Historici spustili interaktivní mapu obětí invaze v roce 1968

Ústav pro studium totalitních režimů spustil interaktivní mapu Oběti okupace 1968. Přehledně zobrazuje kdo, kde, kdy a za jakých okolností zahynul na území Československa v souvislosti s invazí vojsk Varšavské smlouvy v období od srpna 1968 do srpna 1969.

Oddělení vzdělávání ÚSTR vytvořilo interaktivní mapu, aby zpřístupnilo a zpřehlednilo tyto násilné historické události jak pro žáky škol, tak i pro širší veřejnost.

„Výsledky výzkumů Ústavu pro studium totalitních režimů a Vojenského historického ústavu představují kompletní přehled o prvním roce okupace Československa. Díky interaktivní mapě si uživatelé ‚příběhy okupace‘ mohou prozkoumat a částečně zrekonstruovat sami,“ vysvětluje spoluautor mapy, historik ÚSTR Milan Bárta.

Tato mapa přehledně vizualizuje některá důležitá historická fakta. Ukazuje například, že v prvních dnech okupace umírali lidé převážně ve velkých městech. „Pozdější oběti zahynuly spíše na silnicích mimo velká města v důsledku dopravních nehod, protože vojáci již neměli do měst povolený přístup a vojenské jednotky se přesouvaly po regionech,“ dodává Bárta.

Projekty mapující dějiny komunismu

Mapa připomínající oběti invaze v srpnu 1968 není jedinou svého druhu, v souvislosti s projektem ÚSTR Dokumentace usmrcených na československých státních hranicích 1948–1989 vznikla před několika lety podobná aplikace s mapou obětí železné opony.

„Cílem těchto projektů je nezapomenout na oběti komunistického režimu a zároveň otevřít prostor pro analytický pohled na období komunistické diktatury v Československu,“ přibližuje záměry historiků spoluautor obou mapových aplikací a vedoucí oddělení vzdělávání ÚSTR Vojtěch Ripka.