Stanice ISS musela měnit kurz, aby zabránila srážce s vesmírným odpadem

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) provedla v noci na středu preventivní manévr s cílem snížit riziko možné srážky s neznámým vesmírným odpadem. Na Twitteru o tom informoval šéf americké vesmírné agentury NASA Jim Bridenstine. Posádce orbitálního komplexu z přiblížení tělesa nicméně přímé nebezpečí nehrozilo.

Posádka, kterou nyní tvoří ruští kosmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner a americký astronaut Christopher Cassidy, se pro jistotu uchýlila do lodi Sojuz, která je u stanice zakotvena. Po úhybném manévru se trojice vrátila zpět a nyní pokračuje v práci.

Úprava oběžné dráhy ISS byla provedena pomocí motorů ruské nákladní lodi Progress MS-14, která je ke stanici rovněž připojená. Americká vesmírná agentura uvedla, že při operaci „pracovala společně s ruskými dispečery“.

Podle expertů se měl neznámý objekt k ISS přiblížit zhruba půl hodiny po půlnoci SELČ na vzdálenost asi 1,9 kilometru. To je v takzvané červené zóně, kdy je pravděpodobnost srážky vysoká. Nejnovější informace naznačují, že se mohlo jednat o úlomek japonské rakety.

Ruská kosmická agentura Roskosmos na svém webu sdělila, že motory lodi Progress MS-14 byly k úhybnému manévru zažehnuty na 150 vteřin v úterý ve 23:19.

Hrozba, která se zvětšuje

Podle šéfa agentury NASA Jima Bridenstina jde již o třetí takovou hrozbu letošní rok – s tím, jak vesmírného odpadu na oběžné dráze přibývá, logicky stoupá i riziko srážky. Bridenstine proto vyzval Kongres, aby uvolnil další finance, které by mohly tomuto problému systematicky předcházet.