického smetí

„Smetí známe už od dob Sputniku,“ řekl Wörner s odkazem na sovětské vypuštění první družice na oběžnou dráhu Země v roce 1957. „Řada lidí si tehdy myslela, že Sputnik na obloze viděla. Ve skutečnosti to ale Sputnik nebyl, byly to vrchní stupně nosiče,“ uvedl.

Nebezpečí podle Wörnera nepředstavují jen malé úlomky a drobné trosky, ale také staré a nefunkční satelity, adaptéry používané k vynášení a vypouštění nákladu či vrchní stupně raketových nosičů. Z tohoto důvodu se také ESA rozhodla, že odstranění kosmického smetí vyzkouší.

Do projektu se vedle Švýcarska zapojilo sedm dalších zemí, a to Česko, Británie, Německo, Polsko, Portugalsko, Rumunsko a Švédsko.