Časté pojídání ultrazpracovaných potravin může urychlovat stárnutí buněk, varovala studie

Lidem, kteří si často dopřávají průmyslově zpracované jídlo, hrozí kromě jiných zdravotních potíží také rychlejší stárnutí buněk. Naznačila to studie španělských vědců prezentovaná tento týden na Evropském a mezinárodním kongresu o obezitě.

Častou konzumaci průmyslově zpracovaných potravin vědci už delší dobu spojují s negativními dopady na lidské zdraví. Dřívější studie v této souvislosti například varovaly před vyšším rizikem předčasného úmrtí, rakovinou i dalšími zdravotními obtížemi.

Studie týmu vědců z univerzity v Navaře ve Španělsku, kterou letos publikoval American Journal of Clinical Nutrition, nově upozornila na možnou spojitost mezi průmyslově zpracovaným jídlem a zkracováním telomer.

Telomery jsou přitom koncové části chromozomů, které jsou zodpovědné za biologické stárnutí buněk – a právě při jejich zkracování k tomuto procesu dochází. 

Příklady průmyslově zpracovaných potravin
Zdroj: Pixabay

Vědci rozdělili respondenty do čtyř skupin

K výzkumu měli autoři k dispozici zdravotní data téměř 900 lidí ve věku od 55 let. Tato skupina poskytla v roce 2008 výzkumníkům vzorky své DNA a podrobné informace o jejich stravovacích návycích. Zdravotní data se pak co dva roky aktualizovala. 

Celkem 645 mužů a 241 žen následně výzkumníci rozdělili do čtyř skupin, a to podle toho, jak často si průmyslově zpracované potraviny dopřávali.

Lidé, kteří daný typ stravy pojídali nejčastěji – minimálně třikrát denně –  měli podle výzkumu větší pravděpodobnost, že se v jejich rodinné anamnéze vyskytovala kardiovaskulární onemocnění, cukrovka nebo zvýšené tuky v krvi. Tato skupina zároveň konzumovala méně vlákniny, olivového oleje, ovoce, zeleniny či ořechů.

Ve srovnání se skupinou, která jedla nejméně zpracovaných potravin, vykazovaly ostatní tři zvýšenou pravděpodobnost zkrácení telomer, a to o 29, 40 a 82 procent.

Autoři studie nicméně upozorňují, že i když je zde korelace silná (pozn. vzájemný vztah mezi dvěma procesy nebo veličinami), příčinná souvislost mezi konzumací ultrazpracovaných potravin a zkracování délky telomer zatím zůstává pouze spekulativní.