Nový Zéland od července zakázal plastové tašky na jedno použití

Od pondělka platí na Novém Zélandu úplný zákaz prodeje umělohmotných tašek na jedno použití. Společnostem, které zákaz nebudou respektovat, hrozí velké pokuty.

Znečištění planety plasty se stalo globálním problémem – umírá kvůli němu odhadem přes milion ptáků a sto tisíc mořských savců ročně. Buď se do umělohmotného odpadu zamotají, zraní se o něj, anebo ho pozřou a zemřou na vnitřní zranění nebo infekci.

Nový Zéland se rozhodl, že k tomuto stavu nechce dále přispívat. Podle zákonů, které vstoupily se začátkem července v platnost, se nesmí jednorázové plastové tašky ani prodávat, ani distribuovat – znovupoužitelných tašek se tento zákaz netýká, zatím totiž neexistuje rozumný způsob, jak je nahradit úplně.

Společnosti, které zákaz poruší, budou muset zaplatit pokutu ve výši až 100 tisíc novozélandských dolarů (1,5 milionů korun). „Novozélanďané jsou hrdí na to, že jejich země je vnímaná jako čistá a zelená, a chtějí pomoci tomu, aby tuto pověst nic nenarušilo,“ uvedla ministryně životního prostředí Eugenie Sageová. „Ukončení používání jednorázových plastů u nákupních tašek tomu pomůže,“ dodala. 

Zákon byl schválený loni na podzim. Podle novozélandských médií ale vlastně téměř nic nezmění, protože drtivá většina místních společností už dříve přešla na kvalitnější plasty, které se dají používat opakovaně. Podle ministryně životního prostředí je sice zákon příliš slabý, ale je na něm skvělé, že vyvolal diskusi. „Lidé se konečně baví o jednorázových plastech a o tom, jak je přestat používat,“ prohlásila v rozhovoru pro místní rozhlasovou stanici.

Jednorázové plasty jsou velkým problémem například podle britské Královské statistické společnosti. Její údaje totiž říkají, že asi 90,5 procenta plastového odpadu nebylo nikdy recyklováno. Pokud by se současný trend používání plastů nepodařilo změnit, tak se množství umělých hmot v oceánech zvýší asi na dvojnásobek už do roku 2050.

Ministryně Sageová současně oznámila, že Nový Zéland investoval v přepočtu 880 milionů korun do způsobu, jak plasty znovu používat, místo aby je země vyvážela na skládky v zámoří. „Až příliš dlouho jsme posílali náš odpad do ciziny,“ kritizovala minulé vlády politička. „Čína a další země, které začaly odmítat dovážet náš odpad, byly tím budíčkem, který jsme potřebovali,“ řekla.

Svět proti plastům

Zákazy podobné tomu novozélandskému už platí ve více než osmdesáti zemích světa. Experti na životní prostředí ale tvrdí, že je to stále málo, a tak se zákazy používání různých druhů plastů stále rozšiřují. Například Kanada od roku 2021 zakáže snadno nahraditelné jednorázové plasty, jako jsou brčka, víčka a podobně. Ještě extrémnější rozhodnutí zavedl ostrovní stát Vanuatu, kde na podzim letošního roku začne platit zákaz jednorázových plen.

V květnu se pro zákaz brček, tyčinek do uší a plastového nádobí, které lze nahradit jiným materiálem, rozhodla i Evropská unie. Členské státy budou mít na zavedení nových pravidel do svých právních předpisů dva roky.